ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

آداب ویژه ماه مبارک رمضان در استان لرستان

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

پرش به: ناوبری, جستجو

مردم استان لرستان قبل از فرا رسيدن ماه مبارك مايحتاج اوليه اين ماه را تهيه مى‏كنند و اين مسئله در روستاهايى كه فاصله زيادى تا شهر دارند نمود بيشترى دارد. برخى از مردم در روزهاى آخر ماه شعبان با گرفتن روزه به استقبال ماه مبارك مى‏روند. در روزهاى آخر از ماه شعبان مساجد استان را نظافت كرده و با غبار روبى مساجد آنها را براى برگزارى مراسم ماه مبارك مهيا مى‏نمايند. در برخى نقاط نظافت مساجد را زنان عهده دار مى‏گردند و در برخى جاها جوانان هستند كه به غبار روبى مساجد اقدام مى‏نمايند.

در غروب آخرين روز ماه شعبان مردم نقاط مختلف استان از پشت بام‏هاى خود و نقاط بلند منطقه به دنبال هلال ماه مبارك مى‏گردند و اگر هم ماه را رؤيت نكردند، با توجه به وسايل ارتباط جمعى از جمله راديو و تلويزيون از آغاز ماه مبارك آگاه مى‏شوند.

با آغاز ماه مبارك از سوى سازمان تبليغات استان به هر يك از روستاها و مساجد استان روحانى اى براى امر تبليغ اعزام مى‏گردد و با آمدن روحانى به منطقه مساجد احياء شده. در اين ايام نماز جماعت در تمامى مساجد برگزار مى‏شود و در برخى جاها در بعدازظهر بعد از نماز ظهر و عصر مراسم سخنرانى برگزار مى‏شود و در برخى مساجد بعد از نماز مغرب و عشا مردم به سخنرانى روحانى گوش مى‏دهند.

در اين ماه در اكثر مساجد مجالس قرائت و تجويد قرآن برپا مى‏شود. خانمها نيز براى خود مجالس قرائت قرآن و احكام برپا مى‏نمايند و استقبال از اين مجالس نسبتا خوب است. در هنگام سحر صداى مناجات از اكثر مساجد به گوش مى‏رسد و مردم با شنيدن صداى مناجات از خواب بيدار شده و ضمن خوردن صحرى و مناجات با پروردگار خود را براى روزه آماده مى‏نمايند. البته امروزه صداى زنگ ساعت در هنگام سحر است كه مردم را از خواب بيدار مى‏نمايد و اگر احيانا خانواده‏اى نيز بيدار نگردد، همسايگان با نواختن زنگ خانه، آنها را از خواب بيدار مى‏كنند.

با فرا رسيدن مغرب و پخش اذان از مساجد، در بيشتر جاها مردم در مساجد حاضر و پس از اقامه نماز مغرب و عشا به منازل برگشته و افطار مى‏نمايند. سنت پسنديده افطارى دادن نيز در بين مردم استان رايج است.

البته اين افطارى دادن بيشتر در حد گروه‏هاى خويشاوندى است و در برخى مناطق نيز در مساجد به مردم افطارى داده مى‏شود. در شب نيمه ماه مبارك كه مصادف با ولادت امام حسن مجتبى عليه‏السلام مى‏باشد، در مساجد استان مجالس جشن و سرور بر پا مى‏گردد و در اين مراسم ضمن سخنرانى واعظ از شركت كنندگان پذيرايى مى‏شود.

در شب‏هاى قدر مردم پس از افطارى خوردن و مختصرى استراحت به مساجد مى‏روند و مشغول عبادت و مناجات با پروردگار خود مى‏گردند. در اين شب كسانى كه در مسجد آمده‏اند تا سحر بيدار مانده و دعاى جوش كبير و زيارت عاشورا را قرائت مى‏نمايند. با توجه به اينكه شبهاى احيا مصادف است با ايام ضربت خوردن و شهادت اميرالمؤمنين، در مساجد مردم به عزادارى و مديحه سرايى مشغول مى‏شوند.

در روز بيست و يكم ماه مبارك نيز مردم در مساجد جمع شده و در فراق اولين مولاى شيعيان به سوگ مى‏نشينند. روحانى اى كه در اين ايام به نقاط مختلف استان اعزام مى‏گردد، در خانه يكى از مردم و اهالى منطقه سكنى مى‏گزيند و تا پايان ماه مبارك مى‏بايستى در همان منزل ساكن باشد.

در برخى نقاط استان از روحانى استقبال خوبى نمى‏گردد و مردم حضور روحانى را جهت امرار معاش مى‏دانند و لذا در پايان ماه مبارك حتى زكوة فطره خود را به روحانى مى‏دهند چون او را فقير مى‏دانند كه البته اين خود دال بر فقر فرهنگى منطقه است.


منابع