ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

آداب ویژه ماه مبارک رمضان در استان گیلان

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

پرش به: ناوبری, جستجو

ماه رمضان ماه نزول قرآن، در استان گيلان مشتاقان بسيار دارد. قبل از فرا رسيدن ماه رمضان، گيلانيان به آراستن دل مى‏پردازند و از چند روز قبل از ماه رمضان با روزه دارى به استقبال رمضان مى‏روند. در شهرهاى گيلان به پيشواز رمضان رفتن را «پيش. آ. شو» مى‏گويند.

در شب اول ماه چشمان منتظر، در جستجوى هلال ماه به آسمان مى‏نگرند و با ديدن هلال ماه خود را ميهمان خدا مى‏بينند. در شبهاى ماه رمضان مجالس پرشكوه وعظ و خطابه در مساجد برگزار مى‏شود و جلسات قرائت قرآن در مساجد و برخى از منازل برپا مى‏شود.

هنگام سحر نيز مردم با صداى خوش مناجات خوانان سحرى كه از گلدسته‏هاى مساجد و بام منازل برمى‏خيزد بيدار مى‏شوند. مردم گيلان براى افطارى دادن رسم‏هايى دارند و آدابى را رعايت مى‏كنند. افطارى دادن به عنوان نذرى و دعوت از خويشاوندان عروس يا داماد خانواده، به خصوص در دوران نامزدى آنها تقريبا در تمام نقاط معمول است.

در شب‏هاى احياء، دادن افطارى بسيار رايج است و مردم براى رسيدن به فوز الهى، مومنين را به افطارى فرا مى‏خوانند.

در نومندان براى خيرات در هنگام افطار آش مى‏پزند و آش افطارى مى‏دهند و اهل سنت نومندان كه داراى مذهب شافعى مى‏باشند، پس از ميهمانى افطارى، ظرفى پر از شربت را مى‏گردانند و پس از نوشيدن با همراهى امام جماعت به ذكر «حق الله» مى‏پردازند.

در شبهاى احياء به خصوص شب بيست و يكم ماه رمضان، شبها پس از مراسم وعظ و قرآن بر سر گرفتن به خواندن دعاى جوشن كبير مى‏پردازند و تا هنگام سحر به عبادت و مناجات مى‏پردازند و در روز بيست و يكم ماه رمضان به مناسبت شهادت امام اميرالمؤمنين عليه‏السلام به عزادارى مى‏پردازند.

در شب بيست و هفتم ماه رمضان (به خاطر احتمال شب قدر بودن آن) در منطقه رضوان شهر و هشتپر تا سحرگاهان در مساجد به عبادت و شب زنده‏دارى پرداخته مى‏شود.

در منطقه تالش بر اين باورند كه در شب‏هاى قدر (خِدِر) حضرت خضر بر زمين گذر خواهد كرد و در آن لحظه بركات بر زمين نازل مى‏شود اگر كسى در آن لحظه حاجتى داشته باشد برآورده خواهد شد.


منابع