ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

صنایع دستی در استان آذربایجان غربی

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

پرش به: ناوبری, جستجو

در آذربايجان غربى، صنايع دستى و روستايى از گذشته‏هاى بسيار دور متداول بوده است. صنايع دستى اين خطه آميخته‏ايى از تجارب متمادى تركها و كردهاست و در حد خود بى‏نظير است.

اين دست آفريده‏ها در راهيابى به بازارهاى داخلى و خارجى با موفقيت روبرو بوده و با وجود نواقص و نارسايى‏ها براى صدور اين توليدات به خارج از كشور، قاليچه‏هاى دستباف آذربايجان غربى در بازارهاى داخلى به خصوص بازار منطقه‏هاى آذربايجان و كردستان طالب بيشترى دارد.

همچنين بنابر اظهار كارشناسان قاليچه بافان منطقه تكاب در اين ميان در جايگاه اول قرار دارند و گوى سبقت را از قاليبافان منطقه گرفته‏اند.

صنايع دستى آذربايجان غربى زمينه اشتغال نزديك به 150 هزار نفر از نيروى كار در اين استان را فراهم كرده است.

قاليبافى، معرق كارى، منبت كارى، ريزه كارى، سفالگرى، جاجيم و گليم بافى، منجيق دوزى، حصير و سبد بافى، بافت جورابهاى پشمى، شال گردن و كلاه، دوخت لباس زنانه و مردانه، پشه‏بند دوزى، سجاده، تبديل پشم به نخ و ساخت ظروف چوبى از چوبهاى جنگلى از ماكو، شمالى‏ترين منطقه استان تا تكاب، جنوبى‏ترين نقطه آن، رواجى چشمگير دارد.

فرش تكاب، خوى و اروميه با ويژگى‏هاى برجسته خود موجب رونق نمايشگاهى فرش داخل و خارج كشور شده است.

همچنين جذابيت و نوآورى صنايع دستى آذربايجان غربى زمينه صدور حدود 80 درصد آن را فراهم آورده است.

در آذربايجان غربى تعداد 544/21 كارگاه و دستگاه صنايع دستى اعم از قالى‏بافى و غير قالى‏بافى وجود دارد كه زمينه اشتغال 000/53 نفر را در سال 1377 فراهم كرده است كه از اين تعداد 790/6 كارگاه تحت پوشش مديريت صنايع دستى و 754/14 دستگاه تحت پوشش جهاد سازندگى بوده است.