ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

دوران جمهوری اسلامی در استان چهارمحال و بختیاری

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

پرش به: ناوبری, جستجو

محتویات

دوران جمهوری اسلامی

در اوج خفقان كه مردم از سوى دستگاه و سازمان امنيت و خوانين و ايادى آنان تحت فشار بودند مبارزات ملت مسلمان ايران با قيام همه جانبه مردم به رهبرى امام خمينى(ره) به هويت اصلى خود دست يافت و سال 1356 ه .ش سال شكوفايى انقلاب و استمرار حركت مردم گرديد و چهره اجتماعى شهرهاى اين استان نيز همانند شهرهاى ديگر كشور دگرگون گرديد.

همزمان با اوج مبارزات مكتبى شهيد رحمان استكى با برنامه‏ريزى و دورانديشى خاصى سازماندهى اكثر راهپيمايى‏ها و تظاهرات عظيم شهر كرد را عهده‏دار شد و در اوج مبارزات دانش‏آموزان مدارس شهر كرد به نشان بروز خشم و نفرت خويش نسبت به رژيم ستمگر پهلوى به خيابان‏ها ريخته تظاهرات مى‏كردند.

دامنه اعتصابات اغلب مراكز ادارى و سازمان‏هاى استان را در بر گرفت و به تدريج تظاهرات به شهرهاى ديگر استان از قبيل فارسان، سامان، شلمزار، اردل، بروجن، لردگان و فرخشهر سرايت كرد و در فرخشهر مزدوران رژيم يكى از جوانان به نام سيد عباس صالحى را به شهادت رساندند.

ولى مردم فرياد خود را عليه رژيم شاهنشاهى و ظلم خوانين محلى تحت حمايت بلند ساختند ديگر از رگبار گلوله‏ها و حمله چماقداران به مردم كارى ساخته نبود و رژيم و عوامل خود فروخته آنان روز به روز در مقابل سيل تظاهرات مردم ضعيف‏تر مى‏شدند.

در اوج دوران انقلاب فردى كه به عشاير بختيارى خيانت كرد و وارث جنايات شاه شد شاهپور بختيار (چهل و سومين نخست وزير دوران پهلوى) فرزند محمد رضا خان از خوانين معروف ايل بختيارى بود.

وى كه قبلاً در شركت نفت انگليسى خدمت مى‏كرد و اظهارات آيزنهاور را در خصوص به زير سلطه درآوردن ايران مورد تأييد قرار داده بود.

امام در سخنانى فرمودند:

«ملت ايران بايد بداند كه اين شخص كه متكفل حكومت شده است به ايل خودش، به ملت خودش خيانت مى‏كند. بايد ايل بختيارى بداند اين اشخاصى را كه به آنها خيانت مى‏كند از جلو راه ملت بردارد.»

بختيار در پى خوش خدمتى به غرب، خيانت خود را ادامه داد و از ورود هواپيماى حامل حضرت امام خمينى(ره) به داخل خاك ايران جلوگيرى كرد اما سرانجام فجر صادق دميد و امام امت به رغم حركات مذبوحانه دشمنان و نوكران آنان در روز 12 بهمن 1357 قدوم مبارك خود را بر خاك خونرنگ ايران نهاد.

با آمدن حضرت امام عشاير غيور اين منطقه پس از قرن‏ها تحمل مشقات فراوان و پشت سر نهادن محروميت طلوع صبح انقلاب اسلامى را به نظاره نشستند و عشاير دلير و از آزاده پس از انقلاب اسلامى با حمايت انقلاب عرصه را بر خوانين تنگ كردند و ريشه پوسيده آنان به دست عشاير ستمديده خشك شد. امام خمينى(ره) طى بياناتى در جمع عشاير چهار لنگ بختيارى خطاب به آنان فرمودند:

«من از خداى تبارك و تعالى سلامت و سعادت شما را، ايلات ايران را، ايل چهارلنگ را كه من اطلاع از حالشان دارم، را خواهان هستم. شماها پشتوانه مملكت ما هستيد و بايد ان شاء الله با قدرت و قوت جلوگيرى از فساد بكنيد.»

حوادث سياسى از پيروزى انقلاب اسلامى تاكنون

نقش احزاب و گروه‏هاى سياسى

محروميت فرهنگى استان از مسائل بالاى فرهنگى در گذشته و هماهنگى بين صوفيه منطقه در جهت همكارى با ساواك و عدم وجود روحانيت سرشناس مسائلى بود كه قبل از انقلاب دامنگير منطقه شده بود.

از سوى ديگر آب و هواى خوب استان چهارمحال و بختيارى و عبور زاينده رود از اين استان باعث آمدن توريست‏هاى غربى و درباريان به منطقه شد و كاخى نيز جهت شهبانو فرح در منطقه سامان بنيان گذارده شده بود و طبعا قبل از سفر بلند پايگان، مدتها عناصر دربارى در جهت فراهم آوردن بساط سور و سات آنها به منطقه رفت و آمد مى‏كردند و اين رفت و آمد در بين مردم باعث لا ابالى‏گرى و سست شدن اعتقادت سنتى مردم بود.

در سال 1355 ريشه نفاق در منطقه توسط سه دانشجو بنيان گذارده شد و با پيروزى انقلاب اسلامى ما شاهد رشد سريع گروهكها بوديم.

در سال 1358 منعى در رابطه با فعاليت گروهكها وجود نداشت و آنان در طرف چهار راه بازار شهركرد ساختمان عظيمى داشتند و اغلب بچه‏هاى دراويش جذب گروههاى چپ يا منافقين شدند. توده‏اى‏ها، منافقين با تمامى انشعابات، چريكهاى فدايى خلق و ساير گروهها صبح‏ها در پارك شهر به ورزش مى‏پرداختند.

آنان در سال 60 اقدام به تصرف ساختمان آموزش و پرورش استان كردند كه آقاى خلخالى به همراه يكصد تن از پاسداران خرم آبادى به منطقه عزيمت كرد در ميان راه آقاى خلخالى حكم اعدام چند تن از سران آنها را داد و با ورود پاسداران خرم آبادى به شهر، اقدام به پاكسازى منطقه از گروهكها نمودند.

با منع فعاليت گروهكها در سال 1362 تعداد چهل خانه تيمى در اصفهان كشف شد كه 50% نيروهاى داخل خانه‏ها از افراد اين استان بودند.

نماز جمعه

بعد از پيروزى انقلاب و استقرار نهادهاى انقلابى در سطح استان، مردم مسلمان اين استان خواستار برپائى نماز جمعه گرديدند كه از سوى دفتر حضرت امام خمينى(ره) علما و فضلائى جهت برپائى اين سنت حسنه تعيين گرديدند و محل‏هاى نماز جمعه تا كنون شاهد حضور با شكوه مردم هميشه در صحنه بوده‏اند. در حال حاضر ائمه جمعه استان عبارتند از:

اردل: حجت الاسلام محسن رفيعى،

بروجن: حجت الاسلام احمد سلطانى زمانى،

بلداجى: حجت الاسلام مهدى كريمى خوزانى،

بن: حجت الاسلام سيد جعفر مرتضوى،

جونقان: حجت الاسلام سيد حنان حسينى،

سامان: حجت الاسلام سيد احمد جبارى،

سورشجان: حجت الاسلام سيد مرتضى احمدى،

شلمزار: حجت الاسلام رضا صادقى،

شهركرد: حجت الاسلام محمد رضا ناصرى،

شهر كيان: حجت الاسلام سيد عبدالله هاشمى،

فارسان: حجت الاسلام عبدالعلى پور اكبر،

فرادنبه: حجت الاسلام محمد رضا رحيمى زاده،

فرخشهر: حجت الاسلام عباسعلى امينى،

گندمان: حجت الاسلام عبدالعلى استيرى،

لردگان: حجت الاسلام حسن انصارى،

هفشجان: حجت الاسلام حسينعلى عربى.

دفاع مقدّس

با شروع جنگ تحميلى استكبار جهانى و تجاوز رژيم صدام به ميهن اسلامى، مردم استان چهارمحال و بختيارى مانند ديگر امت ايثارگر و قهرمانمان راهى جبهه‏هاى جنگ شدند و دوش به دوش مردم ساير شهرها و نقاط كشور به نبرد با صداميان پرداختند.

دلاور مردان بختيارى در عرصه جهاد و شهادت با حضور دليرانه و شرافتمندانه در گردان قمر بنى هاشم عليه‏السلام استان، لشگر ولى عصر(عج)، تيپ 44 قمر بنى هاشم عليه‏السلام، تيپ 91 بقية الله(عج) در خطه‏هاى مرزى كشور طى هشت سال دفاع مقدس خوش درخشيدند.

رزمندگان اين استان در قالب لشگر بزرگ و خط شكن قمر بنى هاشم عليه‏السلام و ديگر تيپ‏ها و لشگرها در صحنه‏هاى گوناگون عمليات حضور يافتند و رشيد مردان بختيارى اين لشگر با پاى پياده از شهرستان لردگان تا جبهه‏هاى نبرد رفتند و براى عمليات آماده شدند و در خيبرها، كربلاها، والفجرها رشادت‏ها آفريدند و 2266 شهيد تقديم اين آب و خاك كردند

سرداران و فرماندهان شهيد استان چهارمحال و بختيارى

رديفنام سردار شهيدمسئوليت

1سيد داريوشفرمانده گردان امام حسين عليه‏السلام

2سيد ابوالقاسم احمدىفرمانده گردان امام حسين عليه‏السلام

3خدايار خدادادىمسئول محور

4سيد ضياء الدين نقنه‏اىفرمانده گردان لشگر اميرالمؤمنين عليه‏السلام

5فريدون ابوالحسنىفرمانده گردان توپخانه

6حسينعلى تركىفرمانده عملياتى شوش

7ايرج آقا بزرگىمسئول آموزش نظامى

8حاج خدا كرم رجب پورفرمانده گردان امام سجاد عليه‏السلام

9عبدالحمد اميريانفرمانده گردان حضرت امير عليه‏السلام

10حاج سيد كمال فاضلفرمانده گردان

11غلامرضا محمودىفرمانده گردان حضرت امير عليه‏السلام

12جمشيد براتپورفرمانده گردان امام سجاد عليه‏السلام

13سهراب نوروزىفرمانده گردان توحيد

14الياس ارجمندفرمانده اطلاعات و عمليات

15محمد على شاهمرادىقائم مقام فرماندهى و فرمانده طرح و عمليات

رديفنام سردار شهيدمسئوليت

16رضا رحمانىفرمانده گردان امام سجاد عليه‏السلام

17حاج غلامرضا كاووسىفرمانده گردان يا زهرا عليهاالسلام

18اسماعيل لجميراوركاز سرداران رزمى دفاع مقدس

19عليار نورى مميبى (ميداود) چهارلنگمعاونت تيپ 95 كميل

20سرهنگ بهروز محمدىمسئول گردان

21شهنى فيضفرمانده سپاه مسجد سليمان

22منوچهر زنگنهفرمانده گردان باغ ملك چهار لنگ

23تاج محمد پرويزىمسئول مهندسى رزمى قرارگاه تيپ

24مهر على كاوندىفرمانده تانك بسيجى

25امرالله ميرزا پورمعاون تبليغات تيپ فرهنگى (اورك)

26منوچهر محمدىفرمانده گردان تعاون لشگر ولى عصر(عج)

27اسكندر دژ آهنگمسئول محور عملياتى در منطقه

28گودرز محمدىمسئول تبليغات تيپ امام حسن عليه‏السلام

29عليدادىفرمانده محور عمليات

30ذال يوسف پورفرمانده الغدير

در پى رشادت دلير مردان اين استان در جبهه‏هاى جنگ تحميلى مقام معظم رهبرى در جمع اقشار گوناگون شهركرد طى بياناتى در اين زمينه چنين فرمودند: «من از شهر شما و از شما مردم عزيز خاطره‏هاى بسيار خوبى دارم و شما مردم استان چهارمحال و بختيارى را در جبهه با سربلندى و سرافرازى ديده‏ام».

تأثيرات جنگ بر ساكنان

با شروع جنگ تحميلى تعداد زيادى از خانواده‏هاى مهاجرين جنگ از مناطق مرزى به اين استان آمده و ميهمان مردم استان بودند. در طول جنگ بارها هواپيماهاى دشمن آسمان اين استان را مورد تهاجم قرار دادند و در تاريخ 10/12/66 هواپيماهاى دشمن اقدام به بمباران يك منطقه مسكونى شهركرد نمودند كه منجر به شهادت 27 تن و جراحت عده‏اى ديگر از هموطنان گرديد. در كل تاپايان جنگ تحميلى تعداد 76 نفر از اهالى استان در اثر حمله هوايى و يا موشكى به شهادت رسيدند. ولى حمايت مردمى‏از رزمندگان اسلام تا پايان جنگ ادامه داشت.

مشاركت سياسى

يكى از مهمترين عوامل تشكيل دهنده شرايط سياسى، مشاركت در امور سياسى مى‏باشد. نماد اصلى مشاركت سياسى، شركت در انتخابات مى‏باشد. مردم استان چهارمحال و بختيارى پس از پيروزى انقلاب اسلامى در تمامى صحنه‏ها حضور چشمگير و فعال داشته‏اند. حضور گسترده آنها در راه پيمايى‏هاى مختلف و در پاى صندوق‏هاى رأى بيانگر مشاركت بالاى سياسى مردم اين سرزمين مى‏باشد. نگاهى به درصد مشاركت مردم اين استان در انتخابات مجلس شوراى اسلامى واقعيت مذكور را نمايان مى‏سازد.

در اولين دوره انتخابات مجلس شوراى اسلامى در سال 1360 ميزان مشاركت مردم 4/33 درصد بوده است. در دومين دوره مجلس شوراى اسلامى ميزان مشاركت مردمى حدود دو برابر شد و به 3/62 درصد افزايش يافت. در سومين دوره انتخابات مجلس شوراى اسلامى ميزان مشاركت مردمى افزايش محسوسى داشت و به 38/66 درصد رسيد. در چهارمين دوره مجلس شوراى اسلامى 4/87 درصد واجدين شرايط در پاى صندوق‏هاى راى حاضر شدند. در پنجمين دوره مشاركت مردمى اندكى نسبت به دوره قبل كاهش يافت و به 1/81 درصد رسيد.

اين روند نزول در دوره بعد نيز ادامه يافت و به 57/72 درصد در دوره ششم رسيد.

در انتخابات رياست جمهورى مردم اين استان حضور گسترده‏اى داشته‏اند. در ششمين دوره انتخابات رياست جمهورى 48/60 درصد واجدين شرايط در پاى صندوقهاى رأى حاضر شده‏اند و وظيفه شرعى و ملى خود را ايفا نموده‏اند.

در هفتمين دوره انتخابات رياست جمهورى حضور مردم به نحو چشمگير و فوق العاده‏اى افزايش يافت و حدود 58/85 درصد واجدين شرايط در پاى صندوق‏هاى رأى حاضر شدند. در هشتمين دوره انتخابات رياست جمهورى ميزان مشاركت مردمى نسبت به دوره قبل حدود 20 درصد كاهش يافت و به 62/65 درصد رسيد. در ذيل ضمن بررسى تاريخ شروع و پايان هر دوره از مجلس، اسامى نمايندگان استان را در هر دوره مورد بررسى قرار خواهيم داد:

ـ دوره اول

اولين دوره مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 7 خرداد 1359 گشايش يافت و افراد ذيل از اين استان به نمايندگى مجلس از سوى مردم برگزيده شدند و راه يافتند.

1ـ رحمان استكى شهركرد

2ـ مجتبى استكى شهركرد

3ـ فريدون استكى شهركرد

4ـ قربانعلى درى نجف آبادى اردل

5ـ سيد شهاب محمودى سرتنگى بروجن

اين دوره از مجلس در تاريخ 6 خرداد ماه 1363 پايان يافت.

ـ دوره دوم

دوره دوم مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 7 خرداد 1363 آغاز به كار كرد و نمايندگان مردم استان به شرح ذيل به مجلس راه يافتند:

1ـ فريدون استكى شهركرد

2ـ سيد على حسينى زاده بروجن و لردگان

3ـ على يوسف پور اردل

اين دوره از مجلس در تاريخ 5 خرداد 1367 پايان يافت.

ـ دوره سوم

سومين دوره مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 7 خرداد 1367 افتتاح شد و منتخبين استان به قرار ذيل به اين مجلس راه يافتند:

1ـ داوود توحيدى بروجن و لردگان

2ـ محمد رئيسى نافچى شهركرد

3ـ على يوسف پور اردل ـ فارسان و كيار

اين دوره از مجلس در تاريخ 6 خرداد 1371 پايان يافت.

ـ دوره چهارم

اين دوره از مجلس در تاريخ 7 خرداد 1371 افتتاح شد و افراد ذيل به عنوان نمايندگان مردم به مجلس راه يافتند:

1ـ ابوالقاسم علوى فرادنبه بروجن و لردگان

2ـ على مبينى دهكردى شهركرد

3ـ على يوسف پور اردل

چهارمين دوره مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 6 خرداد 1375 پايان يافت.

ـ دوره پنجم

دوره پنجم مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 12 خرداد 1375 آغاز شد و افراد ذيل به مجلس راه يافتند:

1ـ اصغر رئيسى دهكردى شهركرد

2ـ على قنبرى اردل

3ـ ابراهيم كريمى منجرموئى بروجن و لردگان

پنجمين دوره مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 6 خرداد ماه 1379 پايان يافت.

ـ دوره ششم

دوره ششم مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 7 خرداد 1379 آغاز شد و نمايندگان ذيل از اين استان به مجلس راه يافتند:

1ـ محمد رئيسى نافچى شهر كرد

2ـ على قنبرى اردل، فارسان و كيار

3ـ منصور ميرزا كوچكى بروجنى بروجن

4ـ گل محمد صالحى سلح چينى لردگان

ـ دوره هفتم

نمايندگان فعلى استان (دوره هفتم مجلس شوراى اسلامى):

1ـ مرتضى تمدن شهركرد

2ـ سيد قباد مرتضوى فارسانى اردل، فارسان، كيار و كوهرنگ

3ـ غلامرضا ميرزايى بروجن

4ـ زاد على خليل طهماسبى لردگان



منابع