پرورش ماهی در استان هرمزگان
از ویکی اطلس فرهنگی ایران
ماهيگيرى يكى از مشاغل كهن و عمده مردم اين استان است. صيد ماهى، چه با ابزار سنتى و چه با وسايل مدرن در فصول پاييز و اواسط زمستان تا اواسط بهار انجام مىگيرد.
خليجفارس از لحاظ فراوانى جانوران دريايى و اقسام ماهىها، در شمار غنىترين درياهاى جهان به شمار مىرود. صيد عمده ماهيهاى كوچك ساردين در اطراف جزيره هرمز و در مراكز صيد بندر جاسك و صيد ماهىهاى تن در اطراف جزيره قشم انجام مىگيرد، ولى به علت مشكلات صيادان، آنها اين ماهى را كه صيد آن قابل ملاحظه هم مىباشد نمك سود كرده به فروش مىرسانند.
صيد ميگو در اين استان از رونق خاصى برخوردار است كه در تابستان صورت مىگيرد. بجز صيد ميگو، صيد ماهى نيز در اين استان از رونق خاصى برخوردار است. مراكز صيد اين استان از منابع عمده تأمين ماهى كشور به شمار مىآيند و غذاى عمده مردم اين استان را آبزيان مختلف تشكيل مىدهند.
صيد انواع ماهىها نظير تن، ساردين، سنگسر، سرخو، هامور، مقوا و ميش ماهى در اين استان صورت مىگيرد.
مرواريد، يكى از منابع ثروت خليجفارس به شمار مىرود كه بسيار مورد توجه سوداگران اين رشته قرار دارد، اگرچه در شرايط كنونى صيد مرواريد خليجفارس همچون گذشته از رونق اوليه خود برخوردار نمىباشد ولى مرواريد آبهاى اطراف جزاير كيش، قشم، بنادر شيبكوه به ويژه در حوالى بندر لنگه كه با رنگهاى مختلف و درخشندگى مخصوص و دوام و بقاى خود يكى از بهترين مرواريدهاى جهان است.
صيد مرواريد فقط در سال چهار ماه انجام مىگردد و غواصان در ماههاى خرداد، تير، مرداد و شهريور به صيد مرواريد مىپردازند.
همچنين در آبهاى خليجفارس صدف مرواريد فراوان يافت مىشود و در سواحل جزاير آن صيد صدف انجام مىگيرد، اين گونه صدفها به علت شفافى و زيبايى رنگ و نقش و نگار داخل آن امتياز خاصى دارند. همه ساله تعداد معتنابهى از اين صدفها به قيمت نازلى به صادركنندگان فروخته مىشود.
گونه ديگر صدف كه از جنبه تجارتى پر ارزشترين نرمتنان خوراكى هستند به نام صدف خوراكى در آبهاى گرم و معتدل وجود دارد و نيز تعداد آنها بيش از 75000 نوع مىباشد.
در سال 1379 تعداد 6 مجتمع برودتى، 6 كارخانه توليد كنسرو ماهى، 11 واحد عمل آورى و بسته بندى، 25 واحد يخسازى، 1 واحد توليد قوطى كنسرو، 7 كارخانه توليد پودر ماهى، 5 لنج سازى فايبر گلاس، 25 لنج سازى چوبى و 1 كارگاه توليد طناب صيادى در استان فعاليت داشتهاند.
در سال 1380، 86117 تن از آبزيان شامل 72590 تن آبزيان معمولى و 4892 تن آبزيان غيرمعمولى از محدوده آبهاى داخلى و 8635 تن از آبزيان از آبهاى بينالمللى توسط 21754 صياد با 3493 فروند شناور صيادى صيد شده است.