ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

جشن‌ها و اعیاد در استان تهران

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

پرش به: ناوبری, جستجو

محتویات

عيد فطر

با فرا رسيدن عيد فطر شور و شعفى خاصى در مردم استان تهران آشكار مى‏شود و مردم مؤمن و خداجو، خود را آماده برگزارى جشنى بزرگ مى‏نمايند.

در بسيارى از نقاط استان به آذين بستن خيابان‏ها و معابر مى‏پردازند و با اعلام رسمى فرا رسيدن عيد فطر، خود را آماده برگزارى نماز عيد مى‏كنند.

در بسيارى از نقاط به ويژه شهرهاى كوچك و روستاها، مردم از اولين لحظات طلوع خورشيد دست جمعى با صداى تكبير به منزل روحانى محل مى‏روند و او را تا مصلى و يا محل برپايى نماز عيد همراهى مى‏كنند.

پس از برگزارى نماز عيد، آشنايان و بستگان براى گفتن شادباش در خانه بستگان حضور مى‏يابند و معمولاً افراد خانواده، روز عيد را در خانه پدربزرگها و يا ديگر بزرگان فاميل سپرى مى‏كنند.

نماز پرشكوه عيد فطر در شهر تهران در مصلى بزرگ تهران به امامت رهبر معظم انقلاب اسلامى حضرت آيت‏الله خامنه‏اى برگزار مى‏شود

جشن نيمه شعبان

با فرا رسيدن ماه شعبان، استان تهران يكپارچه در شور و شعف فرو مى‏رود، و شهرها و روستاها آذين بسته مى‏شوند و با نزديك شدن نيمه شعبان، شب ولادت دوازدهين ستاره آسمان ولايت، آذين‏بندى دو چندان مى‏شود.

جشن‏هاى نيمه شعبان در استان تهران، در شب و روز نيمه شعبان در مساجد برگزار مى‏شود. در اين مراسم معمولاً همراه با سرودهاى دست جمعى از سوى نوجوانان، مديحه سرايى و سخنرانى از سوى روحانيون صورت مى‏گيرد. اين جشن‏ها معمولاً با هميارى مردم برگزار مى‏شود.

جشن ولادت پيامبر اكرم صلى‏الله‏عليه‏و‏آله‏وسلم

با آغاز ماه ربيع‏الاول، شور و نشاطى نو در ميان مردم استان پديد مى‏آيد و مردم پس از دو ماه عزادارى در سوگ شهادت سالار شهيدان ابى‏عبدالله عليه‏السلام، خود را آماده جشن ميلاد ماه ربيع‏الاول و ديگر جشن‏ها مى‏كنند. بسيارى از مراسم خواستگارى، عقد و ازدواج در اين ايام به ويژه در شب تولد خاتم‏الانبياء صلى‏الله‏عليه‏و‏آله‏وسلم انجام مى‏دهند. مراسم جشن تولد پيامبر اكرم صلى‏الله‏عليه‏و‏آله‏وسلم در شب ميلاد پيامبر، هفدهم ربيع‏الاول در بيشتر مساجد استان و در منازل بسيارى از افراد برگزار مى‏شود.

عيد غدير

عيد غدير، عيد ولايت، عيد امامت مولاى متقيان، امام اميرالمؤمنين عليه‏السلام، در استان تهران با شكوه فراوان برگزار مى‏شود. در اين روز مردم استان به ديدار و زيارت سادات مى‏شتابند و از آنها عيدى دريافت مى‏دارند و عيدى سادات را به عنوان بركت اموال در ميال پول‏هاى خود نگه مى‏دارند.

در اين روز بسيارى از مؤمنين به ياد سنت ديرين غدير و با ياد پيوند اخوت ميان پيامبر اكرم صلى‏الله‏عليه‏و‏آله‏وسلم و اميرالمؤمنين عليه‏السلام با يكديگر پيمان اخوت مى‏بندند و بر اين اخوت تا آخر عمر پايدار مى‏مانند.

در اين روز، جوانانى كه داراى نامزد و يا همسر عقدى هستند براى همسرشان هديه مى‏برند.

عيد قربان

عيد قربان از جمله عيدهايى است كه در استان در سكوت برگزار مى‏شود. آثار عيد قربان را فقط مى‏توان از قربانى‏هايى كه صورت مى‏پذيرد شناخت. اما در گذشته عيد قربان با شكوه فراوانى برگزار مى‏شد، معمولاً در برخى از محله‏ها گاو و يا شتر قربانى را زينت كرده و بر آن منگوله و زنگوله‏هايى آويزان مى‏كردند و در روز عيد در ميان صلوات جمعيت به سوى قربانگاه مى‏بردند.

عيد نوروز

عيد نوروز، جشن زنده شدن دوباره طبيعت، در سراسر ايران اسلامى رنگ و بوى خاصى دارد. در گذشته‏اى نه چندان دور جشن نوروز در ميان مردم استان تهران با مراسم خاصى آغاز مى‏شد كه اكنون فقط در برخى از روستاهاى استان مراسم گذشته به چشم مى‏خورد. با فرا رسيدن ماه اسفند، جنب و جوش خاصى به ويژه در ميان زنان به چشم مى‏خورد كه در اين ماه به پاكيزه ساختن منازل و نو ساختن وسايل آن مى‏پردازند.

خريد شب عيد از پرشورترين و هيجان انگيزترين، خريدهاى سال به شمار مى‏رود.

با فرا رسيدن آخرين چهارشنبه سال، مراسم چهارشنبه سورى در بسيارى از نقاط استان برپا مى‏شود. در سالهاى اخير اجراى مراسم چهارشنبه سورى نسبت به سالهاى نخستين انقلاب، افزايش چشم‏گيرترى يافته است. در آخرين شب جمعه سال، تقريبا تمامى مردم استان طبق يك سنت دينى بر سر مزار درگذشتگان خود مى‏روند و به خيرات و خواندن فاتحه و قرآن مى‏پردازند و بر سر قبرها سبزه مى‏گذارند.

همزمان با آغاز تحويل سال بسيارى از مردم استان لحظات شروع سال را در كنار مرقد امامزادگان و شهدا شروع مى‏كنند. برخى نيز به ويژه مردم شهر تهران، آغاز سال نو را در كنار مرقد امام خمينى رحمه‏الله سپرى مى‏كنند.

برخى از مردم نيز طبق يك سنت ملى و باستانى آغاز سال نو را در كنار سفره هفت‏سين كه از ملزومات عيد تهرانى‏هاست؛ در كنار پدربزرگ و مادربزرگها به خواندن قرآن و ديگر دعاها مى‏پردازند و براى يكديگر سال خوشى را آرزو مى‏كنند.

پس از مراسم تحويل سال، معمولاً افراد خانواده به ديدار بزرگان فاميل و خانواده شهداء فاميل و دوستان مى‏روند.

در برخى از مساجد و پايگاه‏ها بسيج نيز جوانان و نوجوانان به صورت دستجمعى به خانه شهداء مى‏روند و سال نو را تبريك مى‏گويند.

در نقاط مختلف استان در ايام نوروز، هنوز حاجى فيروزها با چهره سياه و لباس قرمز و دايره زنگى در دست در حالى كه ترنم بهار را زمزمه مى‏كنند در خيابان به چشم مى‏خورند.

سيزده بدر

در سيزدهمين روز عيد نوروز مردم استان تهران همانند ساير مردم نقاط كشور، بنا بر يك سنت ديرين، از سپيده دمان به سوى كوه، دشت و جنگل حركت مى‏كنند. بسيارى از مردم اعتقاد دارند كه روز سيزده روزه نحسى است و براى رفع نحسى بايد به دامان طبيعت پناه برد.

در اين روز مردم غذايى از سبزى تهيه كرده و در حاليكه سبزه‏هاى نوروز را بر روى ماشين‏ها قرار داده‏اند، به سوى مناطق سرسبز حركت مى‏كنند. دختران نيز در اين روز براى رفتن به خانه شوهر، سبزه‏ها را گره مى‏زنند.

شب يلدا

با فرا رسيدن شب يلدا، آخرين شب فصل پاييز، مردم استان تهران با تهيه انواع ميوه‏ها به ويژه هندوانه و تنقلات به استقبال آن مى‏روند. معمولاً تمام افراد فاميل در خانه پدربزرگ و مادربزرگ جمع مى‏شوند و تا پاسى از شب به گفتگو و يادآورى خاطرات گذشته مى‏پردازند. تفأل به ديوان حافظ از جمله فال‏هاى پرطرفدار مردم است كه در اين شب بدان مشغول مى‏شوند. اين مراسم پرشور و هيجان‏آور تا پاسى از شب ادامه پيدا مى‏كند.


منابع