ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

ناهمواری‌های استان مرکزی

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

پرش به: ناوبری, جستجو

ناهموارى‏هاى منطقه

استان مركزى در زاويه برخورد دو رشته كوه البرز و زاگرس واقع است. ناهمواريهاى اين استان را قسمتهايى از كوههاى مركزى و پيشكوههاى داخلى زاگرس تشكيل مى‏دهد.

پست‏ترين نقطه در استان، دشتى در جنوب ساوه (با 950 متر ارتفاع)، و بلندترين نقطه آن قله شهباز (با 3388 متر ارتفاع) در رشته كوههاى راسوند مى‏باشند.

مهمترين ارتفاعات شمال استان از كوههاى زرند به سمت غرب تا كوههاى «اينچه قاره» كه بلندترين قله اين قسمت است، در بخش خرقان ساوه امتداد مى‏يابد.

بلندترين قله اين ارتفاعات، در بخش زرند ساوه، به نام «كوه قليچ» است.

در قسمت غرب استان، دو رشته كوه در دو قسمت رود قره چاى از جنوب به شمال امتداد مى‏يابد، رشته غربى قره چاى به ارتفاعات الوند در همدان مى‏پيوندد و رشته شرقى آن به تدريج از ارتفاعش كاسته شده و به كوههاى وفس متصل مى‏شود.

از ارتفاعات مهم قسمت شرقى، «قله مودر» در غرب شهر اراك را مى‏توان نام برد.

جنوب استان را كوههاى مرتفعى در بر مى‏گيرد كه مهمترين آنها در جنوب غربى رشته كوههاى راسوند و سفيدخوانى است و بلندترين قله در كوههاى راسوند «قله شهباز» است. امتداد اين رشته كوهها از طرف جنوب شرقى، به كوههاى الوندلكان در غرب خمين مى‏رسد.

علاوه بر رشته كوههاى ذكر شده در مركز استان نيز رشته كوههاى نسبتا بلندى ديده مى‏شود كه مهمترين آنها «هفتاد قله» در اراك و كوه «كوجه» (با ارتفاع 3140 متر) در تفرش است


منابع