آموزش و پرورش در استان آذربایجان غربی
از ویکی اطلس فرهنگی ایران
در آذربايجان غربى همانند ساير نقاط كشور در زمان قديم تعليم و تربيت اطفال و كودكان به وسيله مكتبداران انجام مىگرفت و آن هم منحصر و محدود به اطفال طبقه بالاى اجتماع بود. مكتبخانهها در محلات بزرگ و پرجمعيتِ شهر و اغلب در شبستان مساجد و يا در منازل شخصى صاحبان مكتب داير مىشد. اولين مدرسه به سبك جديد توسط يك آمريكايى به نام «پركينز» در سال 1251 ه .ق در اروميه تأسيس شد. اين مدرسه را مىتوان اولين مدرسه به سبك جديد در ايران دانست چون مدرسه دارالفنون كه گفته مىشده اولين مدرسه به سبك جديد است 18 سال بعد از اين مدرسه، در سال 1268 ه .ق ساخته شده است.
مدارس ديگرى نيز توسط فرانسوىها، آلمانها، روسها و عثمانيها در اين خطه تأسيس شد كه هر كدام سعى در تبليغ و ترويج عقايد خود داشتند.
در آغاز جنگ جهانى اول مدرسه آلمانىها، در اروميه تعطيل شد. مدرسه روسها نيز در جريان جنگ بسته شد. مدرسه عثمانىها با خاتمه جنگ و شكست متحدين از فعاليت باز ايستاد و پرونده فعاليت فرهنگى خارجيان در اروميه به طور كلى خاتمه يافت.
از صدر مشروطيت افراد تحصيل كرده و روشنفكر شهر به فكر تأسيس مدرسه به سبك جديد و روشن نمودن افكار جوانان ايرانى افتادند و به تدريج مدارسى در سطح شهر تاسيس نمودند.
از جمله اين مدارس عبارتند از:
مدرسه كماليه: كه شايد اولين مدرسه به سبك جديد باشد كه در صدر مشروطيت به وسيله يكى از علاقهمندان به فرهنگ به نام ميرزا ابوالفضل حكمت در شهر اروميه تاسيس شد.
مدرسه اسلاميه: در سال 1324 ه .ق به وسيله حاجى محمد حسن خان تأسيس گرديد.
ديگر مدارس عبارتند از: دبستان سعادت، رفعت، دانش، جلاليه، زيد دانش و ...