ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

آداب ویژه ماه مبارک رمضان در استان کرمانشاه

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

پرش به: ناوبری, جستجو

در آخرين روز ماه شعبان مردم براى رؤيت هلال در جاهاى مرتفع متوجه غروبگاه خورشيد مى‏شوند و چون ماه را ببينند با گفتن صلوات بر محمد و مرحبا مرحبا گفتن، اظهار شادى مى‏نمايند. يكى از آداب و مراسمى كه در شبهاى اين ماه معمول مى‏باشد نماز تراويح است كه بعد از نماز عشاء مى‏خوانند.

براى اينكه مردم از خواب سحرى بيدار شوند كسانى به طور انفرادى يا دسته جمعى مشغول خواندن دعاى سحرى مى‏شوند. اين مراسم را «صلاة» يا «پارشيو» مى‏گويند. اصل دعاى پارشيو چنين است: الصلوة و السلام عليك و على آلك و اصحابك يا سيدنا يا رسول الله. در هنگام سحرى بچه‏ها و كودكان كوچك هم به پيروى از پدر و مادر بيدار مى‏شوند و با شركت در برنامه سحرى لذت مى‏برند.

نزديك غروب، همه روزه‏داران به انتظار مؤذن هستند و بلافاصله بعد از اذان به وسيله خرما و شيرينى و چاى افطار مى‏كنند. سپس نماز مى‏خوانند و بعد از آن افطارى ميل مى‏كنند.

در شبهاى قدر بر مصداق ليلة القدر خير من الف شهر، مردم، اين شبها را به خيرات و احسان و شب زنده‏دارى با نماز و دعا و اعتكاف به سحر مى‏رسانند. از نظر مردم كرد، شب قدر يكى از شبهاى فرد دهه آخر ماه رمضان مانند: شبهاى بيست و يكم، بيست و سوم، بيست و پنجم، بيست و هفتم و مخصوصا بيست و نهم مى‏باشد و در تمام اين شبها مراسم ويژه شب قدر را به جا مى‏آورند.

مردم اين استان از پانزدهم ماه مبارك به بعد به دادن زكات فطره مى‏پردازند و بايد تا روز عيد، سرپرست خانواده، زكات فطره تمام افراد خانه را به مستحق آن بدهد.

صبح روز عيد فطر مردان بعد از نماز صبح يا قبل از آن به مساجد يا جايى كه نماز جماعت در آنجا برگزار مى‏شود، مى‏روند. امام، قرآن قرائت مى‏كند و پس از طلوع خورشيد با تشريفات خاصى نماز عيد را مى‏خوانند.

بعد از فراغت از نماز، مردم به سوى امام جماعت مى‏شتابند و به عنوان تبريك دست او را مى‏بوسند و تمام افراد نيز دست يكديگر را مى‏بوسند و از همديگر عذرخواهى و طلب عفو مى‏نمايند. عيد فطر روزى با شكوه و با عظمت و با شكوهترين عيد كردها به شمار مى‏رود.


منابع