ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

جنگ جهانی دوم در استان یزد

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

پرش به: ناوبری, جستجو

جنگ جهانى دوم در تاريخ 10 شهريور 1318 ه .ش با حمله آلمان به لهستان آغاز شد. دولتهاى انگليس و فرانسه نيز در 12 شهريور به آلمان اعلان جنگ دادند. دولت ايران در 11 شهريور 1318 بى طرفى خود را در اين جنگ اعلام نمود.

على رغم بى طرفى ايران، در سحرگاه سوم شهريور 1320 قواى روس و انگليس از شمال و جنوب به مرزهاى ايران تجاوز كردند و در تاريخ 9 شهريور نيروهاى روس و انگليس در قزوين به يكديگر پيوستند و عملاً تمام ايران به اشغال متفقين درآمد.

در 24 شهريور 1320 رضاشاه در اثر فشار انگليسى‏ها مجبور به استعفا شد و روز بعد مجلس شوراى ملى محمد رضا پهلوى را به عنوان شاه ايران معرفى كرد.

قواى نظامى روس و انگليس در 24 شهريور 1320 وارد تهران شدند و كليه اتباع آلمان و ايتاليا ايران را ترك كردند.

رضا شاه در 30 شهريور 1320 براى خروج از ايران از اصفهان به سوى يزد و كرمان و بندر عباس حركت نمود.

پس از رفتن رضا خان از ايران، عده‏اى از ارتشيان انگليسى به اردكان آمدند و در آنجا سكنى گزيدند و به ساختن فرودگاهى در شرق اين شهر مشغول شدند. مردم اردكان نيز مخالفتى با انگليسى‏ها نشان نمى‏دادند و در كار ساختمان فرودگاه با آنها همكارى داشتند. با پايان جنگ جهانى، انگليسى‏ها نيز اردكان را ترك كرده و فرودگاه نيز نيمه تمام رها شد.

در جريان جنگ جهانى آنچه به مردم ايران و به خصوص مردم يزد رسيد، قحطى و گرانى بود. به گونه‏اى كه در سراسر كشور در تاريخ 19 خرداد 1321 نان جيره بندى شد. وسايل نقليه كمياب شد و حتى دولت به سازمانهاى ادارى و بازرگانى دستور داد كه از وسايل غير موتورى مثل گارى، دوچرخه، شتر، اسب و الاغ استفاده كنند.

در اين دوره در يزد وضع اقتصادى مردم بسيار وخيم بوده و بيكارى و گرانى بيداد مى‏كرده است. قيمت قند بسيار بالا رفته بود و يك من قند به مبلغ 90 تومان به فروش مى‏رفت. مردم براى گذران زندگى مجبور به كار كردن نزد انگليسى‏ها بودند.

مردم روستاها كه از گرسنگى به شهر مى‏آمدند مجبور مى‏شدند كه از يونجه ارتزاق نمايند و در حالى كه مزد كارگر روزانه شش ريال بود قيمت كالاها به شدت بالا رفت و در مقابل نانوائى‏ها صفهاى طولانى بوجود مى‏آمد و نان با وضع بسيار بدى پخت مى‏شد و قيمت آن هم خيلى افزايش يافته بود و هر عدد 6 ريال به فروش مى‏رسيد و بيشتر خوراك مردم خرما و توت خشك بود و با پايان جنگ جهانى دوم و رفتن متفقين تحول عمده‏اى در اقتصاد مردم بوجود آمد.

سرانجام جنگ جهانى دوم با تسليم بلاشرط آلمان در تاريخ 18 ارديبهشت 1324 و شكست قطعى ژاپن در 24 مرداد 1324 به پايان رسيد و با پايان جنگ نيروهاى متفقين از ايران خارج شدند و خرابى‏هاى اقتصادى و اجتماعى ناشى از حضور خود را براى ايرانيان به ارمغان گذاشتند.


منابع