ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

آداب ویژه ماه مبارک رمضان در استان آذربایجان شرقی

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

پرش به: ناوبری, جستجو

در استان آذربايجان شرقى همانند ديگر استانهاى كشور مردم چند روز قبل از ماه رمضان به نظافت خانه‏ها و مساجد مى‏پردازند.

يكى از رسوم پسنديده در ماه مبارك رمضان در اين استان آشتى و ايجاد الفت بين افرادى است كه به سببى از يكديگر كدورتى به دل دارند و عقيده دارند كه اگر دو نفر با هم قهر باشند روزه آنان مورد قبول درگاه خداوند نمى‏باشد.

در اكثر شهرهاى اين استان مردم يك الى سه روز قبل از ماه رمضان روزه پيشوازى مى‏گيرند و بعضى مردم نيز سه روز اول و وسط و آخر ماه شعبان را روزه مى‏گيرند.

در غروب روز آخر ماه شعبان مردم به پشت بامها و بلنديها مى‏روند تا ماه را رؤيت كنند. امروزه با نفوذ صدا و سيما در اكثر نقاط ايران اين امر براى مردم آسان شده است.

در قديم الايام در اين استان مردم براى بيدار شدن در سحرهاى ماه مبارك رمضان از روشهاى گوناگونى از جمله بانگ خروس، صداى نقاره، طبل و شيپور و كوبيدن ديوار همسايه استفاده مى‏كردند. با اينكه بعضى از اين وسايل هنوز هم مورد استفاده قرار مى‏گيرد ولى متداول‏ترين وسيله‏اى كه امروزه براى بيدار شدن مورد استفاده قرار مى‏گيرد ساعت زنگ‏دار مى‏باشد. اكثر مردم معمولاً يك الى دو ساعت قبل از سحر از خواب بيدار شده و به عبادت و خواندن دعا مشغول مى‏شوند و بعد سحرى را ميل مى‏نمايند. در ماه مبارك رمضان در اغلب مساجد و حسينيه‏ها و خانه‏هاى اين استان، مجالس ختم قرآن برگزار مى‏شود.

در بعضى از مناطق اين استان مجالس ختم قرآن در هر روز در خانه يك نفر برگزار مى‏كنند و در پايان هر جلسه، افطار ميهمان آن فرد مى‏باشند. افطارى دادن يكى از رسوم پسنديده‏اى است كه در اكثر نقاط اين استان به چشم مى‏خورد. معمولاً كسانى كه توانايى دارند يك يا چند روز از ماه رمضان را افطارى مى‏دهند.

شبهاى 19، 21 و 23 ماه مبارك رمضان كه به شبهاى احيا معروف هستند، شيعيان تا سحر به عبادت و خواندن قرآن و دعا مشغول مى‏شوند. مراسم ويژه اين شب‏ها را بعضى در خانه و بعضى در مساجد بجا مى‏آورند.

در روزهاى قدر در تمام مساجد و تكايا در سوگ امير مؤمنان على عليه‏السلامنوحه خوانى و سينه‏زنى برپا مى‏باشد. بسيارى از مردم اين استان كه به سبب ناتوانى موفق به روزه گرفتن نمى‏باشند به احترام اين ايام روزه گرفته و عزادارى مى‏كنند.

در غروب روز آخر ماه رمضان مردم براى ديدن هلال ماه بار ديگر به پشت بام‏ها و بلندى‏ها مى‏روند و با ديدن هلال ماه روز اول شوال را عيد مى‏گيرند.


منابع