ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

منابع آب استان اصفهان

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

پرش به: ناوبری, جستجو

در اين استان رودهاى مختلف دائمى و فصلى جريان دارد كه مهمترين آنها به شرح زير است:

1ـ رودخانه زاينده رود

اين رودخانه يكى از مهم‏ترين، بزرگترين و پرآب‏ترين رودخانه‏هاى حوزه‏هاى داخلى كشور بوده كه حوزه آبريز اصفهان و گاوخونى را زهكشى نموده و به مرداب گاوخونى ختم مى‏شود.

اين رودخانه از دامنه‏هاى خاورى ارتفاعات زاگرس و كوه‏هاى مرتفع زردكوه بختيارى سرچشمه مى‏گيرد.

طول اين رودخانه 405 كيلومتر و حوزه آبريز آن 31000 كيلومتر وسعت دارد. علاوه بر استان اصفهان، قسمت‏هايى از استان يزد، فارس و چهارمحال و بختيارى نيز در حوزه آبريز اين رودخانه قرار دارند.

رودخانه زاينده رود از به هم پيوستن چشمه‏ها و رود خانه‏هاى كوچك و بزرگ فراوانى تشكيل مى‏گردد كه معروف‏ترين آنها چشمه جانان و چهل چشمه مى‏باشند كه در پاى كوه‏هاى بختيارى قرار دارند.

پس از اتصال رودخانه كوهرنگ به زاينده رود، منبع دائمى و مطمئنى جهت تأمين آب در فصول مختلف سال در دست اصفهان به وجود آمد.

2ـ رودخانه قمشه

اين رودخانه يكى ديگر از رودخانه‏هاى حوزه آبريز اصفهان و گاوخونى مى‏باشد كه از كوه‏هاى جنوب شرقى شهرضا سرچشمه گرفته و در نهايت به باتلاق گاوخونى مى‏ريزد.

طول اين رودخانه 200 كيلومتر و حوزه آبريز آن در حدود 4800 كيلومتر مربع وسعت دارد.

3ـ رودخانه آب جهق

اين رودخانه از رودخانه‏هاى مستقل حوزه آبريز مركزى است و در شهرستان كاشان جريان دارد.

از كوه‏هاى كركس و دامنه‏هاى شمالى و شرقى كوه كلاه برفى، واقع در دهستان قهرود، سرچشمه مى‏گيرد و در ريگ‏زارهاى جنوب شرقى كاشان فرو مى‏رود.

4ـ رودخانه آب شاه (قهرود)

اين رودخانه از دامنه غربى كوه كلاه برفى از رشته ارتفاعات كركس، سرچشمه مى‏گيرد و به دشت‏هاى جنوبى كاشان مى‏ريزد.

5ـ رودخانه گلپايگان

رودخانه گلپايگان همان رودخانه قم رود است كه پس از عبور از شهر گلپايگان به نام رودخانه گلپايگان ناميده مى‏شود.

اين رودخانه از دامنه كوه‏هاى شهرستان اليگودرز و زاگرس مركزى سرچشمه مى‏گيرد. رودخانه پس از سريز از سد گلپايگان، در جهت شرقى جريان مى‏يابد. از شهر گلپايگان گذشته و رودخانه خوانسار را با شعبات مربوط در محلى به نام «ديزجان» ضميمه خود مى‏نمايد.

قمرود از اراضى شهرستان‏هاى محلات و دليجان مى‏گذرد و وارد قم مى‏شود و سرانجام به درياچه نمك مى‏ريزد.

[سد پانزده خرداد به منظور تأمين آب شرب شهر قم بر روى اين رودخانه احداث شده است.]

6ـ رودخانه خوانسار

اين رودخانه در شهر خوانسار واقع شده است و از شاخه‏هاى مهم رودخانه قم مى‏باشد.

از دامنه‏هاى كوه خوانسار سرچشمه مى‏گيرد و پس از گذشتن از خوانسار، وارد گلپايگان مى‏شود و سپس وارد قم‏رود مى‏شود.

طول اين رودخانه 60 كيلومتر و وسعت حوزه آبريز آن بالغ بر 1900 كيلومتر مربع مى‏باشد.

7ـ رودخانه دربند

اين رودخانه يكى از شاخه‏هاى رودخانه گلپايگان است و در جنوب گلپايگان و در مناطق شمالى شهرستان داران قرار دارد. از دامنه‏هاى كوه سفيد در اليگودرز سرچشمه مى‏گيرد و به رودخانه گلپايگان مى‏ريزد. اين رودخانه دائمى است و طول آن 15 كيلومتر است.

8ـ رودخانه هزار جريب

رودخانه هزار جريب از شاخه‏هاى اوليه رودخانه گلپايگان مى‏باشد. از دامنه‏هاى شمالى كوه هشتاد در جنوب غربى شهر گلپايگان سرچشمه مى‏گيرد و در مسير خود با رودخانه بلطاق تلاقى مى‏كند و رودخانه گلپايگان را به وجود مى‏آورد. طول اين رودخانه 23 كيلومتر بوده و آب آن دائمى است. حوزه آبريز آن نيز در شهرستان فريدن قرار دارد.

9ـ رودخانه نابر (چمرود)

اين رودخانه در منطقه كاشان قرار دارد و از رودخانه‏هاى حوزه آبريز مركزى به شمار مى‏آيد. از دامنه‏هاى شمالى كوه كركس در جنوب غربى كاشان سرچشمه مى‏گيرد. اين رودخانه پس از عبور از منطقه آران با رودخانه قمصر تلاقى نموده و به درياچه نمك مى‏ريزد. 10ـ رودخانه سميرم

يكى از شاخه‏هاى مهم رودخانه خرسان مى‏باشد كه در شهرستان سميرم جريان دارد و به همين خاطر به نام رودخانه سميرم معروف مى‏باشد. همچنين به آن «حنا» و «قلعه سيستان» هم گفته مى‏شود. شاخه اصلى آن از دامنه‏هاى جنوبى كوه «آيينه قبرى»، واقع در شانزده كيلومترى شمال خاورى سميرم، سرچشمه مى‏گيرد.

اين رودخانه از شرق شهر سميرم مى‏گذرد و دشت سميرم را از شمال به جنوب طى مى‏كند. پس از دريافت شاخه‏هايى در شانزده كيلومترى جنوب شهر، با شاخه مهم خود به نام «حنا» تلاقى مى‏كند.

اين رودخانه به تدريج وارد منطقه كوهستانى مى‏شود و در روستاى رود آباد با رودخانه «ماربر» تلاقى نموده، رودخانه «خرسان» را تشكيل مى‏دهد.

وسعت حوزه آبريز رودخانه سميرم حدود 1900 كيلومتر مربع مى‏باشد.


منابع