ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

جشن‌ها و اعیاد در استان همدان

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

پرش به: ناوبری, جستجو

محتویات

عيد فطر

با سپرى شدن ماه رمضان و رؤيت هلال ماه شوال مردم خود را براى برگزارى نماز عيد فطر مهيا مى‏كنند. در غروب روز آخر ماه رمضان زكات فطره خود را جدا مى‏كنند و آن را به مستحقين مى‏رسانند و صبح روز عيد در نماز عيد شركت كرده و با حاضرين در نماز عيد مصافحه نموده و قبولى طاعات و عبادات يكديگر را از خداوند مسئله مى‏نمايند و عيد فطر را به يكديگر تبريك مى‏گويند.

جشنها و اعياد

در جشنهاى مذهبى شيعيان در منازل و مساجد و محلهاى مناسب مجالس جشنى دائر نموده و به چراغانى و تزئين آنها مى‏پردازند. پرچمهاى ملى و مذهبى را در كوى و برزن بر مى‏افرازند و با چاى و شيرينى از شركت كنندگان در مجالس جشن، پذيرايى مى‏نمايند.

در روز 17 ربيع الاول هر سال به مناسبت ولادت رسول گرامى اسلام، در سراسر استان مراسم جشنى برپا مى‏گردد. در اين زمان كه مصادف با هفته وحدت است از سوى اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامى مراسم جشنى در استان برگزار مى‏شود. اين مراسم شامل قرائت اشعار، اجراى تواشيح، اجراى سرود توسط گروه سرود، اجراى مولودى خوانى، موسيقى اصيل و اجراى ميان پرده مى‏شود.

در روز 27 ماه رجب نيز به مناسبت بعثت حضرت محمد صلى‏الله‏عليه‏و‏آله مجالس جشنى در سراسر استان برگزار مى‏شود. تمام كوى و برزن چراغانى و تزئين مى‏شود. از سوى اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامى نيز مراسم باشكوهى در شهرهاى مختلف استان برگزار مى‏شود. اين مراسم معمولاً شامل تلاوت قرآن كريم، اجراى سرود، تواشيح و مسابقه فرهنگى و هنرى مى‏باشد.

در ساير اعياد مذهبى مثل ميلاد حضرت على عليه‏السلام (13 رجب)، ميلاد امام حسين عليه‏السلام (سوم شعبان)، ميلاد حضرت ابوالفضل عليه‏السلام (چهارم شعبان)، ميلاد حضرت سجاد عليه‏السلام (پنجم شعبان)، ميلاد امام حسن عليه‏السلام (پانزدهم ماه رمضان)، ميلاد امام زمان(عج) (نيمه شعبان)، روز عيد غدير، ولادت حضرت فاطمه عليهاالسلام و ولادت امام خمينى (روز زن) و ... نيز مراسمى به همين شكل در سراسر استان برگزار مى‏شود.

در روز عيد غدير علاوه بر مراسم فوق، معمولاً غير سادات به ديدار سادات مى‏روند و اين روز را به آنها تبريك گفته و سادات نيز معمولاً به كسانى كه به ديدارشان مى‏آيند عيدى مى‏دهند.

در روز عيد قربان (دهم ذى الحجه) گوسفندانى به نام قربانى ذبح مى‏نمايند. گوشت آن را به همسايگان و اهل محل و فقرا و مساكين قسمت مى‏نمايند و از علماء و روحانيون ديدن نموده و در حين ملاقات، زيارت خانه خدا را براى يكديگر آرزو مى‏كنند.

مراسم دهه فجر

هر ساله با فرا رسيدن ماه بهمن در سراسر ايران حال و هوايى ديگر ايجاد مى‏شود. مردم خود را براى برگزارى مراسم دهه فجر مهيا مى‏نمايند. در ايام دهه فجر كه يادآور مبارزات مقدس مردم ايران است، تمامى مدارس و مساجد و خيابانها با پرچم‏هاى جمهورى اسلامى ايران، عكس‏هاى حضرت امام و مقام معظم رهبرى و انواع و اقسام روشهاى ديگر تزئين مى‏گردد.

ميادين و خيابانها چراغانى مى‏شود. صداى بلندگوها از همه گوشه شهرها و بخشها به گوش مى‏رسد. اين مراسم در مدارس به طرز باشكوه‏ترى برگزار مى‏گردد. از سوى اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامى استان نيز مراسم بزرگداشت پيروزى انقلاب اسلامى برگزار مى‏شود. برنامه‏هاى اين اداره بيشتر شامل برگزارى مسابقات، پخش فيلم سينمايى، برپايى جنگ شادى شامل اجراى نمايش، ميان پرده، موسيقى و سخنرانى مى‏باشد.

همچنين در اين ايام از سوى كليه سازمانها و ادارات و نهادها پارچه‏هايى نوشته و بر در و ديوار نصب مى‏شود.

چهارشنبه سورى

آئين چهارشنبه سورى، يكى از آئين‏هاى نوروزى است كه در سراسر ايران برگزار مى‏شده است. برگزارى اين مراسم بدين صورت است كه غروب روز سه شنبه آخر سال سال، بيرون از خانه، در فضايى مناسب آتش مى‏كردند و اهل خانه، زن و مرد و كودك از روى آتش مى‏پريدند و با اين عمل ناراحتى‏ها و نگرانى‏هاى سال كهنه را به آتش مى‏سپردند.

شكستن كوزه يكى ديگر از مراسم اين روز بوده است. در غروب سه شنبه كمى ذغال و يك عدد سكه داخل كوزه مى‏انداختند. بعد كوزه را سه مرتبه دور سر مى‏چرخاندند و درد و بلاى خود را به كوزه سپرده و از پشت بام به بيرون پرتاب مى‏كردند.

اسپند سوزى نيز يكى ديگر از مراسم اين شب بوده است. در اين شب اسپند و آتش را در چهار راهها و در معابر عمومى مى‏گذاشته و پشت سر خود نيز نگاه نمى‏كردند. سوزاندن جارو و پرت كردن آن در معابر، از ديگر مراسم اين شب بوده است.

عيد نوروز

يكى از بزرگترين اعياد ملى در ايران، عيد نوروز است. مردم ايران اين عيد را بسيار باشكوه برگزار مى‏كنند. اين چنين جشنى با اين شكوه و عظمت كه همگانى و مورد احترام و باور خاص و عام، فقير و غنى، كوچك و بزرگ، شهرى و روستايى و عشايرى باشد، در هيچ كشورى به جز ايران اسلامى سراغ نداريم.

مردم استان همدان نيز، همانند ساير ايرانيان از يك ماه قبل از فرا رسيدن عيد نوروز، در تكاپو و تدارك كارها و تهيه مقدمات برنامه‏هاى مربوط به مراسم نوروزى هستند. برخى از مقدمات عيد نوروز عبارتند از:

ت=هيه لباس=

معمولاً تمامى افراد جامعه سعى دارند در هنگام سال تحويل لباس نو به تن داشته باشند و اين موضوع فقير و غنى را به خود مشغول ساخته است. اخيرا نيز در روزهاى پايانى سال جشن نيكوكارى در سراسر كشور برگزار مى‏شود كه يكى از اهداف آن تهيه لباس نو براى كودكان بى‏سرپرست در هنگام عيد نوروز است.

خانه تكانى

مراسم خانه تكانى سه تا چهار هفته طول مى‏كشد. در اين مدت تمام ابزار وسايل خانه تميز، مى‏شوند و دوباره به جاى خود قرار مى‏گيرند. تمام قسمت‏هاى خانه گردگيرى مى‏شوند.

كاشتن سبزه

كاشتن سبزه عيد به صورت نمادين از روزگاران كهن در بين همه خانواده‏ها مرسوم است. امروزه در اكثر خانه‏ها رسم است كه حدود ده روز قبل از نوروز در ظرف‏هاى كوچك و بزرگ، كاسه، بشقاب، پشت كوزه و ... دانه‏هايى چون گندم، عدس، ماش، و ... مى‏كارند. اين سبزه‏ها را بر سر سفره هفت سين مى‏گذارند و روز سيزده آنها را با خود به صحرا مى‏برند و در آب روان مى‏اندازند.

مراسم تحويل سال

در لحظه سال تحويل تمام اعضاء خانواده در حالى كه لباس نو به تن دارند، كنار سفره هفت سين مى‏نشينند. پس از تحويل سال با هم روبوسى مى‏كنند و سال نو را به يكديگر تبريك مى‏گويند. در بعضى خانواده‏ها نيز تمام فرزندان و نوه‏ها در خانه پدر بزرگ يا مادر بزرگ جمع مى‏شوند و اطراف سفره هفت سين مى‏نشينند. در اين لحظه بزرگ خانواده معمولاً دعا مى‏خواند و بركت و سلامت را از خداوند متعال مى‏خواهد.

عيد ديدنى

از جمله آئين‏هاى نوروزى عيد ديدنى است. رسم است كه روز نوروز، نخست به ديدن بزرگان فاميل مى‏روند. اين عيد ديدنى‏ها از روز نخست فروردين شروع مى‏شود و تا سيزده فروردين و گاهى تا پايان فروردين ادامه مى‏يابد.

عيدى دادن

عيدى دادن به مناسبت نوروز رسمى كهن است. رسم عيدى دادن در بين همه اقشار و خانواده‏ها و سازمان‏ها وجود دارد. بزرگترها به بچه‏ها عيدى مى‏دهند. عيدى بيشتر به اسكناس نو است.

سيزده بدر

در همدان نيز همانند ساير نقاط ايران، مردم روز سيزده با خود غذا و شيرينى و آجيل و ميوه برمى‏دارند و روانه دشت و بيابان و كوه مى‏شوند. براى هواخورى و نشاط به دامان طبيعت مى‏روند و اين روز را به ورزش و بازى و شادى مى‏گذرانند. اگر خانواده‏اى هم به علتى نمى‏توانست از صبح بيرون رود، بعد از ظهر حتما خود را به يكى از باغات اطراف شهر مى‏رساند تا به اصطلاح سيزده را بدر كند.

مراسم شب يلدا

در همدان قبل از فرا رسيدن شب چله خوراكى‏هاى آن را تدارك مى‏بينند. شب چله تمام اهل خانه دور هم جمع مى‏شوند و اطراف كرسى مى‏نشينند و خود را با خوراكى‏هايى نظير مويز، شانى، هندوانه، تخمه خربزه، تخمه هندوانه سرگرم مى‏كنند و تا پاسى از شب را با گفتگو و تعريف قصه و داستان به خوشى مى‏گذرانند.

در برخى شهرهاى همدان شب سى‏ام آذر و شب اول دى را مراسم شب چله برگزار مى‏كنند. مراسم شب سى‏ام آذر را چله زرى و مراسم شب اول دى را عمو چله جون مى‏نامند. در مراسم عمو چله جون كه در شب اول دى ماه انجام مى‏شود، نزديك غروب تمام درها و پنجره‏ها را باز مى‏گذارند كه عمو چله به خانه آنها بيايد. موقع شام پسر كوچك خانه در بيرون خانه عمو چله جون را صدا مى‏زند و اجازه شام خوردن را مى‏گيرد. آنگاه شام را مى‏خورند.

پس از شام چندين نوع غذا و شيرينى و ميوه و هندوانه و تخمه روى كرسى حاضر مى‏كنند. اهالى خانه سهم عمو چله را در ظرفى مى‏ريزند و جلو در خانه مى‏گذارند. دو ساعت به نيمه شب پير مردى از بالاى بام مردم را براى بيرون كردن عمو چله دعوت مى‏كنند. مردم ده جمع شده، اسب يا الاغى را آماده كرده و لحافى نو روى آن مى‏اندازند و يك نفر را به نام عمو چله انتخاب مى‏كنند و لباس نو به او مى‏پوشانند و سوار الاغ كرده و از آبادى دور مى‏كنند.

مردم محل عمو چله را تا لب رودخانه مى‏برند و تمام غذاها و ميوه‏هايى كه براى عمو چله پشت در گذاشته بودند، جمع مى‏كنند و آنها را در رودخانه مى‏ريزند و صلوات فرستاده به منازلشان برمى‏گردند.

جشن عروسى

اولين مرحله از ازدواج و انتخاب همسر، ديدن دختر است. پس از آنكه پسر توصيفات دختر را شنيد و مشتاق ازدواج با او شد، ترتيبى داده مى‏شود كه پسر و دختر همديگر را ببينند و اين كار اغلب با مهمانى در منزل شخص ثالث صورت مى‏پذيرد. پس از آنكه دختر و پسر همديگر را پسنديدند، چند نفر از نزديكان پسر به منزل دختر رفته و از او خواستگارى مى‏كنند.

اين مراسم ساده و بدون تشريفات انجام مى‏شود. ميزان مهريه و جهيزيه و زمان عروسى و غيره نيز در اين مراسم مشخص مى‏شود. پس از آن روزى را براى نامزدى تعيين مى‏كنند. بعدازظهر روز نامزدى داماد و عده‏اى از بستگان او به خانه عروس مى‏روند و پس از صرف چاى، شيرينى و ميوه حلقه نامزدى را به دست عروس مى‏كنند.

بعد از نامزدى مراسم رخت بُران برده است. در اين مراسم لباسهاى عروس را مى‏بريدند كه اين مراسم امروزه تقريبا فراموش شده و فقط در بعضى از روستاها برگزار مى‏گردد. يك روز قبل از عقد عروس را آرايش مى‏كردند. براى آرايش عروس، آرايشگر را به خانه دعوت مى‏نمودند و عده‏اى از زنان فاميل نيز در اين روز دعوت مى‏شدند. هم اكنون عروس را به آرايشگاه مى‏برند.

در روز عقد نيز مجلس جشنى ترتيب داده مى‏شد و از اقوام دور و نزديك دعوت به عمل مى‏آمد و روحانى محل صيغه عقد را مى‏خواند.

مدعوين به جشن و شادى مى‏پرداختند و با چاى و شيرينى و ميوه و شام پذيرايى مى‏شدند.

در روز عروسى، خانواده عروس و داماد هر كدام مجلس جداگانه‏اى برپا مى‏كنند و هزينه مجلس به عهده برگزار كنندگان آن است. ميوه و شيرينى مجلس عروس را داماد مى‏دهد.

در بعضى روستاها نيز هزينه شام يا ناهار عروسى نيز به عهده داماد است. يك يا دو روز قبل از مراسم عروسى، مراسم حنابندان برگزار مى‏شده است.

در اين روز عروس و داماد به حمام مى‏رفتند و انگشتان دست و پايشان را حنا مى‏گذاشتند. البته حمام رفتن عروس و داماد با ساز و دهل همراه بوده است.

پس از آن جهيزيه عروس را به خانه داماد مى‏برند. بستگان داماد نيز وسايل و لوازم عروس را در جاى خود مى‏گذاشتند و اتاق عروس را نيز تزئين مى‏كردند.

در شب عروسى، مدعوين در مجلس حاضر مى‏شوند و از آنها با شام و شيرينى پذيرايى مى‏شود. پس از صرف شام عده‏اى از بزرگان فاميل داماد به خانه عروس مى‏روند و عروس را با اتومبيل يا اسب و ... به خانه داماد مى‏برند.

جلو در حياط داماد دستمالى كه حاوى گندم و جو و نقل و سكه مى‏باشد، بر سر عروس مى‏ريزد. در برخى جاهاى استان نيز داماد سيب يا انارى را به سوى عروس پرتاب مى‏كند.

روز دوم بعد از عروسى ضيافت شامى از طرف خانواده عروس برگزار مى‏شود و عده‏اى از فاميل و بستگان دعوت مى‏شوند. اين ضيافت را داماد سلام مى‏گويند.

در اين مراسم داماد دست پدر زن و مادر زن را مى‏بوسد و آنها نيز هديه‏اى به داماد خود مى‏دهند. روز سوم مراسمى در منزل داماد به نام داغ ورجان برگزار مى‏شد.

در اين جلسه فقط جوانان شركت داشتند و غذاى اصلى آش رشته بوده است. روز هفتم كليه اعضاء فاميل به ديدن عروس مى‏رفتند و هر كس به فراخور خود هديه‏اى به عروس مى‏دادند. اين روز همان پاتختى است.


منابع