ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

جشن‌ها و اعیاد در استان مرکزی

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

پرش به: ناوبری, جستجو

محتویات

مراسم عيد فطر

روزه‏داران پس از يك ماه روزه و عبادت پروردگار، چشم به راه اين روز بزرگ مى‏باشند و خود را براى جشن اين روز آماده مى‏كنند. با جشن گرفتن اين روز در حقيقت مردم منطقه به بدرقه ماه رمضان مى‏روند. اگر چه نماز عيد فطر مستحب است اما اكثر مردم استان چه در نقاط شهرى و چه در نقاط روستايى در اين نماز پرفيض و با شكوه شركت مى‏كنند.

در نقاط شهرى معمولاً نماز عيد در مصلاى شهر و يا در برخى مساجد بزرگ و در نقاط روستايى در مسجد يا ميدان اصلى روستا برگزار مى‏شود. مردم دراين روز مبارك به ديدن اقوام و عشيره و دوستان مى‏روند و ضمن آرزوى قبولى طاعات و عبادات، فرا رسيدن عيد را به آنها تبريك مى‏گويند.

لازم به ذكر است كه قبل از اقامه نماز عيد فطر، مقدار فطريه را جدا كرده تا آن را به مصرف نيازمندان برسانند.

جشن عيد مبعث

روز 27 رجب به مناسبت بعثت پيامبر اسلام صلى‏الله‏عليه‏و‏آله به رسالت در تمام شهرها و بخش‏هاى ايران از جمله استان مركزى از طرف مردم جشن و سرور و پذيرايى در اماكن عمومى و خانه‏ها و مؤسسات ملى برپا مى‏شود.

جشن عيد غدير

روز هيجدهم ذى الحجه، به مناسبت واقعه غدير خم در تمام شهرهاى ايران مجالس جشن و سرور برگزار مى‏شود. مردم استان مركزى نيز ضمن برگزارى اين مراسم به زيارت سادات مى‏روند و اين عيد را به سادات تبريك مى‏گويند. معمولاً سادات به هر فردى كه به ديدن آنها مى‏رود عيدى مى‏دهند.

جشن چهارشنبه سورى

برگزارى چهارشنبه سورى كه در همه شهرها و روستاهاى ايران انجام مى‏شود، بدين صورت است كه شب آخرين چهارشنبه سال، بيرون از خانه جلو در خانه و در فضايى مناسب، آتشى مى‏افروزند و اهل خانه، زن و مرد و كودك از روى آتش مى‏پرند و مى‏گويند: «زردى من از تو، سرخى تو از من» و بدين وسيله بيمارى‏ها و ناراحتى‏ها و نگرانى‏هاى سال كهنه را به آتش مى‏سپارند تا سال نو را با شادى آغاز كنند.

يكى از مراسم مخصوص چهارشنبه سورى كوزه شكنى بوده است. بدين ترتيب كه كوزه‏اى را كه در آن مقدارى نمك و ذغال و سكه ريخته‏اند، هر يك از افراد خانواده يك بار كوزه را دور سر مى‏چرخاند و نفر آخرى آن را از پشت بام به كوچه مى‏افكند و بدين طريق بلا و غم را از خانه و اهالى خانه دور مى‏كردند.

جشن نوروز

مردم استان مركزى همانند ساير مردم ايران، از اوايل ماه اسفند به استقبال عيد نوروز مى‏روند و تا فرا رسيدن لحظه سال تحويل به جنب و جوش و فعاليت مشغولند و خود را براى سال نو آماده مى‏كنند. از جمله آداب و رسومى كه قبل از نوروز انجام مى‏شود مى‏توان از چهارشنبه سورى، خانه تكانى، كاشتن سبزه، تهيه لباس نو، تهيه خوراكى‏هاى نوروزى و آماده كردن سفره هفت‏سين نام برد.

با فرا رسيدن نوروز و هنگام لحظه سال تحويل، تمامى اعضاء خانواده در منزل بزرگ فاميل جمع مى‏شوند و بر سر سفره هفت سين سال جديد را آغاز مى‏كنند.

پس از تحويل سال كه توام با دعا مى‏باشد با دلى مهربان به همديگر شادباش مى‏گويند و با يكديگر روبوسى مى‏نمايند.

پس از سال تحويل، بزرگترها به كوچكترها عيدى مى‏دهند و ديد و بازديدها شروع مى‏شود. در اين ديد و بازديدها ابتدا كوچكترها به ديدن بزرگترها مى‏روند و آنگاه بزرگترها به ديدار كوچكترها مى‏روند.

اين عيد ديدنى‏ها تا 13 نوروز ادامه مى‏يابد. روز سيزده نيز مردم اين استان به كوه و دشت و صحرا مى‏روند و سبزه‏هاى سفره هفت سين را با خود به صحرا برده و در جوى آب روان مى‏اندازند.

شب يلدا

مردم استان مركزى آداب و رسوم متفاوت و گوناگونى در شب چله يا شب يلدا دارند كه به نوبه خود بسيار شيرين و ديدنى مى‏باشد. البته در نقاط شهرى استان، مراسم شب يلدا به همان صورتى كه در شهرستانهاى ديگر ايران انجام مى‏پذيرد، مى‏باشد.

در شب يلدا افراد خانواده دور هم جمع مى‏شوند و جشن ساده‏اى برگزار مى‏كنند. در اكثر نقاط در اين شب خويشاوندان نزديك در خانه بزرگ خانواده گرد مى‏آيند.

خوراكيهاى مخصوصى در اين شب مورد استفاده قرار مى‏گيرد، براى مثال هندوانه و يا خربزه از خوراكى‏هاى غير قابل اجتناب در شب چله مى‏باشد. از ديگر خوردنى‏هاى ويژه شب يلدا، ميوه‏هاى فصل تابستان چون انگور، انار، سيب، خيار، به، آجيل مشكل گشا و مانند آن است.

علاوه بر آنچه گفته شد در شب چله رسم مخصوصى است كه داماد و خانواده داماد موظف است در قبال خانواده عروس انجام دهد، و آن بدين صورت است كه داماد هدايايى از قبيل برنج، روغن، شكر، پارچه و ميوه‏جات از قبيل هندوانه، پرتقال، انگور و غيره و نيز آجيل و شيرينى براى عروس و خانواده عروس ببرد.

اين مراسم معمولاً بعد از شام به صورت شب نشينى انجام مى‏گيرد. در اين مراسم كه در اكثر نقاط استان مرسوم است، تمام افراد خانواده عروس و داماد در خانه عروس حضور دارند. خانواده عروس بخاطر هدايا تشكر مى‏كنند و با كمال خوشرويى از داماد و خانواده او پذيرايى مى‏كنند. اين مراسم در برخى نقاط استان به رسم «شب اسفندى» معروف است.

در برخى مناطق استان رسم است كه خانواده‏هايى كه دختر شوهر داده‏اند، شب چله چشم روشنى براى دخترشان مى‏فرستند.

در قسمتهايى از استان (مثلاً در محلات) رسم است كه در شب يلدا در هر خانه «آش ترش» بپزند. علاوه بر آش ترش حلوائى هم مى‏پزند تا ترش و شيرين هر دو را داشته باشند. در شب، اسفند سفره هفت سين مى‏اندازند و معتقدند شگون دارد. در سر سفره هفت سين ـ چنانكه از نام آن پيداست.

در محلات كسانى كه نامزد دارند براى نامزدشان «اسفندى» مى‏فرستند كه عبارتست از: برنج، روغن، يك قواره پارچه، چند قسم ميوه، ظرفى از آش ترش و يك ظرف هم هفت سين. خويشان داماد و عروس در شب اسفند در خانه عروس جمع مى‏شوند و جشن مى‏گيرند و تا چند ساعت از شب گذشته را به خوشى مى‏گذرانند.

برخى از مردم (مانند مردم گركان) معتقدند كه در شب چله بايد به حمام رفته و پاك و پاكيزه باشند و لباس پاكيزه به تن كنند.

غذاى شب اسفند عبارت از پلو و خورش سبزى و ماست و پنير مى‏باشد. در اين شب عقيده دارند كه بايد حتما ماست و پنير سر سفره‏شان باشد.

جشن عروسى

تا چند سال پيش اولياء پسر و دختر براى فرزندان خويش همسر انتخاب مى‏كردند به طورى كه تا شب زفاف حتى ممكن بود يك بار هم يكديگر را نديده باشند. امروزه تقريبا به نظر دختر و پسر اهميت داده مى‏شود.

هنگامى كه پسر با ديدن دختر يا شنيدن اوصاف او با ازدواج موافقت كرد، مادر و خواهر و زنان بزرگتر خانواده خود را براى مذاكره و خواستگارى به خانه دختر مى‏فرستد. به مذاكرات مزبور، «بله بران» مى‏گويند كه درباره ميزان مهريه و غيره گفتگو مى‏شود.

گاه درباره «باشلق» يا «شيربها» مذاكره مى‏شود كه اين دو به صورت نقدى يا جنسى است. البته ميزان جهيزيه دختر نيز ممكن است مورد مذاكره واقع شود. اگر موافقت كامل حاصل شود روزى را براى «نامزدى» يا به اصطلاح «شيرينى خوران» و فرستادن شال و انگشترى براى عروس معين مى‏كنند.

فرستادن هدايايى مانند آينه (آينه بخت)، پارچه يا لباس و كفش، ميوه و شيرينى و غيره از طرف داماد براى عروس معمول مى‏باشد.

معمولاً روز نامزدى را از روزهاى سعد بر مى‏گزينند و اين روزها در تقويم‏هاى قديمى درج گرديده است. مراسم جشن نامزدى در خانه دختر در حضور خانواده و نزديكان طرفين صورت مى‏گيرد. دوره نامزدى ممكن است گاه تا چند سال طول بكشد.

در مورد آداب عقد بايد گفت كه فقط زنان سفيد بخت حق حضور در اطاق عقد را دارند. در برابر عروس، آينه‏اى را كه داماد فرستاده (آينه بخت)، بالاى سفره سفيدى كه رو به قبله پهن شده است قرار مى‏دهند و در دو طرف آن دو شمع روشن به نام زن و شوهر آينده مى‏گذارند.

در مناطق شهرى استان بيشتر گلهاى طبيعى و مصنوعى و كيك بر سر سفره عقد مى‏گذارند ولى در اكثر مناطق روستايى بيشتر از اشياء سنتى، يك نان سنگك بزرگ، اسفند، نان قندى، عسل، كيسه حنا، در برخى نقاط نان و پنير و سبزى و كاسه آبى كه رويش برگى سبز شناور باشد، و نيز قرآن و جانماز بر سفره عقد مى‏چينند. يك يا دو روحانى براى خواندن صيغه عقد دعوت مى‏كنند و عاقد در اطاق مجاور محل عروس مى‏نشيند. عروس جامه‏اى سپيد پوشيده و خود را با زيور آلات آراسته است.

در بعضى نقاط عقيده بر اين است كه در لباس عروس هيچگونه گره‏اى نبايد باشد زيرا در كارش گره خواهد افتاد. رسم است هنگام عقد، عروس در آيينه نگاه كند و در آن هنگام دو كله قند بالاى سرش بهم مى‏سايند.

همچنين رسم است بر فرش زير پاى عروس نمك مى‏پاشند تا عروس بانمك جلوه كند. عاقد چون موافقت دختر را مى‏خواهد بگيرد معمولاً دختر بايد بار سوم جواب مثبت دهد و عاقد صيغه را سه بار تكرار كند و چون دختر بله گفت جمله‏ى مباركباد و شادى هلهله و صلوات بر مى‏خيزد. مراسم عروسى معمولاً در شب انجام مى‏گيرد.

كيفيت مراسم عروسى مخصوصا در مناطق شهرى به همان كيفيتى است كه در اكثر نقاط ايران انجام مى‏پذيرد.

براى «عروس بران»، يا عروس كشان، ده ـ پانزده زن كه از خويشان دامادند به خانه عروس رفته و پس از صرف شيرينى از مادر عروس اجازه مى‏خواهند تا بر سر عروس چادر كنند و او را با خود ببرند. مادر عروس، دختر را مى‏بوسد و دختر نيز دست و روى مادر را مى‏بوسد و در اين هنگام رسم است كه دختر كمى گريه كند.

هنگامى كه عروس و همراهان به در خانه رسيدند مادر عروس دخترش را از زير قرآن رد مى‏كند. آن‏گاه عروس و همراهان از خانه بيرون مى‏آيند و عروس را به خانه داماد مى‏برند.

قبل و يا بعد از رفتن به حجله، داماد به عروس رونما (النگو، گوشواره و ...) مى‏دهد. معمولاً پدر داماد، دست عروس را در دست داماد مى‏گذارد و مى‏گويد مبارك است.

فرداى شب زفاف روز «پاتختى» است كه شايد بتوان گفت در تمام ايران به يك صورت اجراء مى‏شود. نزديكان آشنايان و فاميل عروس و داماد هدايايى كه معمولاً ملزومات زندگى و يا پول است براى عروس و داماد مى‏آورند. در برخى نقاط به اين هدايا چشم روشنى گفته مى‏شود.


منابع