ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

نویسندگان استان کرمانشاه

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

پرش به: ناوبری, جستجو

دكتر ايرج وامقى

دكتر ايرج وامقى فرزند احمد در سال 1311 ه .ش در بخش صحنه از توابع شهرستان كرمانشاه به دنيا آمد. وى از مفاخر علم و ادب و از پژوهشگران بنام ايران و استاد دانشگاههاى تهران و آزاد ايران است.

حشمت‏الله دولتشاهى

حشمت الله دولتشاهى (حشمت السلطان) فرزند محمد صادق ميرزا در سال 1283 ه .ش متولد شد. او داراى عقايد خاصى بوده است و پيروانى نيز دارد و اين عقايد در كتابهايى از او به نام مكانيسم آفرينش، ديناميسم آفرينش، نورسخن، سخنى چند از وحدت، تجليات حكمت نوين و غيره منعكس است.

ابوحنيفه دينورى

ابوحنيفه احمد بن داود دينورى در دهه اول سده سوم ه .ق در شهر دينور كرمانشاه متولد شد. وى از دانشمندان بزرگ بود و در علوم نحو، لغت، ادب، هندسه، حساب، نجوم و روايت استاد بود. مشهورترين كتاب ابوحنيفه «اخبار الطّوّال» مى‏باشد.

سلطان اسحاق

سلطان اسحاق فرزند شيخ عيسى برزنجه‏اى در اواخر سده هفتم ه .ق در شهر زور چشم به جهان گشود. در جوانى به تحصيل حكمت، فلسفه، و ادبيات پرداخت. از آثار او «سرانجام يا پرديور» است كه به لهجه گورانى نوشته شده است.

دكتر حشمت‏الله طبيبى

دكتر حشمت‏الله طبيبى فرزند آقا ميرزا فضل‏الله درسال 1305 ه .ش در كرمانشاه متولد شد. پس از اتمام تحصيلات ابتدايى و متوسطه، مدتى به كتابفروشى پرداخت. سپس به تحصيل ادامه داد و پس از اخذ ليسانس و فوق ليسانس، به دريافت دكترى اقتصاد اجتماعى و دكترى جامعه شناسى از دانشگاه سوربن فرانسه نايل آمد و تا پايان عمر به سمت استاد دانشگاه تهران در رشته جامعه شناسى و مردم شناسى به تدريس مشغول بود.

از آثار او مى‏توان به تصحيح و مقابله كتاب تاريخ و جغرافياى كردستان، مبادى و اصول جامعه شناسى و چندين مقاله در باره اهل حق و برخى مقالات علمى و تحقيقى ديگر مى‏باشد.

[اين استاد فرزانه، در آبان ماه 1377 دار فانى را وداع گفت و به ديار باقى شتافت.].

دكتر محمد مكرى

دكتر محمد مكرى فرزند عبدالله در سال 1298 ه .ش در كرمانشاه ديده به جهان گشود. تحصيلات ابتدايى را در زادگاه خود گذراند. سپس براى ادامه تحصيل عازم تهران شد و از دانشگاه تهران موفق به دريافت دكتراى ادبيات فارسى گرديد. مكرى سالهاى زيادى در پاريس به تدريس و تحقيق اشتغال داشت و كتابهاى متعددى درباره زبان شناسى، كردان و لهجه‏هاى آنان و تصوف نوشته است.

برخى از كتابهاى وى عبارت است: تصوف در اسلام، موسيقى و تصوف، اساطير در ايران ماقبل اسلام.

استاد رشيد ياسمى

استاد غلامرضا رشيد ياسمى، فرزند محمدولى خان از ايل گوران در سال 1275 ه .ش در كرمانشاه متولد گرديد. وى تحصيلات ابتدايى را در كرمانشاه گذرانيد سپس براى تكميل تحصيلات عازم تهران شد و همراه با استادانى مانند ملك الشعراى بهار، عباس اقبال و سعيد نفيسى به فعاليت فرهنگى و مطبوعاتى پرداخت. ياسمى در سال 1313 ه .ش به استادى دانشگاه نائل آمد و بعدها به عضويت فرهنگستان ايران درآمد. وى داراى تأليفات، تصحيحات و ترجمه‏هاى متعددى است كه آثار وى تا 38 اثر فهرست شده است.

سرانجام در سال 1330 چشم از جهان فروبست.

از استاد ياسمى تأليفات و تحقيقات زيادى به جاى مانده است كه برخى از آنها عبارتند از: آيين نگارش تاريخ، احوال ابن يمين، احوال سلمان ساوجى، تاريخ مختصر ايران، تاريخ ملل و نحل، قانون اخلاق، كرد و پيوستگى نژادى و تاريخى او.

استاد غلامرضا سميعى

غلامرضا سميعى، متخلص به كيوان از نويسندگان و فرهيختگان كشور در سال 1292 ه .ش در كرمانشاه چشم به جهان گشود. وى همراه با تحصيل در دوره ابتدايى به فراگيرى علوم عربى پرداخت و در هنگام تحصيل در دبيرستان در نزد آيه‏الله ميبدى حضور يافت و برخى از دروس حوزوى را از وى فرا گرفت.

پس از پايان دبيرستان به حوزه علميه قم عزيمت نمود و در نزد مرحوم شاه آبادى از عارفان و مدرسان بزرگ فلسفه، مبدأ و معاد ملاصدرا را فرا گرفت. سپس عازم مشهد شد و پس از مدت كوتاهى راهى تهران شد و به تكميل تحصيلات پرداخت.

وى در عالم تأليف يكى از پركارترين مؤلفان و نكته سنجان محسوب مى‏شود و آثار فراوانى از خود به يادگار گذاشته است. اين عالم فاضل كتابخانه ارزشمند خويش را كه با رنج فراوان فراهم نموده بود به كتابخانه دانشگاه رازى كرمانشاه اهداء نمود.



منابع