ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

دوره پهلوی دوم در استان ایلام

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

پرش به: ناوبری, جستجو

مردم ايلام همراه و همگام با ساير ملت ايران در نهضت حضرت امام خمينى فعالانه مشاركت نمودند.

در روز 15 خرداد 1342 مردم اين خطه از ديار اسلامى نيز به خيابانها ريخته و ضمن راهپيمائى، حمايت خود را از امام خمينى (ره) اعلام نمودند و از رژيم شاهنشاهى خواستار آزادى ايشان شدند.

در دوره انقلاب، روحانيون استان ايلام پيشاپيش مردم حركت مى‏كردند. يكى از روحانيون فعال در نهضت امام خمينى (ره) در اين استان، حاج شيخ مهدى حجازى بود. اعمال و رفتار او همواره تحت نظر ساواك بود.

او به جرم پخش عكس امام خمينى به شش ماه زندان محكوم شد. او اولين تظاهرات خيابانى عليه رژيم شاه را در منطقه ايوان سازماندهى كرد و به دنبال آن از سوى ساواك مجبور به ترك ايوان غرب شد.

حجة الاسلام تعمير كارى و حجة الاسلام مرواريد از ديگر انقلابيون اين استان بودند كه در كنار ساير روحانيون ايلامى و تبعيدى در اين استان براى پيروزى نهضت تلاش مى‏كردند.

از سال 1345، نهضت در ايلام وارد مرحله تازه‏اى شد. در اين سال آية الله حيدرى به ايلام آمد و عده زيادى از روحانيون را براى تبليغ به اين استان دعوت كرد.

عده‏اى از روحانيون نيز به اين شهر تبعيد شده بودند. اين‏ها سبب شد كه روحانيت در استان قدرت را بدست بگيرد.

يكى از اقدامات بسيار مهم آية الله حيدرى كه سبب بر انگيختن خشم شاه شد، بيرون رفتن ايشان از ايلام همزمان با ورود شاه بود.

در آذر سال 1356 حجت الاسلام تعمير كارى از سوى نيروهاى رژيم شاهنشاهى دستگير و ممنوع المنبر شد.

با فرا رسيدن سال 1357 اكثر مردم استان فعالانه در راهپيمائى و تظاهرات شركت مى‏كردند.

در روز دهم فروردين اين سال عده‏اى قصد آتش زدن سينما ايلام را داشتند. كه بوى بنزين سبب شد كه مأمورين به نقشه آنها پى برده و چندين بسته نايلونى بنزين را در سينما كشف كردند.

در اواخر مرداد 1357 رستوران پارك جنگلى ششدار واقع در 7 كليومترى ايلام به آتش كشيده شد.

روز دهم مهر ماه 1357 مردم ايلام دست به راهپيمائى و تظاهرات زدند. تظاهركنندگان در حاليكه شعار مى‏دادند، با آتش زدن لاستيكهاى اتومبيل راه را بسته و به صورت سيلى عظيم در خيابان به راه افتادند و با دادن شعار به مخالفت با رژيم پرداختند.

روز ششم ابان 1357، بازار ايلام بدنبال اعلاميه روحانيون اين استان تعطيل شد و مردم در مسجد جامع تجمع نموده و به سخنان حجة الاسلام مرواريد گوش فرا دادند. سپس در خيابانها دست به تظاهرات زدند و در حاليكه عليه دولت شعار مى‏دادند. در سر راه خود دو اتومبيل را به آتش كشيدند.

مأمورين دولتى براى متفرق كردند مردم، به روى آنها آتش گشودند كه در نتيجه آن چند تن از تظاهر كنندگان و دو مأمور شهربانى مجروح شدند.

در آبان 1357 در درگيرى با مأموران رژيم تعدادى از مردم به شهادت رسيدند.

در اين زمان جوانان ايلام با قلما سنگ (فلاخن) به مبارزه با مأموران رژيم مى‏رفتند. و داشتن قلما سنگ، جرم محسوب مى‏شد و كشف قلماسنگ از هر نوجوان ايلامى به مثابه شركت در درگيرى محسوب مى‏شد.

يكى از تاكتيكهاى نظامى مردم ايلام براى مبارزه با مأموران رژيم، بر افروختن آتش بر فراز قله‏ها بود.

در شبهاى دوران انقلاب، دسته‏هاى پنج يا شش نفرى به كوه‏هاى اطراف شهر مى‏رفتند و در فاصله‏هاى مختلف آتش مى‏افروختند و فرياد الله اكبر سر مى‏دادند. اين عمل سبب مى‏شد كه نيروهاى رژيم تصور كنند كه نيروهاى مردمى در كوهها مستقرند و لذا جرأت انجام عملى را نداشتند.

گاهى نيز براى ايجاد رعب و و حشت در دل نيروهاى رژيم، مردم شهر درشب با هماهنگى قبلى در ساعتى معين شروع به تير اندازى هوايى مى‏كردند و فرياد الله اكبر سر مى‏دادند.

مردم ايلام درطول مبارزه همانند ساير ايرانيان مسلمان شهدايى را تقديم اسلام نمودند تا اينكه درخت انقلاب اسلامى در دوازدهم بهمن 1357 به بار نشست.

با ورود امام خمينى در اين روز، آية الله حيدرى به خيابان آمد و چند گلوله شليك نمود و هماهنگ با شهيد بهشتى شوراى انقلاب را در ايلام تشكيل داد و هدايت انقلاب را به عهده گرفتند.

در روز 22 بهمن 1357 با پيروزى انقلاب اسلامى هزاران نفر از مردم ايلام ساختمان استاندارى ايلام را اشغال نمودند. سپس به سوى كلانترى شهر به راه افتادند و خواستار ملحق شدن آنان به مردم شدند. پس از دو ساعت سرانجام افسران عالى رتبه به مردم پيوستند و با اعلام همبستگى در مسجد جامع ايلام، جوانان شهر را به آرامش دعوت نمودند.

در روز 27 بهمن ماه 1357 كليه قرار گاه‏هاى ژاندارمرى، شهربانى و پاسگاه‏هاى مرزى استان ايلام توسط مردم خلع سلاح شدند.



منابع