زراعت و باغداری در استان خراسان رضوی
از ویکی اطلس فرهنگی ایران
در حال حاضر حدود 3/8 درصد از وسعت استان زير كشت محصولات مختلف است. تنوع آب و هوايى استان، خراسان را از نظر سطح زير كشت تعدادى از محصولات زراعى در مقام اول كشور قرار داده است.
در محصولات جو، چغندر قند، خربزه، انگور، زيره، زرشك و زعفران مقام اول را از نظر سطح زير كشت و ميزان توليد و در توليد گندم و سيب مقام دوم را به خود اختصاص داده است.
مهمترين محصولات زراعى استان عبارتند از: جو، گندم، چغندرقند، پنبه، دانههاى روغنى، انواع سبزيجات، زعفران و زرشك. گندم و جو بيشترين سطح زير كشت را در اين استان به خود اختصاص دادهاند.
از لحاظ توليد پنبه، اين استان پس از گلستان در مقام دوم قرار دارد و بهترين و مرغوبترين نوع پنبه در اين استان توليد مىگردد.
توليد زعفران در اين استان بيشتر در جنوب خراسان صورت مىگيرد. اين محصول اهميت اقتصادى ويژهاى براى اين منطقه دارد و هر ساله مبالغ هنگفتى ارز را به كشور وارد مىكند.
حدود 87 درصد از كل محصول زرشك كشور نيز در اين استان توليد مىگردد.
خراسان از ديرباز محل توليد محصولات گوناگون باغى با كيفيت مرغوب و متنوع بوده است و انواع ميوههاى گرمسيرى، نيمه گرمسيرى و سردسيرى در اين استان توليد مىشود.
سطح زير كشت اراضى باغى استان برابر با 151583 هكتار است. خراسان از نظر وسعت باغها سومين استان كشور است و 13 درصد از مجموع باغها و 9 درصد توليد سر درختى كل كشور را داراست.
مهمترين محصولات باغى استان عبارتند از: سيب، انگور، پسته، انار، بادام، گردو، انجير، عناب، خرما و مركبات.
خراسان دومين استان كشور از نظر وسعت باغات و ميزان توليد سيب است. در اين استان انواع انگور توليد مىشود.
از لحاظ توليد پسته نيز اين استان در مقام دوم قرار دارد. از لحاظ توليد انار، اين استان مقام چهارم را به خود اختصاص داده است.