ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

دوران جمهوری اسلامی در استان خراسان رضوی

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

پرش به: ناوبری, جستجو

محتویات

دوران جمهوری اسلامی

با مجاهدت ملت مسلمان ايران و قيام همه جانبه آنان در سال 1356 به رهبرى آيت الله العظمى امام خمينى، انقلاب به هويت اصلى خود دست يافت و سالهاى شكوفايى انقلاب و استمرار حركت مردم باعث دگرگونى در چهره شهرهاى ايران خصوصاً شهرستانهاى استان خراسان گرديد.

با انتشار خبر شهادت آيت الله سيد مصطفى خمينى در تاريخ 30/7/1356 درسهاى حوزه علميه مشهد به مدت دو روز تعطيل شد و در تاريخ 2/8/1356 مجلس ختمى در مسجد ملاهاشم از سوى آيت الله سيد عبدالله شيرازى به مناسبت شهادت آقا مصطفى خمينى برگزار شد و سيد عباس ذاكرى معروف به فخرالاسلام در اين مجلس به ايراد سخنرانى پرداخت، در اين مجلس دو هزار نفر از طبقات مختلف مردم و آيات حسنعلى مرواريد، مددى نجفى، فلسفى، عزالدين حسينى زنجانى، سيد جواد خامنه‏اى، سيد على خامنه‏اى، مرعشى، طبسى، محامى، هاشمى نژاد، شركت داشتند.

به دنبال انتشار مقاله اهانت آميز فردى مجهول به نام احمد رشيدى مطلق در روزنامه اطلاعات، و شهادت جمعى از طلاب حوزه علميه قم، دروس حوزه علميه مشهد تعطيل شد. مجلس ختمى در تاريخ 29/11/1356 در منزل آيت الله سيد عبدالله شيرازى به اين مناسبت برگزار گرديد.

تداوم اين حركت بطور خلاصه در استان عبارت بود از:

ـ تظاهرات مردمى در روزهاى نهم و دهم فروردين ماه 1357 در مشهد كه به دستگيرى تعدادى از مردم انجاميد.

ـ تظاهرات و حمله مردمى به نيروهاى ارتش به دنبال سخنرانى شهيد هاشمى‏نژاد در منزل آيت الله سيد عبدالله شيرازى.

ـ 5/8/1357 با يورش تظاهر كنندگان در تربيت حيدريه به مقر فرماندارى، آنها يكى از اطاقها را به آتش كشيدند و به دنبال آن كيوسك راهنمايى و رانندگى ميدان شهر، سينما فردوسى، هتل و بار باغ ملى نيز به آتش كشيده شد، مأموران براى متفرق كردن مردم از گاز اشك آور استفاده كردند، در اين درگيرى‏ها چهار نفر مجروح شدند.

ـ 6/9/1357 اجتماع سى هزار نفرى مردم نيشابور در مسجد جامع و اطراف آن و حمله عده‏اى اوباش همراه ساز و دهل به مردم، در اين جريان 6 نفر شهيد و 30 نفر زخمى شدند.

ـ در تظاهرات مردم در شهر قوچان در تاريخ 11/9/1357 در بزرگداشت شهيد رزاقى بيش از 200 هزار نفر شركت كرده بودند. در اين تظاهرات بيش از سه چهارم از مردم شركت كننده ازشهرهاى بجنورد و چناران و تعدادى از مشهد و روستاهاى اطراف آمده بودند. در اين روز چماق به دستان به اتومبيل‏هاى پارك شده تظاهر كنندگان در خارج از شهر حمله كردند و آنها را در هم شكستند ولى مردم عكس العملى از خود نشان ندادند و قرار شد در دادگسترى مشهد به عنوان اعتراض تحصن نمايند.

ـ در روز دهم دى ماه در پى نمايش جنازه دو دژبان كشته شده و نقش‏هاى به دار كشيده در ميدان و اجساد سوخته شده سينما شهر فرنگ (آفريقا) در مراسم جنگهاى ارتش به نيروهاى مسلح، نيروهاى نظامى سخت تحريك شده و در سطح شهر حضور يافته و به كشتار بى‏رحمانه مردم دست زدند، آنها هر كسى را مى‏ديدند به گلوله مى‏بستند. عصر اين روز خيابانهاى شهر خلوت و تانك‏ها و نفربرهاى ارتش در خيابانها در رفت و آمد بودند، راديوى حكومت نظامى تعداد شهدا را 205 نفر گزارش كرد ولى راديو مسكو، آمار شهداء و مجروحين روزهاى نهم را 2 هزار نفر اعلام كرد.

ـ 18/10/1357 راهپيمايى گسترده مردم كاشمر و روستاهاى اطراف، با تجمع بر مزار شهيد مدرس، و شهادت 4 نفر از آنان بر اثر تيراندازى نظاميان به هنگام برگشت پايان يافت.

با تسخير شهرستان تربت حيدريه توسط نيروهاى مردمى در تاريخ 1/10/57 و اخراج مأموران رژيم از شهر يكماه قبل از پيروزى انقلاب، حكومت اسلامى در اين شهر تشكيل گرديد.

لازم به ذكر است كه تمامى تظاهرات و راهپيماييها به درگيرى با مأموران رژيم شاه و به جراحت و شهادت مردم مسلمان و انقلابى مى‏انجاميد. رژيم ديگر به روزهاى پايانى حيات خود نزديك مى‏شد و حكومت نظامى، تيراندازيها و دستگيريها ثمرى نداشت.

سرانجام در 22 بهمن 1357 مبارزات مردم به ثمر نشست و خون بر شمشير پيروز شد. مردم استان از شنيدن خبر پيروزى انقلاب خوشحال شده و به خيابانها ريختند و نقل و شيرينى توزيع مى‏كردند. گروهى از مردم باقيمانده آثار رژيم شاهنشاهى در شهرستانها را پاكسازى كرده و به جاى آن عكس امام خمينى و پرچم پيروزى را نصب كردند. عوامل حكومت نظامى و بانيان جنايت و تيراندازى از ترس گريختند و يا از بيم انتقام مردم، خود را مخفى كردند. در همان روز مبارزان، شهربانى را تصرف كردند و زندانيهاى سياسى را آزاد نمودند و كنترل شهرها را در دست گرفتند. در 25 بهمن 1357 در جهت حفظ اموال و وقفيات حضرت على بن موسى الرضا عليه‏السلام، حضرت امام(ره) طى حكمى، آيت الله واعظ طبسى را به توليت آستان قدس رضوى منصوب فرمودند.

حوادث سياسى از پيروزى انقلاب اسلامى تاكنون

1نقش مردم و نهادهاى انقلابى در مبارزه با ضد انقلاب

به دنبال پيروزى انقلاب اسلامى با همت مردم، كميته انقلاب تشكيل و در جهت حفظ امنيت شهرها و مناطق و دستگيرى ضد انقلاب و اشرار مبادرت كرد. اين كميته در مركز استان توانست سرگرد عطامحمد كوهستانى معاون گردان 291 تانك و عامل حمله به مردم، محمد قربانى سردسته چماق به دستان مسلّح، ابوالفضل سرخلى از مأموران عاليرتبه ساواك و جهانعلى سلطانى رئيس چماق به دستان خيابان صفوى مشهد و ديگر مزدوران را دستگير كند.

در ديگر شهرستانهاى اين استان نيز اين كميته علاوه بر فعاليت در زمينه امنيت جان و مال مردم توانست تعدادى از عوامل مزدور شاه را دستگير نمايد و به دادگاه انقلاب اسلامى تحويل دهد.

نقش احزاب و گروهكهاى سياسى

پس از پيروزى انقلاب اسلامى در فاصله سالهاى 57 تا 60 احزاب و تشكيلات و گروههاى سياسى متعددى در مركز استان و شهرستانها پابه عرصه حيات گذاردند. حزب توده، حزب رنجبران ايران درقالب توفان يا حزب كارايران، فدائيان خلق، اقليت واكثريت پيكار، جبهه ملى ايران، جاما، سازمان مجاهدين خلق، جنبش ملى مجاهدين در استان فعال شدند.

در مقابل احزاب انحرافى، حزب جمهورى اسلامى در مشهد فعاليت داشت و هر فرد مسلمان متعهد و مبارز با 18 سال سن، كه هدف و خط مشى حزب را مى‏پذيرفت و عضو سازمان سياسى ديگرى نبود، مى‏توانست به عضويت اين حزب درآيد. ولى متأسفانه فعاليت تبليغى احزاب چپ همچون فدائيان خلق و منافقين در سطح استان بسيار چشمگير بود و با تيراژ گسترده نشريات و حركات شيطنت آميز، سعى در جذب نسل نوجوان و جوان را داشتند و توانستند تعدادى از آنها را فريب دهند. اين احزاب و سازمانها به دنبال عزل بنى‏صدر كه حامى بزرگى براى آنان بود، در مركز استان و شهرستانهاى ديگر استان با سلاحهاى سرد و گرم به مردم حمله كردند و تعدادى از مردم را ناجوانمردانه به شهادت رساندند. از جمله شهدا مى‏توان به شهيد هاشمى نژاد، شهيد كامياب و شهيد آستانه پرست اشاره كرد كه قربانى اهداف شوم اين گروهكها شدند.

در نهايت با همت نيروهاى مردمى لانه‏هاى تيمى آنان كشف و عناصر آن دستگير شدند و اميد ضد انقلاب از اين استان قطع گرديد. (حزب جمهورى اسلامى نيز در سال 1364 با فرمان امام تعطيل گرديد).

نماز جمعه

از پيروزى انقلاب تاكنون جايگاههاى نماز جمعه در هر هفته شاهد برپايى اين مراسم عبادى و سياسى مى‏باشد و صفوف به هم فشرده نمازگزاران جلوه‏اى خاص و ملكوتى را داراست كه‏علاوه بر آن اغلب برنامه‏هاى راهپيمايى و كمك به زلزله‏زدگان و جنگ تحميلى از طريق اين مراكز انجام مى‏گيرد. اخيرا با ارتحال حضرت آيت الله شيرازى امام جمعه شهرستان مشهد و آيت الله امامى امام جمعه تربت حيدريه از طرف مقام معظم رهبرى آيت الله عبادى به سمت امام جمعه مشهد مقدس و حجت‏الاسلام معصومى به سمت امام‏جمعه شهرستان تربت‏حيدريه منصوب گرديدند.

آشخانه: حجت الاسلام رضا سجادى،

اسفراين: حجت الاسلام على صيفى،

باخزر: حجت الاسلام شريف شريفى نژاد،

بجستان: حجت الاسلام سيد على سجادى،

بجنورد: حجت الاسلام حبيب الله مهمان نواز،

بردسكن: حجت الاسلام عباسعلى احمد زاده،

بزغان نيشابور: حجت الاسلام غلامرضا شرعى،

بيرجند: حجت الاسلام حسن صادقى،

تايباد: حجت الاسلام محمد محدثى،

تربت جام: حجت الاسلام محمود اميرى،

تربت حيدريه: حجت الاسلام مهدى شريعتى تبار،

جاجرم: حجت الاسلام سيد محمد موسوى،

جغاتاى خراسان: حجت الاسلام اكبر موحدى پور،

جوين: حجت الاسلام على اصغر صالح آبادى،

چناران: حجت الاسلام حسن كوثرى،

خواف: حجت الاسلام سيد حسين حسينى،

درگز: حجت الاسلام محمد حسن ايزدى يزدان آبادى،

درود نيشابور: حجت الاسلام سيد على موسوى فر،

دولت آباد (خراسان): حجت الاسلام محمد عصمتى،

رشتخوار: حجت الاسلام محمد كازرى،

زيركوه قائن: حجت الاسلام ميرزا محسن فقيه،

سبزوار: حجت الاسلام غلامحسين ابراهيمى،

سرخس: حجت الاسلام محمد حسين تقى زاده،

شانديز: حجت الاسلام سيد حسين حسينى،

شيروان: حجت الاسلام نقى وحيدى،

طبس: حجت الاسلام سيد ابراهيم مهاجريان،

طرقبه: حجت الاسلام حسن نوروزى،

فاروج: حجت الاسلام حسينعلى تقى زاده،

فردوس: حجت الاسلام على اكبر معنوى،

فريمان: حجت الاسلام سيد مصطفى رضوى حيدرى،

فيض آباد: حجت الاسلام على بهمنى،

قائن: حجت الاسلام سيد مرتضى اصفهانى،

قوچان: حجت الاسلام محمد مروج نژاد،

كاشمر: حجت الاسلام قربانعلى شهميرى،

كلات نادرى: حجت الاسلام حسين كوثرى،

گلبهار: حجت الاسلام محمد حسين زنگنه بايگى،

گناباد: حجت الاسلام حسن صادقى نصب،

مشهد مقدس: حجت الاسلام سيد مهدى عبادى،

نهبندان: حجت الاسلام على اصغر قربانيان،

نيشابور: حجت الاسلام عبدالجواد غرويان،

نيم بلوك: حجت الاسلام محمد سالارى.

دفاع مقدس

همزمان با آغاز جنگ تحميلى، دليرمردان استان خراسان نيز مانند ديگر امت ايثارگر، عازم جبهه‏هاى جنگ شدند و دوش به دوش رزمندگان ساير استانها از طريق لشكر 5 نصر و 77 خراسان به نبرد با صداميان پرداختند. از ابتداى جنگ تاكنون استان خراسان 21044 نفر از بهترين و فداكارترين جوانان رزمنده پاسدار و بسيجى و قواى مسلح نظامى و انتظامى خود را تقديم اسلام و پاسدارى از انقلاب اسلامى ايران كرده است. از جمله اين شهدا، شهيد كلاهدوز فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامى بوده است.

علاوه بر اين تعداد شهيد، استان خراسان با تقديم تعداد زيادى جانباز، مفقودالاثر و اسير وظيفه خود را نسبت به انقلاب ادا كرده است. همچنين اين استان از نظر كمكهاى جنسى و نقدى نيز بيشترين كمكها را به جبهه‏هاى جنگ و رزمندگان اسلام تقديم كرده است.

مشاركت سياسى

پس از پيروزى انقلاب شكوهمند اسلامى نيز مردم اين استان با حضور گسترده خود در صحنه‏هاى مختلف نقش خود را به خوبى ايفا نموده‏اند. شركت گسترده مردم اين استان در نمازهاى جمعه، تظاهرات و راهپيمايى‏هاى مختلف، حضور وصف ناشدنى در 8 سال دفاع مقدس و شركت در انتخابات مختلف بيانگر شعور بالاى سياسى مردم اين سرزمين است. براى روشن‏تر شدن ميزان مشاركت سياسى مردم استان به روند مشاركت آنها در انتخابات مختلف مجلس شوراى اسلامى و برخى دوره‏هاى رياست جمهورى اشاره مى‏شود.

انتخابات ادوار مختلف مجلس شوراى اسلامى بيانگر مشاركت بالاى مردم اين استان مى‏باشد. در اولين دوره مجلس شوراى اسلامى در حدود 56 درصد واجدين شرايط استان خراسان در پاى صندوق‏هاى راى حضور يافته‏اند. در دومين دوره مجلس شوراى اسلامى ميزان مشاركت مردم افزايش يافته و به 5/66 درصد رسيده است. در اين دوره تعداد آراء نسبت به دوره قبل حدود 6/37 درصد افزايش يافته است. در سومين دوره مجلس شوراى اسلامى شاهد كاهش ميزان مشاركت مردم در انتخابات هستيم. در اين دوره 2/62 درصد واجدين شرايط در پاى صندوق‏هاى راى حاضر شده‏اند و به فرد مورد نظر خود راى داده‏اند. تعداد كل آراء نسبت به دوره قبل حدود 4/6 درصد افزايش يافته است. در چهارمين دوره مجلس شوراى اسلامى مشاركت مردم در انتخابات افزايش يافته و به 6/69 درصد رسيده است. تعداد كل آراء نسبت به دوره قبل حدود 3/28 درصد افزايش يافته است. در پنجمين دوره انتخابات مجلس شوراى اسلامى ميزان مشاركت مردمى به بالاترين حد خود نسبت به ادوار قبل رسيده است. در اين دوره 4/77 درصد واجدين شرايط راى خود را به صندوق انداخته‏اند. در اين دوره تعداد كل آراء نسبت به دوره قبل حدود 2/33 درصد افزايش داشته است.

در ششمين دوره انتخابات مجلس شوراى اسلامى مشاركت مردمى حدود 11 درصد كاهش يافته است و به 3/66 درصد رسيده است. تعداد كل آراء در اين دوره نسبت به دوره قبل حدود 1/4 درصد افزايش يافته است.

ميزان مشاركت مردم خراسان در انتخابات ادوار مختلف مجلس شوراى اسلامى

دورهتعداد واجدين شرايطتعداد آراءميزان مشاركت

اول000/856/1902/038/156

دوم000/150/2067/430/15/66

سوم000/447/2601/521/12/62

چهارم000/800/2265/950/16/69

پنجم000/354/3337/597/24/77

ششم000/078/4003/705/23/66

تعداد آراء مردم خراسان در انتخابات مجلس شوراى اسلامى

بر حسب شهرهاى مختلف و به تفكيك دوره انتخابات

نام شهردوره اولدوره دومدوره سومدوره چهارمدوره پنجمدوره ششم

اسفراين292663184436714493105847862117

بجنورد569494023191418131866160181182521

بيرجند و نهبندان343525270496439116839143925139938

تربت جام و تايباد488001007392985133870136729153703

تربت حيدريه542077817287923112382132603138364

خواف و رشتخوار375083308133645558547397072119

درگز113843675831726356314030442509

سبزوار72239123230122277121879192840307646

شيروان101293494845029579476810474637

طرقبه و چناران389325905448694534618053787296

فردوس و طبس340294895752983625287614578183

فريمان و سرخس226154505661218717569049170790

قائنات575395271145339487926313870137

قوچان21311697997330487647109612108851

كاشمر313776249871772100635130362129448

گناباد238805333742528503135723560205

مشهد373413472426474201516974793273819866

نيشابور8097212518813343142581189450206673

جمع902/038/1067/430/1601/521/1265/950/1377/597/2003/705/2

اداره تبليغات و انتشارات، معرفى نمايندگان مجلس شوراى اسلامى از آغاز انقلاب شكوهمند اسلامى ايران تا پايان دوره پنجم قانونگذارى؛ معرفى نمايندگان مجلس شوراى اسلامى ـ دوره ششم.

در ششمين دوره انتخابات رياست جمهورى كه در سال 1372 برگزار شد، حدود 5/59 درصد واجدين شرايط اين استان در پاى صندوق‏هاى راى حاضر شدند. در حالى كه در اين دور ميزان مشاركت مردم در كل كشور حدود 54 درصد بوده است. بنابراين مى‏توان گفت در اين دوره مشاركت سياسى مردم در حد بالايى بوده است.

در هفتمين دوره انتخابات رياست جمهورى كه در سال 76 برگزار شد ميزان مشاركت مردمى به شكل فوق العاده‏اى افزايش يافت و به 15/83 درصد رسيد. تعداد كل آراء در استان خراسان نسبت به دوره قبل حدود 2/69 درصد افزايش يافت و از 720/735/1 رأى در دوره ششم به 366/936/2 رأى در دوره هفتم رسيد. در هشتمين دوره رياست جمهورى مشاركت مردم نسبت به دوره قبل كاهش چشمگيرى داشت و با 5/7 درصد كاهش به 66/75 درصد رسيد. تعداد كل آراء در اين دوره نسبت به دوره قبل حدود 4/6 درصد افزايش يافت و به 814/124/3 رأى رسيد. در مقايسه با ميزان مشاركت مردم در كل كشور، استان خراسان از ميزان مشاركت بالايى برخوردار بوده است. در اين دوره در كل كشور 6/66 درصد واجدين شرايط در پاى صندوق‏هاى رأى حاضر شده‏اند.

مشاركت مردم خراسان حدود 10 درصد بيش از ميزان مشاركت در كل كشور بوده است.

ميزان مشاركت مردم خراسان در انتخابات رياست جمهورى

دورهواجدين شرايطتعداد آراءميزان مشاركت

ششم691/918/2720/735/15/59

هفتم247/531/3366/936/215/83

هشتم936/129/4814/124/366/75

ـ دوره اول

اولين دوره مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 7 خرداد ماه 1359 آغاز شد و افراد ذيل به عنوان نمايندگان ملت به مجلس راه يافتند:

1ـ على بابا بابايى اسفراين

2ـ محمد حسن طيبى اسفراين

3ـ مصطفى تبريزى بجنورد

4ـ عباس مظفر بجنورد

5ـ سيد ابوالحسن حائرى زاده بيرجند

6ـ عبدالله امامى تربت حيدريه

7ـ صلاح الدين بيانى خواف

8ـ سيد فضل الله حسينى برمائى درگز

9ـ على اصغر باغانى سبزوار

10ـ حسين هراتى سبزوار

11ـ محمد كاظم صبورى شيروان (مياندوره‏اى 1360)

12ـ محمود مروى سماورچى طرقبه

13ـ اسماعيل فردوسى پور فردوس طبس

14ـ سيد هادى حسينى خامنه‏اى فريمان

15ـ محمد تقى مطهرى فريمانى فريمان

16ـ محمد تقى كمالى‏نيا قوچان

17ـ محمد اسماعيل شوشترى قوچان (مياندوره‏اى 1360)

18ـ حسن حسن زاده كاشمر

19ـ احمد ملا زاده گناباد

20ـ عباسعلى اخترى مشهد

21ـ سيد محمد حسينى خامنه‏اى مشهد

22ـ عبدالحميد ديالمه مشهد

23ـ قاسم صادقى مشهد

24ـ محمد هادى عبد خدايى مشهد

25ـ على عجم مشهد

26ـ سيد حسين موسوى جهان آبادى مشهد

27ـ حسن غفورى فرد مشهد (مياندوره‏اى 1360)

28ـ حسين انصارى راد نيشابور

29ـ عبدالحسين جلالى نيشابور

اين دوره از مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 6 خرداد ماه 1363 پايان يافت.

ـ دوره دوم

دومين دوره مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 7 خرداد ماه 1363 آغاز شد و نمايندگان استان به قرار ذيل به مجلس راه يافتند:

1ـ على بابا بابائى اسفراين

2ـ محمد على كريمى بجنورد

3ـ محمد كلاته‏اى بجنورد

4ـ محمد ايوبى بجنورد (مياندوره‏اى 1365)

5ـ سيد ابوالحسن حائرى زاده بيرجند

6ـ عزت الله دهقان تربت جام و تايباد

7ـ مهدى يعقوبى تربت حيدريه

8ـ اسماعيل سهمى حصارى تربت‏حيدريه(مياندوره‏اى 1365)

9ـ محمود دهقان چناران و طرقبه

10ـ محمد ناصر توسلى زاده خواف

11ـ سيد فضل الله حسينى برمايى درگز

12ـ محمد رضا راه چمنى سبزوار

13ـ سيد على عوض زاده شيروان

14ـ عبدالرضا هاشم زائى نهبندان فردوس و طبس

15ـ سيد حسين قاضى زاده هاشمى فريمان

16ـ سيد حسين حسينى قائنات

17ـ محمد اسماعيل شوشترى قوچان

18ـ محمد على عربى كاشمر

19ـ مهدى مهدى زاده گناباد

20ـ سيد محمد حسينى خامنه‏اى مشهد

21ـ سيد هادى حسينى خامنه‏اى مشهد

22ـ سيد مهدى طباطبائى شيرازى مشهد

23ـ محمد هادى عبدخدايى مشهد

24ـ اسماعيل فردوسى پور مشهد

25ـ حسين سبحانى‏نيا نيشابور

26ـ على شوشترى نيشابور

اين دوره از مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 5 خرداد ماه 1367 پايان يافت.

ـ دوره سوم

سومين دوره مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 7 خرداد ماه 1367 آغاز شد و افراد زير به مجلس راه يافتند:

1ـ سيد رضا نوروز زاده اسفراين

2ـ سيد ابوالقاسم حسينى بجنورد

3ـ على محقر بجنورد

4ـ سيد ابوالحسن حائرى زاده بيرجند

5ـ اسدالله جامى تربت جام و تايباد

6ـ اسماعيل سهمى حصارى تربت حيدريه

7ـ محمد عظيم طرقدرى چناران و طرقبه

8ـ جواد حسين زاده درگز

9ـ محمد رضا راه چمنى سبزوار

10ـ حسين هراتى سبزوار

11ـ سيد على عوض زاده شيروان

12ـ محمد رضا توسلى فردوس

13ـ سيد حسين قاضى زاده هاشمى فريمان، سرخس و احمدآباد

14ـ محمد رضا بهزاديان قائنات

15ـ محمد باقر ذاكرى قوچان

16ـ احمد بلوكيان كاشمر

17ـ مهدى مهدى زاده گناباد

18ـ سيد هاشم بنى هاشمى چهارم مشهد

19ـ سيد هادى حسينى خامنه‏اى مشهد

20ـ قربانعلى صالح آبادى مشهد

21ـ سيد محمد مهدى طباطبايى شيرازى مشهد

22ـ اسماعيل فردوسى پور مشهد

23ـ حسين سبحانى‏نيا نيشابور

24ـ محمد اكبر زاده نيشابور

سومين دوره مجلس شوراى اسلامى در تاريخ دو خرداد ماه 1371 پايان يافت.

ـ دوره چهارم

چهارمين دوره مجلس شوراى اسلامى به تاريخ 7 خرداد ماه 1371 آغاز شد و نمايندگان استان به قرار ذيل به مجلس راه يافتند:

1ـ سيد رضا نوروز زاده اسفراين

2ـ سيد ابوالقاسم حسينى بجنورد

3ـ سيد ابوالقاسم رضايى بجنورد

4ـ سيد محمد حسينى تربت جام و تايباد

5ـ محمد ناصر توسلى زاده تربت حيدريه

6ـ احمد مرادى چناران و طرقبه

7ـ حبيب الله حبيبى خواف و رشتخوار

8ـ سيد احمد پيرزاده درگز

9ـ على اصغر باغانى سبزوار

10ـ محمد رضا راه چمنى سبزوار

11ـ عبدالرضا رحمانى فضلى شيروان

12ـ محمد رضا توسلى فردوس و طبس

13ـ محمد مهدى خزائى فريمان

14ـ حسين امينى قائنات

15ـ جعفر ابراهيمى نژاد قوچان

16ـ محمد رضا خباز كاشمر

17ـ مهدى مهدى زاده گناباد

18ـ غلامرضا انصارى مشهد

19ـ قدسيه سيدى علوى مشهد

20ـ محمد هادى عبد خدايى مشهد

21ـ سيد حسين فتاحى معصوم مشهد

22ـ سيد هاشم بنى‏هاشمى مشهد

23ـ حسين سبحانى‏نيا نيشابور

24ـ على مروى نيشابور

چهارمين دوره مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 6 خرداد ماه 1375 پايان يافت.

ـ دوره پنجم

دوره پنجم مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 12 خرداد ماه 1375 آغاز شد و افراد زير به عنوان نمايندگان استان به مجلس راه يافتند:

1ـ سيد رضا نوروز زاده اسفراين

2ـ سيد ابوالقاسم رضائى بجنورد

3ـ رحمان قلى زاده بجنورد

4ـ سيد عليرضا عباسى بيرجند و نهبندان

5ـ سيد محمد حسينى تربت جام و تايباد

6ـ محمد ناصر توسلى زاده تربت حيدريه

7ـ محمد عظيمى چناران و طرقبه

8ـ غلام حيدر ابراهيم باى سلامى خواف و رشتخوار

9ـ حسن رزميان مقدم درگز

10ـ محمد رضا راه چمنى سبزوار

11ـ سيد على موسوى نسب شيروان

12ـ سيد ماشاالله شكيبى فردوس و طبس

13ـ محمد مهدى خزائى فريمان

14ـ موسى قربانى قائنات

15ـ محمد باقر ذاكرى قوچان

16ـ محمد رضا خباز كاشمر

17ـ مهدى مهدى زاده گناباد

18ـ حميد رضا ترقى مشهد

19ـ قدسيه سيدى علوى مشهد

20ـ مرضيه صديقى مشهد

21ـ سيد غلامرضا شيرازيان مشهد

22ـ محمد رضا فاكر مشهد

23ـ حسين انصارى راد نيشابور

24ـ على مروى نيشابور

پنجمين دوره مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 6 خردادماه 1379 پايان يافت.

ـ دوره ششم

دوره ششم مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 7 خرداد ماه 1379 آغاز شد و افراد زير به عنوان نمايندگان استان به مجلس راه يافتند:

1ـ سيد رضا نوروز زاده اسفراين

2ـ سيد ابوالقاسم حسينى بجنورد

3ـ رمضان وحيدى بجنورد

4ـ مهدى آيتى بيرجند

5ـ احمد خاص احمدى تربت جام و تايباد

6ـ ابوالقاسم عابدين پور تربت حيدريه

7ـ احمد مرادى چناران و طرقبه

8ـ غلام حيدر ابراهيم باى سلامى خواف و رشتخوار

9ـ رسول مهرپرور درگز

10ـ حسن سيد آبادى سبزوار

11ـ مرتضى خير آبادى سبزوار

12ـ حسين آفريده شيروان

13ـ سيد ماشاالله شكيبى فردوس و طبس

14ـ جعفر افقهى فريمانى فريمان، سرخس و احمدآباد

15ـ موسى قربانى قاينات

16ـ محمد باقر ذاكرى قوچان

17ـ محمد خباز كاشمر

18ـ آزادى آزاد منش گناباد

19ـ محمد عبايى خراسانى مشهد

20ـ سيده فاطمه خاتمى مشهد

21ـ على ظفر زاده مشهد

22ـ على تاجرنيا مشهد

23ـ غلامحسين تكفلى مشهد

24ـ غلامعلى عابدى نهبندان و سربيشه

25ـ حسين انصارى راد نيشابور

26ـ محمد رضا دولت آبادى نيشابور

ـ دوره هفتم

نمايندگان فعلى استان (دوره هفتم مجلس شوراى اسلامى):

1ـ سيد رضا نوروز زاده اسفراين

2ـ موسى‏الرضا ثروتى بجنورد، جاجرم، مانه و سلمقان

3ـ اسماعيل گرامى مقدم بجنورد، جاجرم، مانه و سلمقان

4ـ سيد عليرضا عبادى بيرجند

5ـ احمد خاص احمدى تربت جام و تايباد

6ـ محمد ناصر توسلى زاده تربت حيدريه

7ـ محمد دهقلنى نقندر چناران و طرقبه

8ـ محمدرضا سجاديان خواف و رشتخوار

9ـ حسن رزميان مقدم درگز

10ـ احمد بزرگيان سبزوار

11ـ حسن سيد آبادى سبزوار

12ـ حسين آفريده شيروان

13ـ محمدرضا اميرحسن خانى فردوس و طبس

14ـ سيد حسين حسينى فريمان، سرخس و احمدآباد

15ـ موسى قربانى قائنات

16ـ عباسعلى رستمى ثانى قوچان

17ـ احمد بلوكيان كاشمر، بردسكن و خليل آباد

18ـ سيد محمود مدنى بجستانى گناباد

19ـ جواد آرين منش مشهد و كلات

20ـ على سرافرازى يزدى مشهد و كلات

21ـ عفت شريعتى كوهبنانى مشهد و كلات

22ـ تيمور على عسگرى مشهد و كلات

23ـ محمدرضا فاكر مشهد و كلات

24ـ سيد محمد صادق نيرومند نهبندان و سربيشه

25ـ حسين سبحانى نيا نيشابور

26ـ غلامحسين مظفرى نيشابور


منابع