ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

صنایع ماشینی در استان هرمزگان

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

پرش به: ناوبری, جستجو

صنايع سبك و سنگين

يكى از عوامل رشد و گسترش صنعت در اين استان، نزديكى به دريا، نقطه صدور و ورود كالا و منابع نفت و گاز مى‏باشد، كه باعث گرديده است صنايع در زمينه‏هاى مختلف رشد چشمگيرى داشته باشد. شيلات هرمزگان از مهم‏ترين صنايع اين استان است كه محصولات آن در سراسر كشور توزيع مى‏گردد و محصولات مهم آن كنسرو، ساردين و تُن است، كه در نوع خود در جهان از اهميت بسيار ممتازى برخوردار است. كارخانجات وابسته به شيلات و دريا عبارتند از:

ـ كارخانه آرد ماهى

كارخانه آرد ماهى كه يكى ديگر از صنايع اين استان است وظيفه تهيه آرد ماهى را به عهده دارد. از پوست، استخوان و امعاء و احشاء ماهيانى كه در كارخانه به مصرف كنسرو تن رسيده طى مراحل مختلف آرد ماهى تهيه مى‏شود و براى مصرف خوراك طيور و مرغدارى‏ها به ساير نقاط كشور ارسال مى‏گردد.

ـ شركت صيد صنعتى

شركت صيد صنعتى در سال 1370 در استان تأسيس شده كه كشتيهاى بزرگ و مجهز به وسايل مدرن اقدام به صيد ماهى در آبهاى دور از ساحل و عميق مى‏كند و اين كشتيها داراى امكاناتى از قبيل ردياب ماهى، سردخانه و دستگاه به عمل‏آورى و غيره بوده تا بتواند با امكانات گفته شده صيد بيشترى داشت.

صنعت قايق سازى، صنايع لنج سازى، كارخانه يخ سازى، كارخانه بارج سازى «ايران بارچ» (انبارهاى متحرك دريايى)، كشتى سازى خليج‏فارس. ديگر صنايع مهم استان عبارتند از:

ـ سيمان هرمزگان

كارخانه سيمان هرمزگان در حومه شهر بندر خمير (70 كيلومترى شهر بندرعباس) واقع شده است كه توليد روزانه آن 6000 تن از انواع سيمان خاكسترى در دو خط توليد است. مواد اوليه مورد نياز اين كارخانه از معادن مجاور آن مى‏باشد.

ـ پالايشگاه گاز سرخون

پالايشگاه گاز سرخون به منظور بهره بردارى از مخازن گاز ناحيه سرخون احداث گرديده است. براى برداشت گاز طبيعى اين ناحيه 13 حلقه چاه در 25 كيلومترى شمال شرقى بندرعباس حفر شده است. سرخون داراى 2 فاز است كه فاز اول آن در سال 1365 به بهره‏بردارى رسيد و فاز دوم به ظرفيت پالايشى 350 ميليون فوت مكعب در روز (معادل 10 ميليون متر مكعب) در سال 1375 به بهره‏بردارى رسيد.

گازهاى فرآورى شده منطقه سرخون، توسط خطوط لوله به قطرهاى 24 و 20 اينچ به استان كرمان انتقال مى‏يابد.

ـ پالايشگاه بزرگ بندرعباس

پالايشگاه هشتم كشور در زمينى به مساحت 700 هكتار با ظرفيت 232 هزار بشكه در روز در شمال شرقى بندر شهيد رجايى بندرعباس در سال 1376 احداث گرديده است.

فرآورده‏هاى توليدى پالايشگاه روزانه 46 هزار بشكه بنزين موتور، 36 هزار بشكه نفت سفيد و سوخت جت، 69500 بشكه نفت گاز، 67 هزار بشكه نفت كوره، 5 هزار بشكه قير و 124 تن گوگرد است.

اين پالايشگاه كه بزرگترين پالايشگاه از نوع خود است توسط متخصصان داخلى ساخته شده است.

بر اساس آمار مربوط به سال 80ـ1379، مجوز تعداد 23 كارگاه صنعتى بزرگ صادر شد كه از آن تنها 13 كارگاه صنعتى در زمينه‏هاى غذايى و دارويى، نساجى و پوشاك، فلزى و ريخته‏گرى غير فلزى، خودرو و نيرو محركه مشغول فعاليت هستند. در اين كارگاه‏ها تعداد 2631 نفر مشغول به كار هستند.