صنایع دستی در استان خراسان رضوی
از ویکی اطلس فرهنگی ایران
صنايع دستى هر سرزمين، ريشه در فرهنگ و هنر آن سرزمين دارد. توليدات دستى به لحاظ موروثى بودن آنها و جلوهاى كه از هنر، فرهنگ، ذوق و استعداد گذشته يك ملت در خود دارند، علاوه بر ارزش اقتصادى، از ارزش معنوى بسيار زيادى برخوردار مىباشد. اين صنعت علاوه بر آنكه در داخل كشور مشتريان بسيار دارد در خارج از كشور نيز به عنوان يك كالاى صادراتى به فروش مىرسد و هر سال از اين راه ارز وارد كشور مىشود.
در استان خراسان نيز توليدات هنرى، نقش پر اهميتى در اقتصاد دارند. توجه به اين توليدات، بويژه در نواحى جنوبى استان، حائز اهميت است. زيرا به جهت رشد سريع جمعيت در نواحى روستايى و عدم قدرت اشتغال زائى بخش كشاورزى، با توجه به اين كه مكانيزه شدن نيز به اين عدم قدرت اشتغال زايى، شدت مىبخشد، مىبايد چارهاى انديشيد. در نواحى روستايى استان، تشويق به راه اندازى صنايع دستى و رفع مشكلات آنها از ضروريات است.
رايجترين صنايع دستى در استان خراسان، بافت قالى، قاليچه و گليم مىباشد كه نقش پراهميتى در اقتصاد خراسان دارد.
از ديگر انواع صنايع دستى در اين استان مىتوان از: ابريشم كشى، شعر بافى، نمد مالى، پوستين دوزى، سنگ تراشى و قلمزنى روى سنگ، فيروزه تراشى، سفالگرى، سبد و حصير بافى نام برد.
علاوه بر موارد ياد شده توليدات دستى نظير چارق، گيوه، فرآوردههاى چوبى و فلزى، نقاشى روى چرم و غيره به صورت پراكنده در اين استان وجود دارد.