ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

دوران جمهوری اسلامی در استان لرستان

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

پرش به: ناوبری, جستجو

محتویات

دوران جمهوری اسلامی

مردم سلحشور و مبارز لرستان در طول انقلاب و مبارزه عليه رژيم و تحقق نظام جمهورى اسلامى ايران نقش مهمى ايفا نموده و در اين راه از هيچگونه كوششى دريغ نورزيدند.

نهضت امام خمينى كه از سال 1341 آغاز شده بود در سال 1356 وارد مرحله جديدى شد. در اين سال شهادت آقا مصطفى روح تازه‏اى به انقلاب بخشيد.

روحانيون در نقاط مختلف كشور به بيدارى مردم مشغول شدند. تمامى اقشار جامعه دست به دست هم داده و سرانجام به نتيجه مطلوب رسيدند. در لرستان گروهى از روحانيون، روستائيان و عشاير لرستان را تشويق نموده وآنها را با خود همراه و هم صدا نمودند. از جمله در منطقه ميانكده لرستان عده‏اى با روحانيون همكارى نموده و به بيدارى مردم همت گماردند و مشكلاتى را براى رژيم بوجود آوردند.

با شهادت آقا مصطفى خمينى، مجالس مختلفى در شهرهاى كشور برپا شد. اين مجالس فرصتى براى بيدارى مردم و انتقال پيام‏هاى امام به مرد بود. در تاريخ 6 آبان 1356 مراسم هفت آقا مصطفى در خرم‏آباد برپا شد.

در تاريخ 19/11/56 تعدادى از دانشجويان دانشسراى راهنمايى بروجرد دست به تظاهرات و اعتصاب زدند. در اين روز آنها شيشه‏هاى ساختمان دانشسرا را شكسته و خسارتهايى را به ساختمان دانشسرا نيز وارد نمودند.

در اواخر بهمن ماه 1356 اعلاميه‏هاى آيات و روحانيون قم به مناسبت بزرگداشت شهداى قم در استان لرستان توزيع شد و از مغازه‏داران خواسته شد كه روز 29 بهمن مغازه‏هاى خود را تعطيل كنند و در روز 29 بهمن مجلس ترحيمى به مناسبت چهلمين روز شهادت تظاهركنندگان در قم از سوى طلاب مدرسه علميه برگزار شد و عده زيادى در اين مراسم شركت كردند.

رژيم شاه براى مبارزه با انقلابيون اقدام به دستگيرى و تبعيد آنها نمود.

در ششم فروردين 1357 دو تن از انقلابيون خرم‏آباد دستگير و به شهرهاى سقز و پيرانشهر تبعيد شدند.

در تاريخ 7 فروردين حجت الاسلام سيد شكرالله طاهرى دستگير و به سه سال تبعيد در شهر سردشت محكوم شد.

در روز 10 فروردين بازار خرم‏آباد تعطيل شد و مجلسى در مسجد جامع تشكيل شد. پس از خاتمه مجلس، مردم در خيابان به تظاهرات پرداختند پيشاپيش مردم حجت الاسلام شيخ حسن سپهوند قرار داشت و با شعارهاى خود مردم را به مقاومت و مبارزه دعوت مى‏كرد. در اين روز شيخ حسن سپهوند و سه نفر ديگر دستگير شدند. در اين روز مردم در يكى از خانه‏ها تعداد زيادى چوب دستى آماده كرده بودند كه در صورت لزوم از آنها استفاده كنند كه توسط ساواك كشف گرديدند.

از ديگر افراد فعال انقلابى در بروجرد سيد غلامرضا موسوى و شيخ ناصر روستا بودند كه در تاريخ 11 فروردين 1357 در بروجرد آماده تظاهرات بودند كه از سوى ساواك دستگير شدند.

در تاريخ 19 فروردين 1357 شيشه‏هاى اداره كشاورزى، بانك صادرات، مهمانسراى شهردارى و ساختمان پيش آهنگى شهرستان اليگودرز شكسته و ساختمان پيش آهنگى به آتش كشيده شد. پس از اين حادثه هفت نفر توسط نيروهاى ساواك دستگير شدند.

در سال 1357 حجت الاسلام سيد فخرالدين رحيمى از مبارزين شهرستان خرم‏آباد اعلاميه‏ها و نوارهاى حضرت امام را پخش مى‏كرد و جوانان را در مساجد جمع و آنها را به مبارزه دعوت مى‏كرد و آنها را با انديشه‏هاى امام اشنا مى‏نمود.

در تيرماه سال 1357 به مناسبت شهادت شهداى ميدان شهدا (ژاله سابق) تهران، مراسمى به مدت 10 شب در مسجد علوى شهر خرم‏آباد برگزار گرديد كه در اين مراسم يكى از روحانيون هر شب سخنرانى داشت تا اينكه در شب نهم، ساواك روحانى مذكور را به همراه چند نفر از روحانيون ديگر را دستگير نمود.

شب دهم با سخنرانى يكى از روحانيون ساواك و نيروهاى شهربانى و ژاندارمرى رژيم به جمعيت مجتمع شده در مسجد علوى هجوم برده و روحانى مزبور و عده‏اى ديگر از روحانيون لرستان را دستگير كردند. در اين هنگام بين عمال رژيم و مردم درگيرى و زد و خورد بسيار شديدى روى داد كه منجر به شهادت چند نفر از نيروهاى حزب ا... شد. در نتيجه مردم متفرق شده و ساواك نيز جهت جلوگيرى از فعاليت مذهبى درب مسجد علوى را مسدود نمود. در رمضان (مرداد ماه) 1357 اولين تظاهرات بروجرد تحقق يافت در اين راهپيمايى كه شب هنگام شكل گرفت، مردم با سردادن شعارهايى عليه شاه به سوى گورستان (بهشت شهدا) به راه افتادند. اين تظاهرات مورد حمله نيروهاى رژيم قرار گرفت و همان شب 20 نفر دستگير و بازداشت شدند.

پس از اين واقعه مردم بروجرد با رهبرى روحانيت به صحنه‏هاى تظاهرات و فعاليت عليه رژيم شاه گام نهادند. از جمله اين فعاليتها سخنرانى حجت الاسلام والمسلمين مروجى در ميدان توحيد بود.

در دوم آبان 1357 نزديك به 10 هزار نفر در بروجرد به مدت دو روز به تظاهرات عليه رژيم پرداختند. هر روز فعاليت مردم گسترش مى‏يافت و در اين ميان مراكز فساد مانند مشروب فروشى‏ها و سينماها به آتش كشيده شد.

در دهم دى ماه 1357، در انتهاى خيابان صفا تظاهركنندگان از داخل يك اتومبيل به گلوله بسته شدند و چند تن از آنان شهيد و تعدادى مجروح گرديدند. همچنين منازل عده‏اى از روحانيان مورد هجوم دژخيمان قرار گرفت. به دنبال اين واقعه، مردم خشمگين خانه چند تن از مأموران شهربانى بروجرد را به آتش كشيدند.

در 12 بهمن بسيارى از مردم همراه با روحانيون استان به تهران عازم و از امام و رهبر خود به گرمى استقبال نمودند.

روز بيست و دوم بهمن شايع شد كه ارتش قصد دارد نيرو به تهران اعزام كند بنابراين مردم مسيرهاى ورودى و خروجى شهر را محاصره و از اين حركت احتمالى جلوگيرى به عمل آمد. در همين روز استاندارى و ساواك و ديگر مراكز مهم شهر سقوط كرده و به دست مردم افتاد.

روز بيست و سوم بهمن نيز مردم مراكز حساس نظامى استان از جمله شهربانى‏ها، كلانترى‏ها و هنگ ژاندارمرى خرم‏آباد را تصرف نموده و درگيريهاى خونينى به وقوع پيوست و بدين ترتيب انقلاب اسلامى به پيروزى رسيد.

حوادث سياسى از پيروزى انقلاب تاكنون

1ـ نقش مردم و نهادهاى انقلابى در مبارزه با ضد انقلاب

با پيروزى انقلاب اسلامى با فرمان حضرت امام(ره) در سراسر ايران اسلامى كميته انقلاب اسلامى تشكيل و فعاليت خود را آغاز نمود. در لرستان نيز روز 23 بهمن ماه 57، مردم با استفاده از امكانات، تجهيزات و سلاح هايى كه از مراكز نظامى و انتظامى استان در دست داشتند، در محدوده ميدان ژاندارمرى خرم‏آباد و مسجد صاحب الزمان، تشكيلات كميته راه اندازى و با گذشت چند روز بصورت رسمى كميته اصلى (كميته مركزى فاطميه) در محل فاطميه خرم‏آباد تشكيل و شروع به كار نمود. بعدها با گسترده‏تر شدن اين تشكيلات كميته‏هاى مختلفى در سطح استان راه اندازى و تحت نظر كميته مركزى مشغول به فعاليت شدند.

بطور خلاصه اقدامات كميته‏هاى انقلاب استان را مى‏توان به شرح زير بيان نمود:

1ـ دستگيرى عوامل ساواك و وابسته رژيم شاهنشاهى و همچنين ديگر عناصر ضد انقلاب، فاسد، خرابكار و قاچاقچيان مواد مخدر و تحويل آنها به دادگاه‏هاى انقلاب اسلامى، كه در اين اثنا درگيريهايى با توده‏اى‏ها نيز صورت گرفته و منجر به مجروح شدن تعدادى از طرفين گرديد.

2ـ حفاظت و مراقبت از شهرها و اموال شهروندان لرستانى و برقرارى امنيت در استان.

3ـ رسيدگى اوليه به شكايات و دادنامه‏هاى مردم و معرفى به دادگاه انقلاب.

4ـ تأمين جاده‏هاى ورودى و خروجى شهرهاى استان و كنترل ترددهاى مشكوك و مبارزه با راهزنان و سارقين مسلح كه البته در اين ميان عده‏اى از آنان نيز اعدام گرديدند.

به هر حال كميته‏هاى انقلاب اسلامى لرستان در قريب به 2 ماه، موجوديت خود در حفظ انقلاب و دستاوردهاى آن فعاليت مثمر ثمرى را ايفا نمودند و با تشكيل نهاد منسجم‏ترى با نام سپاه وظايف در اختيار سپاه قرار گرفت.

در نوروز سال 58 عده‏اى از سارقين مسلح و راهزنان مزاحمت هايى براى مسافران نوروزى ايجاد نمودند كه توسط پاسداران كميته‏هاى انقلاب به شدت سركوب شد. در زمان تشكيل سپاه نيز در گوشه و كنار استان تحركاتى مشابه انجام شد كه هر بار سپاه آنها را در نطفه خفه نمود.

به عنوان نمونه مى‏توان به درگيرى نيروهاى سپاه لرستان با قاچاقچيان اشاره نمود كه در بهار سال 58 در اطراف يكى از شهرهاى استان براى مردم ايجاد مزاحمت نموده بود. اين درگيرى‏ها در نهايت به سركوب قاچاقچيان و فرار آنها از منطقه منجر شد.

2ـ نقش احزاب و گروهكهاى سياسى

همزمان با پيروزى انقلاب دشمنان و منافقين با تشكيلات هايى از قبيل خلق كرد، خلق عرب، خلق تركمن، بلوچ و... در بعضى از استان‏هاى كشور به مقابله با نظام اسلامى پرداختند. آنان همچنين سعى داشتند به هر نحو ممكن در لرستان نيز تشكيلاتى ضد اسلامى و ضد انقلابى با نام «خلق لر» پايه ريزى كنند تا لااقل در اين استان نيز پايگاهى داشته باشند.

در اين راستا توطئه‏هايى از جمله (غائله دورود، غائله بروجرد در بهار سال 59 و واقعه چغلوندى در بهار سال 60) و تحركات متفرقه ديگرى در گوشه و كنار استان طرح ريزى نمودند.

آنان در محدوده استان لرستان و استان‏هاى همجوار تشكيلاتى راه اندازى كرده بودند تا بصورت مخفيانه فعاليت هايى در بعضى از شهرهاى شرقى استان داشته باشند و بدين منظور دفاترى بطور پنهانى در بعضى شهرها داير كرده بودند.

در اين راستا اقداماتى را جهت نا امن كردن شهر دورود انجام داده و تحركاتى ضد انقلابى و ضد اسلامى را از خود نشان دادند كه سپاه لرستان با اعزام نيرو به اين منطقه، اين توطئه را در نطفه خفه و تعداد زيادى از عناصر ضد انقلاب نيز دستگير شدند.

تقريبا 20 روز بعد از اين واقعه خبر رسيد كه تحركاتى از جانب ضد انقلاب در شهرستان بروجرد انجام گرفته كه در صورت عدم مقابله با آن به يك توطئه گسترده مبدل خواهد شد.

بنابراين جمعى از پاسداران غيور لرستانى به اين شهرستان اعزام و با همكارى پاسداران محلى و مردم حزب الله، طى درگيرى‏هاى متعدد، عده‏اى از نيروهاى ضد انقلاب را به هلاكت رسانده و مابقى آنان نيز دستگير و متوارى شدند.

تحرك مهم ديگرى كه از جانب ضد انقلاب در استان لرستان صورت گرفت توطئه سالگرد سياهكل در بخش چغلوندى است.

در بهار سال 1360 يكى از سران گروهك چريك‏هاى فدايى خلق موسوم به سياهكل (عنوان بخشى از شهرستان لاهيجان استان گيلان) كه ساكن بخش چغلوندى استان بود توسط نظام معدوم گرديد. گروهك مزبور از اين فرصت استفاده كرده و به بهانه دفن ايشان در زادگاه خود، قصد داشتند مراسمى نيز در سالگرد تأسيس سياهكل برپا نمايند و بدين منظور از كليه هواداران در سراسر ايران دعوت به عمل آمده بود تا در اين گردهمايى حضور يابند بطورى كه يك روز قبل از برگزارى مراسم بيش از 5000 نفر از آنان به بخش چغلوندى وارد شده بودند.

در اين ميان وقتى سپاه لرستان يك غائله نسبتا بزرگ را در حال شكل‏گيرى و در شرف انجام ديد با اعزام نيروهاى خود به منطقه مزبور و با بستن راه ورودى و خروجى در اين بخش، جمع زيادى از آنها را دستگير و چند نفر نيز مجروح گرديدند و با گريختن مابقى هواداران گروهك مذكور و تار و مار شدن آنها پرونده اين توطئه نيز به كلى بسته شد. بايد افزود كه بعد از پيروزى انقلاب تا سال 1360 و حتى چند سال بعد از آن نيز ضد انقلاب به صورت پراكنده اقدام به ترور بعضى از شخصيت‏هاى استان و هم چنين تحركات ضد انقلابى ديگر از جمله توطئه‏هاى هواداران بنى صدر نمودند كه توسط سپاه و مردم حزب ا... همه اين اغتشاشات سركوب گرديد و با رشادت و پايدارى پاسداران غيور اين ديار و ساير امت حزب‏ا... تشكيلات ضد انقلاب از اين استان رخت بربست.

نماز جمعه

پس از پيروزى انقلاب اسلامى در شهرهاى ايران مراسم باشكوه نماز جمعه به نحو باشكوهى برپا شده است.

آيت‏الله حاج شيخ محمد ابراهيم بروجردى در بروجرد، حجت الاسلام و المسلمين سيد كاظم حسينى‏ميانجى در خرم‏آباد و نخستين نماز جمعه را بر پا داشتند.

در حاضر ائمه جمعه استان عبارتند از:

ازنا: حجت الاسلام سيد على حسينى،

الشتر: حجت الاسلام سيد على موسوى،

اليگودرز: حجت الاسلام سيد على مهدى‏نژاد،

بروجرد: حجت الاسلام حسن ترابى گودرزى،

پل دختر: حجت الاسلام واحد الهى نژاد،

خرم‏آباد: حجت الاسلام سيد كاظم حسينى،

دورود: حجت الاسلام حسين رجايى پور،

نورآباد: حجت الاسلام محمد رضايى.

دفاع مقدس

مردم دلير استان كه قبل از جنگ تحميلى در جهت يارى نيروهاى ارتشى و ژاندارمرى مستقر در مرز در جبهه غرب در آنجا به سر مى‏بردند ناگهان با بروز جنگ و حمله گسترده دشمن روبرو شدند.

چند روز بعد از آغاز جنگ تحميلى، دو گروهان از مردم و پاسداران براى مقابله با دشمنان در جبهه‏هاى جنوب (خوزستان)، سازماندهى و به شهرستان اهواز اعزام گرديده و در اين شهر استقرار پيدا كردند.

با گذشت يكسال و نيم از جنگ تحميلى سپاه لرستان داراى پاسداران و بسيجيان فداكار و جان باخته زيادى بود كه بعدها با پيام حضرت امام خمينى مبنى بر تشكيل بسيج، شمار بسيجيان و نيروهاى مردمى اين استان نيز روز به روز گسترش مى‏يافت.

اين نيروهاى فداكار در جنگ حضورى جدى داشتند، اما تشكيلات رزمى مستقلى كه آنان را به طور متمركز و جداگانه هدايت و سرپرستى نمايد وجود نداشت.

به همين منظور چند ماه گذشته از آغاز جنگ تلاش براى راه اندازى و تشكيل يگان مستقل رزمى شروع شد ولى عليرغم قول اواخر سال 1360 و اوايل سال 1361 جهت راه اندازى يك تيپ براى اين استان اين قول عملى نگشت.

و بالاخره بنا شد بخشى از نيروهاى پاسدار و بسيج استان يك تيپ منتسب به لشگر ولى عصر(عج) را تشكيل دهند كه اين كار عملى شد و تيپ يكم حضرت ابوالفضل عليه‏السلام وابسته به لشگر ولى عصر(عج) تأسيس و در عمليات والفجر مقدماتى شركت نمود و بعد از پايان عمليات، تيپ مزبور نيز منحل گرديد.

سرانجام با همكارى سپاه و روحانيت محترم استان، تيپ 57 ابوالفضل رسما در تاريخ 1/5/1362 تشكيل و فعاليت خود را آغاز نمود. اين تيپ داراى گردانهاى تخصصى و واحدهاى ادوات ـ مهندسى رزمى ـ تخريب، بهدارى ـ تداركات ـ اطلاعات و عمليات و ديگر واحدها بود.

با پايان عمليات حاج عمران در خرداد 1365، تيپ 57 به لشگر 57 ارتقاء يافت و با عنوان لشگر 57 ابوالفضل عليه‏السلام تا اواخر جنگ تحميلى، به فعاليت خود ادامه داد. در يك نظر اجمالى ملاحظه مى‏شود كه تا آبان 64 كه تيپ يك يگان پدافندى بود كه تنها در يك عمليات والفجر 6 شركت داشت.

از ابتداى خردادماه سال 1365 لشگر 57 ابوالفضل عليه‏السلام در طى قريب به دو سال و دو ماه تا پايان جنگ در عمليات‏هاى بسيار مهم و حساسى چون كربلاى 4، 5 و 10، نصر 4 و 8، بيت‏المقدس 2 و 4 و بالاخره مرصاد شركت نمود. علاوه بر آن يگان قائم و تيپ خمين نيز از رزمندگان اين استان در مناطق عملياتى حضور يافت.

در طول مدت جنگ تحميلى مردم اين استان با تقديم 6385 شهيد، دين خود را به اسلام و انقلاب اداء نمودند.

روحانيت لرستان را مى‏توان از متقدمين ياران و انصار امام امت در صف مبارزه عليه استكبار جهانى دانست كه براى تحقق آرمان‏هاى انقلاب اسلامى از هيچ كوششى فروگذار نبودند و در راه اين هدف مقدس اسارت‏ها و تبعيدها را به جان خريدند و در راه اسلام شهداى بسيارى را دادند.

شهداى عزيزى همچون دو برادر حجت الاسلام حاج سيد فخر الدين رحيمى و حاج سيد نورالدين رحيمى و شهيد حجت الاسلام حاج شيخ محمد صادقى و حاج شيخ عبدالحسين مبشر به عنوان برگ زرين بر تاريخ مبارزات حق طلبانه مردم لرستان خواهد درخشيد.

اسامى تعدادى از سرداران و فرماندهان و روحانيون شهيد استان عبارت است از:

رديفنام و نام خانوادگىمحل شهادتتاريخ شهادت

1سبزعلى بازيگرسوسنگرد30/8/59

2غلامحسين پژوهندهترور اهواز8/2/60

3محمدعلى يوسفوندآبادان25/3/60

4محمد افزونآبادان7/4/60

5ناصر بيرانوندـ18/9/60

6على حسن دولتشاهىخرمشهر20/2/61

7محمدعلى گودرزىزبيدات13/5/63

8سيد شمس الدين زاهدىوالفجر 822/11/64

9آزاد صحرايىشلمچه1/1/65

10على راست پير حياتىحاج عمران2/3/65

11امان اله نظرزادهحاج عمران2/3/65

12عبدالعلى اميرىكردستان66

13على مردان آزاد بختشلمچه3/3/66

14سعادت يعقوبىشاخ شميران9/10/66

15محمد حسينىـ27/3/67

16دكتر محمد چوبكارمهران30/6/67

تأثيرات جنگ بر شهر و ساكنان آن

با شروع جنگ تحميلى و حضور مردم هميشه در صحنه در جبهه‏هاى جنگ حق عليه باطل، دشمن بعثى وقتى توانايى مقابله با رزمندگان قهرمان را نداشت براى تضعيف روحيه مردم و ضربه به منابع اقتصادى به بمباران و موشك باران شهرهاى پشت جبهه دست پرداخت.

استان شهيد پرور لرستان از جمله استان هايى بود كه در اولين روزهاى جنگ مورد تهاجم وحشيانه دشمن قرار گرفت. در اولين مرحله بمباران هوايى شهرها با توجه به نزديك بودن اين استان به نقاط مرزى، مركز استان (خرم‏آباد) در سال 1359 مورد هجوم هواپيماهاى دشمن قرار گرفت و عده‏اى از مردم بيگناه اين خطه به خاك و خون كشيده شدند.

دو سال بعد در سال 1361 نيز طى چند مرحله ديگر خرم‏آباد بمباران شد و در سال 1362 نيز خرم‏آباد و پلدختر مورد تهاجم هوايى دشمن قرار گرفته و تعدادى از انسان‏هاى بى گناه و مظلوم اين شهرها قربانى اهداف شوم متجاوزين قرار گرفتند.

بعد از آن در سالهاى آخر جنگ (سالهاى 64 ـ 65 ـ 66 و اوايل 67) طى چند مرحله، كليه شهرهاى اين استان به شدت بمباران شدند و همچنين طى مراحلى اين شهرها مورد تهاجم موشكى دشمن قرار گرفتند و در مجموع 141 بار هواپيماهاى دشمن متجاوز، مناطق مختلف و شهرها و بخش‏هاى اين استان را بمباران نموده و همچنين 12 مورد به اين استان موشك پرتاب گرديد و در نتيجه، تقريبا در مناطق مختلف استان، نزديك به 25 هزار واحد مسكونى تخريب گرديده و يا آسيب ديد.

بيشتر حملات هوايى دشمن و موشك باران‏ها در شهر خرم‏آباد صورت پذيرفت و بعد از آن شهرهاى ديگر از جمله بروجرد ـ پلدختر ـ دورود ـ اليگودرز ـ ازنا ـ نور آباد ـ الشتر ـ كوهدشت نيز مورد هجوم هواپيماهاى دشمن قرار گرفتند.

بطور كلى در اين حملات تعداد 1429 نفر از مردم بى گناه به شهادت رسيدند. ولى مردم اين استان كه از اولين روزهاى جنگ با سيل عظيم آوارگان جنگى استان‏هاى خوزستان و ايلام روبرو بودند با آغوشى باز و سخاوتمندانه به مهمان نوازى پرداخته و با استقبال بى شائبه آنها در منازل خويش جاى دادند و مردم پشت جبهه نيز با ارسال كمك به يارى رزمندگان شتافتند و اين حركت تا پايان جنگ تحميلى ادامه داشت.

مشاركت سياسى

مردم استان لرستان از آغاز انقلاب اسلامى در تمامى صحنه‏هاى سياسى جامعه حضور چشمگيرى داشته و به خوبى نقش خود را در اداره جامعه ايفاء نموده‏اند.

با نگاهى به انتخابات دوره‏هاى مختلف در مى‏يابيم كه حضور مردم در صحنه‏هاى انقلاب روز به روز چشمگيرتر شده است.

در اولين دوره انتخابات مجلس شوراى اسلامى 61 درصد واجدين شرايط در پاى صندوق‏هاى راى حاضر شده‏اند. ميزان حضور مردم در دومين انتخابات مجلس شوراى اسلامى به 2/70 درصد افزايش يافته است. در انتخابات سومين دوره مجلس شوراى اسلامى 7/63 درصد واجدين شرايط شركت داشته‏اند. مجددا در چهارمين دوره مجلس شوراى اسلامى ميزان حضور مردم به 8/71 درصد رسيد. در مجلس پنجم نيز 8/70 درصد واجدين شرايط شركت داشته‏اند.

در انتخابات رياست جمهورى نيز حضور مردم استان گسترده و چشمگير بوده است. در پنجمين دوره انتخابات رياست جمهورى 77 درصد واجدين شرايط در پاى صندوقهاى راى حاضر شدند. ميزان حضور مردم در ششمين دوره انتخابات رياست جمهورى به 2/66 درصد كاهش يافت. در هفتمين دوره انتخابات رياست جمهورى به علت تقلب در انتخابات ميزان دقيق حضور مردم مشخص نمى‏باشد. بر اساس آمار ارائه شده در اين دوره 45/106 درصد واجدين شرايط در انتخابات شركت داشته‏اند. در هشتمين دوره رياست جمهورى نيز ميزان حضور مردم 04/65 درصد بوده است.

در ذيل با گذرى بر تاريخ شروع و پايان هر دوره از مجلس شوراى اسلامى در استان لرستان اسامى نمايندگان مردم لر اين استان مورد بررسى قرار خواهد گرفت:

ـ دوره اول

اولين دوره مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 7 خرداد 1359 آغاز شد و افراد زير به مجلس راه يافتند:

1ـ مهدى كروبى اليگودرز

2ـ محمد هادى بروبند بروجرد

3ـ مرتضى اعظمى لرستانى خرم‏آباد

4ـ محمد تقى شاهرخى خرم‏آباد

5ـ حسين بازقندى دورود و ازنا (مياندوره‏اى 1360)

6ـ محمدحسين صادقى دورود و ازنا

7ـ على موموندى (كاظمى) سلسله و دلفان (مياندوره‏اى 1360)

8ـ محمدرضا عباسى فرد كوهدشت

9ـ سيد فخر الدين رحيمى ملاوى

10ـ سيد نورالدين رحيمى ملاوى (مياندوره‏اى 1360)

اين دوره از مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 6 خرداد 1363 پايان يافت.

ـ دوره دوم

دومين دوره مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 7 خرداد 1363 گشايش يافت و نمايندگان استان به قرار زير تعيين گرديدند:

1ـ سيد محمدرضا هاشمى اليگودرز

2ـ حجت الله زمانى بروجرد

3ـ سيد محمدصالح طاهرى خرم‏آبادى خرم‏آباد

4ـ محمدرضا عباسى فرد خرم‏آباد

5ـ سيد عباس موسوى دورود و ازنا

6ـ محمد محمدى سلسله و دلفان

7ـ على اصغر اسفنديارپور كوهدشت

8ـ سيد نورالدين رحيمى ملاوى

9ـ كريم ملك آسا ملاوى

اين دوره از مجلس در تاريخ 5 خرداد 1367 پايان يافت.

ـ دوره سوم

دوره سوم مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 7 خرداد ماه 1367 آغاز شد و افراد زير به مجلس راه يافتند:

1ـ على محمد احمدى اليگودرز

2ـ محمد كريم مروجى بروجرد

3ـ على عنايت خرم‏آباد

4ـ على محمد سورى لكى خرم‏آباد

5ـ ماشاءالله حيدرى مقدم دلفان و الشتر

6ـ سيد محسن شفيعى دورود و جايلق

7ـ كريم ملك آسا ملاوى

اين دوره از مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 6 خرداد 1371 پايان يافت.

ـ دوره چهارم

چهارمين دوره مجلس شوراى در تاريخ 7 خرداد 1371 افتتاح شد و افراد زير به مجلس راه يافتند:

1ـ محمد حسن قلى اليگودرز (مياندوره‏اى 1373)

2ـ هادى خاتمى بروجرد

3ـ اكبر فريد خرم‏آباد

4ـ سيد محمد صالح طاهرى خرم‏آباد

5ـ محمد محمدى دلفان و الشتر

6ـ صديق جهانشاه دورود و ازنا

7ـ على امامى راد كوهدشت و چگنى

8ـ على بوالفتح ملاوى

اين دوره از مجلس در تاريخ 6 خرداد 1375 پايان يافت.

ـ دوره پنجم

دوره پنجم مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 12 خرداد 1375 گشايش يافت و نمايندگان استان به قرار ذيل تعيين گرديدند:

1ـ محمد ابراهيم مداحى اليگودرز

2ـ هادى خاتمى بروجرد

3ـ سيد محمد مهدى شاهرخى پلدختر

4ـ كورش فولادى خرم‏آباد

5ـ عبدالرضا سپهوند خرم‏آباد

6ـ غلامرضا عبدالوند دورود و ازنا

7ـ على آل كاظمى سلسله و دلفان

8ـ اسماعيل دوستى كوهدشت

پنجمين دوره مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 6 خرداد 1379 پايان يافت.

ـ دوره ششم

ششمين دوره مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 7 خرداد 1379 آغاز شد و افراد زير به مجلس راه يافتند:

1ـ على محمد احمدى اليگودرز

2ـ علاء الدين بروجردى بروجرد

3ـ عبدالمحمد نظام الاسلامى بروجرد

4ـ سيد محمدمهدى شاهرخى پلدختر

5ـ عبدالرحيم بهاروند خرم‏آباد

6ـ سيد عيسى موسوى نژاد خرم‏آباد

7ـ غلامرضا عبدالوند دورود و ازنا

8ـ محمد محمدى سلسله و دلفان

9ـ على امامى راد كوهدشت

ـ دوره هفتم

نمايندگان فعلى استان (دوره هفتم مجلس شوراى اسلامى):

1ـ سيد مرتضى موسوى اليگودرز

2ـ علاءالدين بروجردى بروجرد

3ـ سيد محسن يحيوى بروجرد

4ـ سيد محمد مهدى شاهرخى پلدختر

5ـ قدرت الله ايمانى خرم‏آباد

6ـ فتح‏الله حسنوند خرم‏آباد

7ـ محمود رضا حسنوند دلفان و سلسله

8ـ حسين پاپى دورود و جاپلق

9ـ على امامى‏راد كوهدشت



منابع