ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

فیلسوفان و عارفان استان کرمان

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

پرش به: ناوبری, جستجو

خواجه على حسن

خواجه على حسن، از مشايخ متصوفه قرن پنجم هجرى در سيرجان زندگى مى‏كرده است. وى در حدود سال 470 ه .ق در سيرجان دارفانى را وداع گفته است.

از خواجه على كتابهايى به نام «سراج الشريعه و منهاج الحقيقه» و «البياض و السواد» باقى مانده كه نسخه خطى آن در كتابخانه آيه‏الله العظمى نجفى مرعشى در قم موجود است.

مزار خواجه على حسن در نصرآباد سيرجان از زيارتگاه‏هاى عام و خاص به شمار مى‏رود. قبر شاه شجاع مظفرى نيز در جوار آرامگاه خواجه على حسن قرار دارد.

شاه نعمت الله ولى

سيد نورالدين، نعمت الله ولى، مشهور به شاه نعمت‏الله، مؤسس سلسله صوفيه نعمت اللهيه، از بزرگان عرفان و از غزل سرايان نامى قرن هشتم و اوايل قرن نهم هجرى است.

شاه نعمت الله در حدود سال 771 ه .ق به دنيا آمد و متجاوز از 60 سال در طى مسافرتها و رياضت‏هاى طولانى و سير سلوك‏هاى معنوى در نقاط مختلف ايران و ساير كشورها بر اثر اعتدال طريقت در امر ارشاد، به نثر مسلك خويش توفيق يافت.

شاه نعمت‏الله پس از مسافرت‏هاى فراوان سرانجام در ماهان كرمان اقامت گزيد. وسعت دامنه نفوذ تعاليم عرفانى او به مرتبه‏اى رسيد كه علاوه بر پادشاهان و اميران ايرانى مانند شاهرخ و ميرزا اسكندر، برخى از پادشاهان دكنى هندوستان مانند احمد شاه به وى ارادت مى‏ورزيدند.

سرانجام شاه نعمت الله ولى در سال 834 ه .ق در ماهان كرمان درگذشته است.

پس از درگذشت شاه نعمت الله در سال 840 ه .ق به وسيله احمد شاه بناى رفيع و باشكوهى بر فراز او ساخته شده است كه آثار آن هنوز پاى بر جا مى‏باشد.

از مشهورترين آثار شاه نعمت‏الله مى‏توان از ديوان او ياد كرد. برخى آثار شاه نعمت‏الله را 62 اثر دانسته‏اند.

مولوى كرمانى

محمد تقى كرمانى، مظفر على شاه مشهور به مولوى ثانى از مشايخ بزرگ متصوفه در اواسط قرن دوازده هجرى در كرمان متولد شد. او پس از طى دوران طفوليت به تحصيل علم پرداخت و پس از فرا گرفتن قرآن، به تحصيل علوم مقدماتى متداوله دينى پرداخت و در علوم عقليه و نقليه سرآمد اقران گشت.

سپس در ورطه سير و سلوك گام نهاد و طالب علم طريقت گرديد. اساتيد او در علم طريقت ميرزا محمد مشتاق على شاه و ميرزا محمد على نور على شاه و ميرزا محمد حسين كرمانى يا رونق على شاه بوده‏اند.

او سرانجام از سوى مرشد خود، اجازه ارشاد يافت و به مظفر على شاه ملقب گرديد.

او در سال 1215 ه .ق در كرمانشاه وفات نمود و در همانجا مدفون گرديد.

تأليفات بجاى مانده از او عبارتند از: بحرالاسرار، خلاصة العلوم، رساله افيونيه (رساله‏اى در طب)، كبريت احمر (رساله‏اى در اذكار و اوراد)، مجمع البحار (تفسير القرآن) و ديوان مشتاقيه.

رونق عليشاه

ميرزا محمد حسين كرمانى، ملقب به «رونق عليشاه» از مشايخ متصوفه، در بردسير متولد و در كرمان به رشد و نما رسيد او از مريدان نورعلى شاه اصفهانى بوده است. رونق عليشاه به خراسان، عراق و فارس سفر نموده و از محضر جمع كثيرى از علما و عرفاى عصر استفاده نموده است. رونق عليشاه در سال 1225 ه .ق دار فانى را وداع گفت و در جوار مشتاق عليشاه در كرمان به خاك سپرده شد.

از آثار اوست: رساله غرايب، جنات الوصال، مرآت المحققين و ديوان شعر.



منابع