ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

دوران جمهوری اسلامی در استان اصفهان

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

پرش به: ناوبری, جستجو

محتویات

دوران جمهوری اسلامی

سال‏هاى 43 تا 56 را به تحقيق بايد دوران تاريك اختناق در اين سرزمين نام نهاد. در طول اين چهارده سال مردم متدين و انقلابى و روحانيون متعهد استان اصفهان با قم و تهران اين دو كانون انقلاب در ارتباط و با همه حركت‏ها و فعاليت‏هاى انقلابى هماهنگ بودند. آنان اغلب با رساندن پيام‏هاى امام و ياران صديق او و افشاى جنايات شاه، در اشكال مختلف در كانونهاى دينى مخفى فعاليت داشتند.

استان اصفهان به لحاظ داشتن پايگاه‏هاى مختلف نظامى و وجود افراد مستشار نظامى بيگانه، خصوصا افراد آمريكايى شاغل در پايگاههاى نظامى، بعد از سال 1342 به شدت تحت مراقبت دستگاه رژيم و سازمان امنيت قرار گرفته بود.

با شروع قيام نوزده دى در قم، به ناگاه على‏رغم تمامى كنترل‏ها، روح پرخاشگرى مردم اصفهان عليه ظلم و ستم جوشيد و زمينه‏هاى حركت و مبارزه با رژيم با راهنمايى روحانيت، در مردم جلوه‏گر شد.

به دنبال درج مقاله توهين‏آميز روزنامه اطلاعات درباره روحانيت و امام خمينى با قلم «احمد رشيدى مطلق» كه موجب خشم مردم و اعتراضات عمومى گرديده بود، روحانيون طراز اول اصفهان به همراه تعدادى از طلاب و مردم در روز 22/10/1356 به دعوت آيت الله سيد حسين خادمى در منزل وى تجمع و جلسه‏اى به همين مناسبت تشكيل گرديد.

ايشان ضمن نكوهش اين عمل، اعلام كرد روحانيت اصفهان به عنوان اعتراض از اقامه نماز جماعت خوددارى خواهند كرد. همچنين در اين روز به عنوان اعتراض، بازاريان اصفهان مغازه‏هاى خود را تعطيل كردند و تعدادى از دانشجويان دانشگاه اصفهان ضمن حضور در منزل آيت الله خادمى با قرائت قرآن، شهادت آيت الله سيد مصطفى خمينى را به ايشان تسليت گفتند.

در روز 5/11/1356 عده زيادى از مردم در خيابان مدرس اصفهان تجمع كردند و ضمن حمل پلاكاردهايى، پشتيبانى خود را از نهضت امام خمينى و اعتراض خود را به بى‏حجابى و نبودن آزادى قلم و بيان اعلام داشتند كه در پايان با حمله مأموران رژيم تعدادى از آنان دستگير شدند.

حال با گذرى كوتاه بر روند وقايع انقلاب، اين حماسه عظيم را در آن منطقه مرور مى‏كنيم:

در روز دهم فروردين 1357، در اصفهان تظاهراتى صورت گرفت و تظاهركنندگان به آتش زدن و تخريب اماكن دولتى و حزب رستاخيز پرداختند.

در نوزدهم ارديبهشت 1357 به مناسبت چهلم شهداى يزد، مراسمى در مناطق مختلف كشور برگزار شد.

در استان اصفهان نيز به همين مناسبت مراسمى برگزار شد. از جمله در آران كاشان مراسمى در صحن امام‏زاده محمد هلال عليه‏السلامبرگزار شد.

شهادت يكى از طلاب آرانى در قم، كاشان را منفجر نمود. در مراسم تشيع اين شهيد جمعيت بسيارى شركت كرده بودند و در حمايت از امام خمي نى شعارهايى مى‏دادند. مأمورين اجازه برگزارى ختم و هفتم اين شهيد را ندادند و از ورود زائرين به منطقه آران ممانعت به عمل آوردند. اما عده‏اى كه خود را به امام‏زاده رسانده بودند در كوچه و خيابان دست به راهپيمايى زدند و شعار مرگ بر شاه و درود بر خمينى، استقلال آزادى، حكومت اسلامى را سر دادند.

تظاهرات قهرآميز مردم اصفهان كه از مدتها قبل ادامه داشت، در روز بيستم مرداد 1357 به حادترين و قهرآميزترين و انقلابى‏ترين چهره خود تبديل شد. در اين روز مردم اصفهان با تظاهرات بزرگ و وسيع خود، تمام سينماها، مشروب فروشى‏ها، بانكها، ادارات دولتى و ساختمان حزب رستاخيز را به آتش كشيدند.

در درگيرى شديد و همه جانبه مردم و پليس، جماعتى كشته و مجروح شدند. مردم با قطع درختان ضمن ايجاد سدّ معبر، از حركت خودروهاى مأموران انتظامى جلوگيرى نمودند.

به دنبال آن دولت در اصفهان حكومت نظامى اعلام كرد و درباره وقايع اصفهان اعلاميه‏اى به شرح زير منتشر ساخت: «عده‏اى خرابكار كه هيچ هدفى جز نابودى و ويرانى ندارند[،] در شهر اصفهان دست به تظاهرات زدند و شروع به آتش زدن اموال عمومى و اموال مردم كردند[،] درختها را بريدند و شيشه‏ها را شكستند به طورى كه بيم آن مى‏رفت تمام شهر را به آشوب و آتش بكشند. بدنبال اين حوادث دولت از نظر وظيفه‏اى كه بر عهده دارد حكومت نظامى در اصفهان اعلام كرد كه از خرابكارى و اتلاف اموال مردم و كشت و كشتار جلوگيرى شود. دولت وظيفه خود مى‏داند با كمال قدرت جلوى اين آشوبگران را بگيرد. دولت همه اقدامات لازم را براى دستگيرى و مجازات قانونى خرابكاران و آشوبگران خواهد كرد...». با برقرارى حكومت نظامى در اصفهان و ممنوعيت عبور و مرور از ساعت 8 شب تا 6 صبح، داريوش همايون وزير اطلاعات و جهانگردى و سخنگوى دولت، در مصاحبه‏اى درباره خسارات و تلفات اصفهان چنين اظهار كرد:

«در برخوردهايى كه بين مأمورين انتظامى و تظاهركنندگان روى داد و تيراندازى متقابلى كه شد چهار نفر از مردم كشته شدند و هفت نفر از آنها زخمى شدند[،] پنج‏نفر از مأموران انتظامى مجروح شده‏اند و چهل‏نفر از مأموران توسط سنگ آسيب ديده‏اند. و چهارده نفر از مأموران آتش‏نشانى نيز مصدوم گرديده‏اند. جاى هيچگونه نگرانى نيست و ما وارد يك جريان گسترش آزاديهاى سياسى و بازكردن فضاى سياسى در كشور شده‏ايم انتظار چنين حوادثى را داريم و مردم نبايد نگران باشند. ما از آشوب به وسايل مختلف جلوگيرى خواهيم كرد و يكى از اين وسايل برقرارى حكومت نظامى است».

در پيام حضرت امام خمينى(ره) كه به مناسبت وقايع اصفهان منتشر شد چنين آمده است:

«گزارشات رسيده از ايران مبنى بر قتل و عام‏هاى مكرر در شهرهاى مذهبى اصفهان و ... نمونه ديگرى از جنايات بى حد شاه [است]. ملت بايد بداند كه آزاديخواهان جهان به آسانى به آزادى دست نيافتند اكنون اهالى اصفهان به اسم حكومت نظامى بدون مجوز قانونى در زير چكمه‏هاى خونخواران شاه از اجتماعات دينى ممنوعند و حق اظهار ندارند و از آزادى اعطائى برخوردارند». آيات عظام شريعتمدارى، گلپايگانى و نجفى مرعشى طى اعلاميه‏اى كه درباره كشتار مردم منتشر كردند متذكّر شدند اكنون نيز در ماه مبارك رمضان كه ملت مسلمان ما به عبادت و روزه‏دارى مشغول است حوادث دردناك تازه‏اى در اصفهان قلوب همه را شديدا جريحه‏دار ساخت. در مراسم راه پيمايى روز تاسوعا و عاشوراى حسينى، اصفهان شاهد تظاهرات پرشور مردم بود كه در اين تظاهرات مردم خشمگين، محل سازمان امنيت و كلانترى‏يك شهر را به آتش كشيدند.

پس از آن، تظاهرات و راه پيماييها همه روزه از يكى از مساجد شهر شروع و به نقطه ديگر ختم مى‏شد. در اين مراسم شعارهاى مختلف سر داده مى‏شد و پيام‏هاى امام و اخبار قيام ديگر شهرها و مسائل لازم به عموم اهالى شهر، بخش‏ها و روستاها مى‏رسيد و روزها به زد و خورد و درگيرى بين تظاهر كنندگان و نيروهاى سرسپرده طاغوت و زخمى و مجروح شدن طرفين مى‏گذشت.

رژيم كه آخرين نفسهاى حيات خود را مى‏كشيد با استمداد از عوامل خودفروخته خود در نقاط مختلف استان، آنها را با چوب و چماق تجهيز مى‏كرد و به جان مردم مى‏انداخت. اما ديرى نپاييد كه با اعلام فتواى امام خمينى از پاريس مبنى بر اين كه چماق بدستان و مزدوران دولتى مفسدند و خونشان مباح است، چماقداران به تدريج تار و مار و قلع و قمع شدند.

از طرفى، اعلام همبستگى كارمندان دولت با مبارزان و اتحاد بى‏سابقه اقشار ملت و اعلام نداى الله اكبر در شبهاى معين، مبارزه عليه رژيم را به صورت تكليف شرعى درآورده و دولت نظامى را به وحشت انداخته بود. روستائيان هم كه متوجه واقعيات شده بودند به صف مبارزين پيوستند. در نتيجه رژيم نتوانست از ترفندهاى خود طرفى ببندد و به مقاصد شوم كه سركوبى مبارزين بود، برسد. وقتى مبارزه عليه رژيم همه گير و مردمى شد، محله‏هاى مختلف شهر ضمن برگزارى تظاهرات پى در پى، نقشه‏هاى رژيم را خنثى كردند.

همزمان با تشريف فرمايى امام به ميهن و انتصاب مهندس مهدى بازرگان به عنوان نخست وزير از سوى حضرت امام، مردم اصفهان نيز مانند ساير شهرهاى ايران براى تاييد نخست وزيرى مهندس بازرگان راه پيمايى كردند و خواستار سرنگونى بختيار شدند.

البته به موازات تظاهرات مردمى، گروههاى اسلامى مبارز نيز هر چند گاهى با مأمورين حكومت نظامى درگير مى‏شدند. در زمان ورود حضرت امام به تهران نيز تعدادى از افراد مسلّح به فرماندهى شهيد بروجردى، به صورت مخفيانه، به تهران عزيمت كردند تا حفاظت امام را به عهده گيرند. به دنبال پيروزى انقلاب اسلامى، اغلب خيابانهاى اصفهان در تصرف افراد مسلح مردمى قرار گرفت و تمام كلانترى‏ها و پاسگاههاى ژاندارمرى و قرارگاه پليس به تصرف مردم درآمد. ستاد ژاندارمرى و مراكز نظامى سقوط كرد و به دست افراد نيروى هوايى و مردم افتاد. ارتش مردمى اعلاميه داد و ضمن اعلام لغو حكومت نظامى براى هوشيارى مردم در برابر ضد انقلاب، دستورالعمل‏هايى صادر كرد. ناجى فرماندار نظامى اصفهان در حين گريختن به دست مردم اسير شد. نيروهاى مردمى، صدا و سيماى مركز اصفهان را تصرف كردند.

اندكى پس از آن، صداى انقلاب از مركز تهران در روى صفحه تلويزيون نقش بست و بدين ترتيب رژيم 2500 ساله شاهنشاهى سقوط كرد. نقش شهيد سپهبد صياد شيرازى در هماهنگى بين قواى نظامى و نيروهاى مردمى باعث شد تا علاوه بر پيوستن آنان به انقلاب، از حمله مردم به پادگانها جلوگيرى شود.

حواث سياسى از سال 1357 تاكنون

نقش مردم و نهادهاى انقلابى در مبارزه با ضد انقلاب

با پيروزى قطعى ملت ايران بر نظام پوسيده شاهنشاهى، روز سه‏شنبه اول اسفند 1357، كميته انقلاب اسلامى مركب از واحد انتظامات، تداركات، تبليغات، اطلاعات و واحدهاى رفاه و خدمات تحت نظر آيت الله طاهرى اصفهانى و ديگر بزرگان در محل ساختمان ساواك سابق اصفهان تشكيل گرديد و موفق شد تعدادى از افراد ساواكى، شمارى از قاچاقچيان مواد مخدر و ناجى فرماندار نظامى اصفهان را دستگير و به دادگاه انقلاب تحويل نمايد. هنگامى كه امام امت به مناسبت اوضاع كردستان و ناامنى آن نواحى فرمان بسيج دادند، كميته انقلاب اسلامى اصفهان نيز تعدادى از مبارزين مسلح خود را به آن نواحى اعزام داشت. در ضمن به مناسبتهاى مختلف از جمله سركوب شورش افراد ايل قشقايى نيز آن كميته وارد عمل گرديد. يكى ديگر از كارهاى آن كميته، آموزش نظامى مردم در جهت مواظبت از صندوقهاى انتخابات مجلس، رياست جمهورى و مبارزه با ضد انقلاب بود.

نماز جمعه

به موازات استقرار نهادهاى انقلابى در اصفهان، مردم اين استان به منظور اقامه نماز جمعه طى درخواستهايى متعدد از امام امت درخواست امام جمعه نمودند كه از جانب امام خمينى افراد ذيل به عنوان امام جمعه در اين استان منصوب گرديدند:

آران و بيدگل: حجت الاسلام على طهماسبى،

اردستان: حجت الاسلام محمد شياسى،

اصفهان: حجت الاسلام سيد يوسف طباطبايى،

بادرود نطنز: حجت الاسلام حسن دهشيرى،

باغبهادران: حجت الاسلام سيد محمد تقوى،

برزوك: حجت الاسلام حسن مطهريان،

بهارستان اصفهان: حجت الاسلام ابراهيم صادقى،

پير بكران: حجت الاسلام مرتضى كيانى فيض آبادى،

تودشك: حجت الاسلام سيد ابراهيم احمدى،

تيران: حجت الاسلام سيد باقر امامى،

جوشقان: حجت الاسلام غلامرضا سليمانى،

چادگان: حجت الاسلام ماشاءالله ابراهيمى كاظم آبادى،

چرمهين: حجت الاسلام حسين ابراهيمى،

خوانسار: حجت الاسلام رسول جواجه كريمى،

خوراسگان: حجت الاسلام محمد ربانى،

خور و بيابانك: حجت الاسلام سيد محمود حسينى زاده خضرآباد،

داران: حجت الاسلام على محمد ناهيدى،

دامنه: حجت الاسلام مسعود داودى،

درچه: حجت الاسلام سيد محمد اخبارى درچه،

دولت آباد: حجت الاسلام محمود رحيمى،

دهاقان: حجت الاسلام محمد حسين مؤمن پور،

دهق اصفهان: حجت الاسلام حمدالله خادمى،

رضوانشهر: حجت الاسلام سيد محمود مطلبى،

زواره: حجت الاسلام عبدالله عسگرى،

سميرم: حجت الاسلام اباصلت غفارى،

شاهين شهر: حجت الاسلام مرتضى ملكيان،

شهرضا: حجت الاسلام صيف الله يعقوبى،

علويجه: حجت الاسلام سيد ضياءالدين طباطبايى،

فريدون شهر: حجت الاسلام اسماعيل سياوشى،

فلاورجان: حجت الاسلام جعفر فكرى فلاح،

فولاد شهر: حجت الاسلام محمد رضا صالحيان،

كاشان: حجت الاسلام سيد مهدى يثربى،

كوشك: حجت الاسلام سيد على خرسندى،

كوهپايه: حجت الاسلام سيد احمد محمودى جزينى،

گز برخوار: حجت الاسلام قاسمعلى بيدرام،

گلپايگان: حجت الاسلام محمد على نكونام،

مباركه: حجت الاسلام عباس رحيمى،

مياندشت: حجت الاسلام عليرضا قاسمى،

ميمه و ورزان: حجت الاسلام ابوالقاسم ارمى،

نائين: حجت الاسلام اسماعيل خاتمى نژاد،

نجف آباد: حجت الاسلام مصطفى حسناتى نجف آبادى،

نطنز: حجت الاسلام ابوالفضل سليمانى،

ورزنه: حجت الاسلام محمد رئيسى،

هرند: حجت الاسلام سيد محمود افضل هرندى نژاد.

و ديگر از علما براى اقامه نماز جمعه در ساير شهرهاى اين استان منصوب گرديدند و تا به حال نيز اين فريضه عبادى ـ سياسى با صلابت تمام در سنگرهاى نماز جمعه در اين استان، با حضور پرشكوه مردم همچنان ادامه دارد.

دفاع مقدس

همزمان با آغاز جنگ تحميلى به سركردگى استكبار جهانى و تجاوز رژيم صدام به خاك كشور اسلامى در شهريور ماه 1359، مردم اين استان نيز مانند ديگر امت ايثارگر و قهرمانمان راهى جبهه‏هاى جنگ شدند و دوش به دوش مردم ساير شهرها و نقاط كشور در قالب لشكر 14 امام حسين عليه‏السلام و تيپ قمر بنى هاشم به نبرد با صداميان پرداختند.

از ابتداى جنگ تا پايان آن در سال 1376، مردم اين استان بالغ بر 23000 شهيد و 17236 نفر جانباز از بهترين و فداكارترين جوانان رزمنده پاسدار، بسيجى و ديگر قواى مسلح نظامى و انتظامى خود را تقديم اسلام و پاسدارى از انقلاب اسلامى كرده است. از جمله اين شهيدان مى‏توان به سردار رشيد سپاه اسلام، شهيد حسين خرازى اشاره كرد كه در سمت فرماندهى لشگر امام حسين عليه‏السلام قرار داشت و از بنيانگذاران اين لشگر به شمار مى‏رفت.

تأثيرات جنگ بر استان

بيش از يك هفته از شروع جنگ تحميلى نگذشته بود كه چهره استان اصفهان به علت مهاجرت مردم استان خوزستان به خصوص شهرهاى آبادان، خرمشهر و اهواز و آمدن آنها به اين استان دگرگون شد. به وجود آمدن صف‏هاى طويل بيش از چند كيلومترى اتومبيل‏ها در مقابل پمپ بنزين، و اخبار داغ جنگ از مسائل چشمگير آن روزها بود. در مدت يك ماه، استان ميزبان بيش از ده‏ها هزار نفر از هموطنان جنگ زده بود كه بلافاصله ستادى به نام ستاد كمك رسانى به جنگ زدگان در مركز استان تشكيل شد. از طرف ديگر، خاموشى‏هاى نسبتا طولانى، صداهاى آژير خطر و غرش پدافندها در اغلب ايام جنگ ادامه داشت و هواپيماهاى متجاوز عراقى بارها به حريم هوايى اين استان تجاوز كردند و با بمباران كارخانجات، مراكز صنعتى و مناطق مسكونى تعدادى از ساكنان آنها را به خاك و خون كشيدند. با وجود قرار داشتن اصفهان در زير بمباران و موشك باران نيروهاى عراقى در طول جنگ تحميلى، ليكن اعزام نيرو و ارسال كمك‏هاى مردمى به جبهه‏هاى نور عليه ظلمت از اين استان با شتاب هر چه تمامتر ادامه يافت و تا پايان جنگ تحميلى مردانه مقاومت كردند.

جريان باند مهدى هاشمى در اصفهان

در طول سالهاى جنگ تحميلى يكى از مسائل سياسى كه مدتى اصفهان و مناطق اطراف آن را درگير كرده بود، مسئله مهدى هاشمى و نفوذ وى در ارگانهاى انقلابى منطقه همچون سپاه بود.

او كه قبل از انقلاب متهم به قتل مرحوم شمس آبادى از علماى منطقه بود با پيروزى انقلاب توانسته بود در تحت حمايت آيت الله منتظرى به عنوان مسئوليت واحد نهضت‏ها قرار گيرد و اصفهان يكى از مراكز عمده فعاليت‏هاى او و همفكرانش قرار داشت. در پى شيطنت‏هاى مختلف اين گروه، حضرت امام دستور پيگيرى قضاياى او را به تاريخ 28/7/65 صادر فرمودند كه در نتيجه تلاش مأمورين وزارت اطلاعات چندين خانه تيمى به همراه متعلقات از آنها كشف گرديد و يكى از مراكز سپاه در اصفهان (قهدريجان) منحل و عناصر وابسته به وى دستگير گرديدند. اما همچنان تشنج و درگيرى در سطح منطقه ادامه يافت. در پى اثبات جرم سيد مهدى هاشمى و يارانش، با دستور قاطع حضرت امام در سال 1367 محاكمه شدند و او و 24 تن ديگر از همفكرانش به اعدام و حبس محكوم شدند. از سوى ديگر، جريان نامه‏هاى آيت الله منتظرى به حضرت امام در مخالفت با اجراى حكم، و حمايت از باند مهدى هاشمى، عاقبت به بركنارى ايشان در سال 1368 از سمت خطير قائم مقامى رهبر انقلاب منجر گرديد.

مجلس شورای اسلامی

مردم استان اصفهان همچون ساير مردم ايران اسلامى از آغاز انقلاب اسلامى تاكنون در صحنه‏هاى مختلف حضور فعال و چشمگير داشته‏اند. مردم اين استان با حضور گسترده خود در راهپيمايى‏هاى مختلف حمايت خود را از نظام و رهبرى به اثبات رسانده‏اند. همچنين مردم اين استان در نمازهاى جمعه استان نيز حضورى چشمگير و فعال دارند.

يكى از بهترين شاخصه‏هاى مشاركت سياسى مردم، ميزان مشاركت آنها در انتخابات مى‏باشد. مردم اين استان در انتخابات مختلفى كه از آغاز انقلاب اسلامى تا كنون برگزار شده است، حضورى چشمگير داشته‏اند.

در اولين دوره انتخابات مجلس شوراى اسلامى تعداد 408/857 نفر از واجدين شرايط در انتخابات شركت نموده‏اند.

ميزان مشاركت مردم در اين دوره 1/70 درصد بوده است.

در دومين دوره انتخابات مجلس شوراى اسلامى ميزان مشاركت مردم افزايش يافته و به 3/74 درصد رسيده است.

تعداد آراء نيز در اين دوره نسبت به دوره قبل حدود 26 درصد افزايش يافته است.

در سومين دوره انتخابات مجلس شوراى اسلامى مشاركت مردمى در حدود 11 درصد كاهش يافته است. در اين دوره 63 درصد واجدين شرايط در انتخابات شركت نموده‏اند. تعداد آراء در اين دوره نسبت به دوره قبل حدود 6/0 درصد افزايش يافته است.

در چهارمين دوره انتخابات مجلس شوراى اسلامى نيز ميزان مشاركت مردمى كاهش يافته و به 9/55 درصد رسيده است.

تعداد آراء در اين دوره نسبت به دوره قبل حدود 5/3 درصد افزايش يافته است.

در پنجمين دوره انتخابات مجلس شوراى اسلامى نيز حدود 2/6 درصد از ميزان مشاركت مردمى كاسته شده است.

در اين دوره 7/49 درصد واجدين شرايط در انتخابات شركت نموده‏اند. تعداد آراء در اين دوره نسبت به دوره قبل حدود 7/4 درصد افزايش يافته است.

در ششمين دوره انتخابات مجلس شوراى اسلامى مشاركت مردمى به 54 درصد افزايش يافته است.

تعداد آراء در اين دوره نسبت به دوره قبل حدود 6/29 درصد افزايش يافته است.

ميزان مشاركت مردم استان اصفهان در انتخابات ادوار مختلف مجلس شوراى اسلامى

دورهواجدين شرايطتعداد آراءدرصد مشاركت

اول858/222/1408/8571/70

دوم608/457/1919/081/12/74

سوم595/727/1251/088/163

چهارم271/016/2015/127/19/55

پنجم473/374/2065/180/17/49

ششم386/832/2856/529/154

تعداد آراء مردم استان اصفهان در انتخابات ادوار مختلف مجلس شوراى اسلامى به تفكيك حوزه انتخابيه

شهرستاناولدومسومچهارمپنجمششم

اصفهان326412363273338603316983339255521147

اردستان402784920631511305943263434260

برخواروميمه407626388361832683106806954300

سميرم321974253426263300423609934241

شهرضا316664831057657583714352174819

فريدن389805826076656852829096988978

فلاورجان358575569161909601138235486182

كاشان75259969019765291446135317138822

گلپايگان‏خوانسار335985353758886529835933164355

لنجان424087344591386931116636389292

نائين198552161628706285652939330907

نجف آباد58626823219712698390109482141062

نطنز240693243241795406814210833349

خمينى شهر574414051018269721444517080765

مباركه57377

جمع408/857919/081/1251/088/1015/127/1065/180/1856/529/1

در ذيل نمايندگان مجلس شوراى اسلامى در حوزه‏هاى انتخابى استان در دوره‏هاى مختلف معرفى مى‏شوند:

ـ دوره اول

اولين دوره مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 7 خرداد 1359 گشايش يافت و افراد ذيل به مجلس راه يافتند: 1ـ سيد عباس طباطبايى نژاد اردستان 2ـ سيد نورالدين طباطبايى نژاد اردستان 3ـ احمد سالك كاشانى اصفهان 4ـ سيد احمد سلامتيان اصفهان 5ـ سيد اكبر پرورش اصفهان 6ـ سيد حسين بهشتى نژاد اصفهان 7ـ سيد محمد غرضى اصفهان 8ـ فتح الله اميد نجف آبادى اصفهان 9ـ فضل الله صلواتى خوزانى اصفهان 10ـ مهدى اژه‏اى اصفهان 11ـ محمدرضا بابا صفرى برخوار 12ـ محمدتقى بشارت سميرم 13ـ محمد شريعتى دهاقان سميرم 14ـ اسد الله كيان ارثى فريدن 15ـ سيد باقر هاشمى فلاورجان 16ـ قدرت الله نجفى قمشه (شهرضا) 17ـ سيد احمد مصطفوى كاشانى قمصر و نطنز 18ـ حسين محلوج چى كاشان 19ـ محمد امامى كاشانى كاشان 20ـ سيد ابوطالب محمودى گلپايگان و خوانسار 21ـ احمد غضنفرپور لنجان 22ـ سيد شمس الدين حسينى نايينى نايين 23ـ مهدى طيب نايين 24ـ غلامحسين نادى نجف آباد 25ـ محمد على منتظرى نجف آباد 26ـ سيد محمد احمدى فروشانى همايون شهر (خمينى شهر) اين دوره از مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 6 خرداد ماه 1363 پايان يافت.

ـ دوره دوم

دروه دوم مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 7 خرداد 1363 افتتاح شد و نمايندگان استان بدينقرار تعيين گرديدند: 1ـ حسين (يحيى) سلطانى اردستان 2ـ سيد محمد رضا امام‏زاده واقفى اصفهان 3ـ عبدالله نورى اصفهان 4ـ محمد معزالدين (معزى) اصفهان 5ـ محى الدين فاضل هرندى اصفهان 6ـ نصر الله صالحى حاجى آبادى اصفهان 7ـ على پناهنده برخوار و ميمه 8ـ محمد جعفر سعيديان فر خمينى شهر 9ـ عطاء الله فضائلى سميرم 10ـ رحمت الله رحمتى شهرضا 11ـ اسد الله كيان ارثى فريدن 12ـ عيدى محمد ميرزايى عطا آبادى فلاورجان 13ـ حسين محلوج چى كاشان 14ـ سيد ابوطالب محمودى گلپايگان و خوانسار 15ـ على‏اصغر مرتضوى فر لنجان 16ـ نبى الله راجى نائين 17ـ غلامحسين نادى نجف آباد 18ـ سيد احمد مصطفوى كاشانى نطنز و قمصر دومين دوره مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 5 خرداد 1367 پايان يافت.

ـ دوره سوم

سومين دوره مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 7 خرداد 1367 گشايش يافت و افراد زير از اين استان به مجلس راه يافتند: 1ـ سيد يوسف طباطبايى نژاد اردستان 2ـ احمد سالك كاشانى اصفهان 3ـ سيد اكبر پرورش اصفهان 4ـ سيد محمد رضا امام‏زاده واقفى اصفهان 5ـ محمدكريم شهرزاد اصفهان 6ـ محمد معزالدين (معزى) اصفهان 7ـ محى الدين فاضل هرندى اصفهان 8ـ على پناهنده برخوار و ميمه 9ـ محمد جعفر سعيديان فر خمينى شهر 10ـ عطاء الله فضائلى سميرم 11ـ رحمت الله رحمتى شهرضا 12ـ سيد عباس هدايتى سيچانى فريدن و فريدون شهر 13ـ مصطفى طاهرى زاده فلاورجان 14ـ حسين محلوج چى كاشان 15ـ محمود جمالى كاشان 16ـ سيد ابوطالب محمودى گلپايگان و خوانسار 17ـ على‏اصغر مرتضوى فر لنجان 18ـ نبى الله راجى نائين 19ـ حسن مختارى نجف آباد 20ـ على عبدالكريمى نطنزى نطنز و قمصر اين دوره از مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 6 خرداد 1371 پايان يافت.

ـ دوره چهارم

دوره چهارم مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 7 خرداد 1371 افتتاح شد و نمايندگان استان بدينقرار تعيين گرديدند: 1ـ سيد يوسف طباطبايى نژاد اردستان 2ـ احمد سالك كاشانى اصفهان 3ـ اكبر پرورش اصفهان 4ـ حسن كاران دستجردى اصفهان 5ـ محمدكريم شهرزاد اصفهان 6ـ مهدى اژه‏اى اصفهان 7ـ محمد رضا ناصرى دولت آبادى برخوار و ميمه 8ـ سيد محمد احمدى فروشانى خمينى شهر 9ـ محمود عطاء زاده سميرم 10ـ سيد مجتبى هاشمى شهرضا 11ـ اسدالله كيان ارثى فريدن و فريدون شهر 12ـ حسين كيانى فلاورجانى فلاورجان 13ـ محمود جمالى كاشان 14ـ مرتضى شايسته گلپايگان و خوانسار 15ـ محسن كوه كن لنجان و مباركه 16ـ سيد ابوالفضل رضوى نائين 17ـ حسن مختارى نجف آباد 18ـ مسعود كريم پور نطنزى نطنز

چهارمين دوره مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 6 خرداد 1375 پايان يافت.

ـ دوره پنجم

پنجمين دوره مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 12 خرداد 1375 گشايش يافت و افراد زير به مجلس راه يافتند: 1ـ سيد ولى الله توكلى اردستان 2ـ حسن كامران اصفهان 3ـ زهرا پيشگاهى فرد اصفهان 4ـ عبدالرحمن تاج الدين اصفهان 5ـ مصطفى معين اصفهان 6ـ ناصر خالقى اصفهان 7ـ نيره اخوان بى طرف اصفهان 8ـ حسين روشن چراغ برخوار و ميمه 9ـ سيد محمود ابطحى خيمنى شهر 10ـ شهريار قرمزى سميرم 11ـ قدرت الله نجفى شهرضا 12ـ غلامرضا حيدرى دارانى فريدن و فريدون شهر 13ـ حبيب الله اسماعيل زاده فلاورجان 14ـ محمود جمالى كاشان 15ـ سيد مرتضى صالحى خوانسارى گلپايگان و خوانسار 16ـ حشمت الله ترابى زاده لنجان و مباركه 17ـ سيد ابوالفضل رضوى نائين 18ـ يوسف داودى نجف آباد 19ـ على باغبانيان نطنز و قمصر دوره پنجم مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 6 خرداد 1379 پايان يافت.

ـ دوره ششم

ششمين دوره مجلس شوراى اسلامى در تاريخ 7 خرداد 1379 آغاز شد و افراد زير به مجلس راه يافتند: 1ـ سيد ولى الله توكلى اردستان 2ـ احمد شيرزاد اصفهان 3ـ اكرم مصورى منش اصفهان 4ـ رجبعلى مزروعى اصفهان 5ـ عبدالرحمن تاج الدين اصفهان 6ـ ناصر خالقى اصفهان 7ـ امر الله محمدى برخوار و ميمه 8ـ نعمت الله عليرضايى خيمنى شهر 9ـ سيد كرامت الله عبادى سميرم 10ـ حسن رمضانيان پور شهرضا 11ـ اسد الله كيان ارثى فريدن و فريدون شهر 12ـ حبيب الله اسماعيل زاده فلاورجان 13ـ حسن توفيقى كاشان 14ـ مرتضى شايسته گلپايگان و خوانسار 15ـ على محمد نمازى لنجان 16ـ قهرمان بهرامى حسن آبادى مباركه 17ـ سيد ابوالفضل رضوى نايين 18ـ مصطفى طاهرى نجف آبادى نجف آباد 19ـ على باغبانيان نطنز و قمصر

ـ دوره هفتم

نمايندگان فعلى استان (دوره هفتم مجلس شوراى اسلامى): 1ـ سيد مصطفى طباطبايى نژاد اردستان 2ـ نيره اخوان بيطرف اصفهان 3ـ محمد حسين استكى اصفهان 4ـ محمدتقى رهبر اصفهان 5ـ حميدرضا فولادگر اصفهان 6ـ حسن كامران دستجردى اصفهان 7ـ سيد محمود حسينى دولت آبادى برخوار و ميمه 8ـ سيد محمود ابطحى خمينى شهر 9ـ على افشارى سميرم 10ـ عوض حيدر پور شهرضايى شهرضا و سميرم سفلى 11ـ بهمن محمدى فريدن، فريدونشهر و چادگان 12ـ حبيب‏الله اسماعيل‏زاده فلاورجان 13ـ اصغر گرانمايه‏پور كاشان، آران و بيدگل 14ـ منصور ياورى گلپايگان و خوانسار 15ـ محسن كوهكن ريزى لنجان 16ـ سيد محمد جعفر سادات موسوى مباركه 17ـ حسين حسنى بافرانى نايين 18ـ حميد سعادت نجف‏آباد، تيران و كرون 19ـ على باغبانيان نطنز و قمصر




منابع