ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

آداب ویژه ماه مبارک رمضان در استان کردستان

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

پرش به: ناوبری, جستجو

در روزهاى آخر ماه شعبان مردم استان كردستان خود را براى ماه رمضان آماده مى‏كنند. در گذشته در روز آخر شعبان و شب اول رمضان دسته دسته مردم جمع شده و بدنبال رؤيت هلال ماه رمضان مى‏گشتند.

با رؤيت هلال به نزد قاضى يا مجتهد شهر رفته و شهادت به رؤيت هلال رمضان مى‏دادند و سپس به دستور او و نقاره چى‏ها با زدن دهل و سرنا و نواى مخصوص ورود ماه مبارك رمضان را به اطلاع مردم مى‏رسانند.

در اين هنگام با شليك يك گلوله توپ آغاز ماه رمضان اعلام مى‏شد. زنان براى تهيه غذاى سحرى به تكاپو مى‏افتادند و مردان نيز براى به جا آوردن نماز تراويح به مسجد مى‏رفتند.

15 روز اول ماه رمضان قبل از اذان عشاء مؤذن بر پشت بام مسجد رفته و با صداى بلند و به صورت آواز حلول ماه رمضان را چنين خوش مى‏گفته است: «مرحبا مرحبا يا شهر رمضان، مرحبا مرحبا يا شهر تسبيح و التهليل و تلاوت القران مرحبا، مرحبا مرحبا يا شهر الخير و البركت و الاحسان مرحبا.»

در نيمه دوم ماه رمضان مؤذن بجاى مرحبا الوداع مى‏گفته است. در هنگام سحر براى بيدار كردن مردم در گذشته طبل و دهل مى‏زدند و در بعضى مناطق مناجات مى‏خواندند و در سنندج يك ساعت قبل از اذان صبح نقاره مى‏زدند.

شليك توپ همراه با صداى مؤذن نيز از علائم پايان يافتن سحر و آغاز روز و همچنين اتمام روزه و موقع افطار بوده است. اما هم اكنون تلويزيون و راديو جاى صداى توپ را گرفته است.

از 19 تا 29 رمضان كه شب‏هاى 19، 21، 23، 25، 27 و 29 رمضان احياء مى‏باشد، بسيارى از مردم تا هنگام اذان صبح به عبادت خداى يگانه يا قضاى نماز فوت شده و ذكر و تهليل مى‏پرداختند.

در اين شبها در مساجد سقز دعاى جوشن كبير قرائت مى‏شود. برخى از مناطق استان، زنانى كه در مراسم احيا شركت مى‏كنند، نخ پنبه‏اى سفيدى را كه دختر با گره‏اى تابيده است با خود به مسجد مى‏بردند و هنگام خواندن دعاى جوشن كبير به نخ گره مى‏زنند و عقيده دارند كه حكم طلسم دارد و براى رفع چشم زخم و در امان ماندن از گزند حشرات به گردن اطفال خود مى‏بستند.

در اين ماه در گذشته رسم بود كه ثروتمندان ذكات مال خود را استخراج كرده و از پانزدهم رمضان به بعد به فقرا، مساكين، يتيمان، بيوه زنان، قاريان قرآن و نابينايان مى‏دادند. در حال حاضر اين احسان و خيرات كمتر ديده مى‏شود.

همچنين در ماه رمضان رسم بود كه هر كس توانايى تلاوت قرآن را داشت، حتما مى‏بايست يك بار قرآن را ختم كنند بعضى نيز دو يا سه بار قرآن را مى‏خواندند و ختم مى‏كردند.

در غروب روز آخر ماه رمضان نيز مثل اول ماه رمضان مردم به دنبال هلال ماه شوال مى‏گردند و با پيدا كردن ماه و صداى مؤذن خود را براى عيد رمضان آماده مى‏كنند. در روز عيد فطر در گذشته موقع اذان صبح سه گلوله توپ شليك مى‏شده است.

در صبح عيد فطر مردم در مساجد گرد مى‏آيند و با خواندن قرآن و گفتن الله اكبر عيد را گرامى مى‏دارند و نماز عيد را در مساجد برگزار مى‏كنند.

پس از نماز و خطبه به دست بوسى و حلال كردن هم مى‏پردازند. و فطريه را به فقرا مى‏دهند. ديد و بازديدهاى اين عيد حدود 3 روز و گاهى بيشتر طول مى‏كشد.

لازم به ذكر است كه روز بيست و هفتم ماه رمضان نان مخصوصى به نام بيست و هفتمى مى‏پزند. اين نان براى رفع بلا و ايجاد خير و بركت پخته مى‏شود. در سقز به اين نان، كوليره گفته مى‏شود.


منابع