معادن استان قم
از ویکی اطلس فرهنگی ایران
بخش كانىهاى غير فلزى در استان قم اهميت فراوانى داشته و بيشترين شاغلين را دارا مىباشد و به اعتقاد كارشناسان وزارت صنايع، صنايع كانى غير فلزى پايه و اساس صنعت قم را تشكيل مىدهد و توليدات آن در مقايسه با ساير رشتهها داراى ارزش افزوده بالايى است كه به اقصى نقاط صادر مىگردد.
معادنى كه هم اكنون در منطقه قم فعاليت دارند، به شرح زير مىباشند:
ـ معدن سنگ گچ، يازده واحد و توليد سالانه 596 هزار تن.
ـ معدن سنگ نمك، دو واحد و توليد سالانه 30 هزار تن.
ـ معدن سنگ آهك، يك واحد و توليد سالانه 300 هزار تن.
ـ معدن مرمريت، سه واحد و توليد سالانه 91 هزار تن.
ـ معدن منگنز، يك واحد و توليد سالانه 30 هزار تن.
ـ معدن سنگلاشه آهكى، دو واحد و توليد سالانه 4/55 هزار تن.
ـ معدن كائولن، يك واحد.
همچنين ديگر معادن كانىهاى غير فلزى كه در حوزه اين شهرستان مىباشد عبارتند از: ماسه سيليسى و سيليس، فلئورين، بنتونيت، ميكا، پرليت، دياتوميت، منيزيت، دولوميت، و....
همچنين از معادن مهم و فعال در اين حوزه مىتوان به معدن منگنز ايران وابسته به وزارت معادن و فلزات در نزديكى «روستاى ونارج» در جاده قديم اصفهان اشاره كرد كه به استخراج منگنز و دانهبندى آن مىپردازد.
معدن مذكور از سنگهاى آذرين تشكيل يافته و محصول آن به مصرف ذوب آهن مىرسد.
ميدان نفت البرز
اين ميدان به مساحت 380 كيلومتر مربع در هشت كيلومترى شمال قم واقع شده است. عمليات حفارى در اين ميدان از سال 1330 آغاز شد و جمعا 13 چاه در اين ناحيه حفر گرديد و به ترتيب شمارهگذارى شد.
چاه شماره هفت كه داراى عمق 4028 متر مىباشد، عميقترين چاهى است كه تاكنون در مشرق و شمال ايران حفر شده است.
طبق محاسباتى كه توسط كارشناسان وزارت نفت انجام شده است، پيشبينى مىشود بتوان روزانه تا حدود 75 هزار بشكه نفت خام از آن استخراج نمود.
نفت و گاز سراجه
در ناحيه سراجه هفت حلقه چاه نفت حفر گرديده كه اولين چاه اكتشافى اين ناحيه به عمق 2410 متر در سال 1337 به گاز با فشار زياد برخورد نمود.
نتايج آزمايشهاى متعدد بهرهبردارى كه در چاههاى سراجه به عمل آمد، نشان داده است كه از هر حلقه چاه مىتوان در حدود سه هزار بشكه نفت سبك همراه با حدود سى ميليون پاى مكعب گاز در روز استخراج نمود.
لازم به ذكر است كه تعداد شاغلين در بخش صنعت و معدن اين استان در سال 1375، 52985 نفر بوده است.
از اين تعداد 1/92 درصد در شهر قم و 9/7 درصد آن در ديگر شهرها و مناطق روستايى حوزه نفوذ اين استان به كار اشتغال داشتهاند.