ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

وضعیت اقتصادی استان قم

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

پرش به: ناوبری, جستجو

با توجه به موقعيت جغرافيايى استان قم و كويرى بودن قسمت اعظم اين منطقه، دامنه فعاليت كشاورزى در اين استان پيشرفت چندانى نداشته است. اراضى مناسب كشاورزى عموما در محدوده شهرستان قم و بخش‏هاى قمرود، جعفرآباد و قنوات كه به عنوان اقمار كشاورزى اين استان به شمار مى‏روند، واقع است.

به دليل نامناسب بودن زمين‏هاى كشاورزى همواره بيش از 90 درصد زمين‏ها به صورت آبى و كمتر از 10 درصد آن به صورت ديم كشت مى‏گردند.

از طرف ديگر چون بخش اعظم اين استان در مجاورت كوير نمك قرار دارد، اكثرا اراضى آن را لم يزرع و غير قابل استفاده در كشاورزى توصيف مى‏كنند، در حالى كه با مطالعه و بررسى اوضاع طبيعى و كشاورزى منطقه در خواهيم يافت كه اين منطقه نه تنها لم يزرع نيست بلكه با اجراى طرحهاى مناسب و علاقه‏اى كه كشاورزان منطقه در توسعه كشت خود دارند، يكى از مناطق پربار كشاورزى و داراى قابليت انواع مختلف كشت محصول مى‏باشد و كشاورزان اين استان از نظر اينكه در جهت مقابله با عوامل محدود كننده كشاورزى وقت و نيروى زيادى را به كار مى‏برند در مقايسه با ساير نقاط كه با چنين مشكلات طبيعى روبرو نيستند قابل تمجيد مى‏باشند.

همچنين علاوه بر مشكل خاك و نمك‏زار بودن آن، كم‏آبى يكى ديگر از مشكلات عمده در راه توسعه كشاورزى اين حوزه مى‏باشد. از مراتع موجود حدود 90 درصد كويرى و فقط 45 هزار هكتار آن مراتع خوب است كه در نتيجه توليد محصولات علوفه‏اى كفاف نياز منطقه را نمى‏دهد.

به طور كلى كشاورزان اين استان فعاليتهاى كشاورزى خود را به صورت تلفيقى انجام مى‏دهند، به اين مفهوم كه هر كشاورز علاوه بر فعاليت در بخش زراعت، قطعه زمينى را به احداث باغ اختصاص مى‏دهد و يا تعدادى گوسفند خريدارى و به فعاليت دامدارى نيز مى‏پردازد.


منابع