ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

منابع آب استان اردبیل

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

پرش به: ناوبری, جستجو

رودخانه‏هاى مهم اين استان شامل دره رود (قره سو) و تعدادى شاخه‏هاى كوچك از رود ارس و شعباتى از رود قزل اوزن مى‏باشند. قسمت اعظم اين حوزه را مناطق مرتفع كوهستانى تشكيل داده و كوههاى بلند سهند و بزقوش و دامنه‏هاى باخترى كوههاى طالش جزء اين ارتفاعات به حساب مى‏آيند.

حوزه آبريز درياى خزر در استان اردبيل توسط شريانهاى اصلى اين حوزه در داخل استان، رودهاى پر آب ارس در شمال و سرچشمه قزل اوزن در جنوب مى‏باشد.

رود ارس در محدوده استان اردبيل توسط رودخانه‏هاى كوچك و بزرگ متعددى تغذيه مى‏شود و از پر آب‏ترين رودهاى استان مى‏باشد. قسمتى از حوزه آبريز ارس شامل حوزه دره رود و بالها رود مى‏باشد.

به جز قسمت كوچكى از اطراف گرمى و بيله سوار كه آبخيز حوزه بالها رود مى‏باشد، بقيه نقاط اين قسمت آبخيز رودخانه دره رود كه از پيوند رودهاى پر آب ديگر تشكيل مى‏شود، به شمار مى‏آيد.

اين رود با 280 كيلومتر طول و حدود 554 ميليون مترمكعب متوسط آبدهى سالانه، طويل‏ترين و پر آب‏ترين رود داخلى استان اردبيل محسوب مى‏شود.

رودخانه دره رود همچنين از وسيع‏ترين حوزه آبخيز برخوردار مى‏باشد، به طورى كه قسمت اعظم كوههاى سبلان، برزند، خروسلو، طالش، بغرو، پشتاسارا، آبخيز اين رودخانه به شمار مى‏روند.

از شاخه‏هاى اصلى دره رود مى‏توان قره سو، باليغلو و خياو چاى را نام برد. بالها رود يكى ديگر از رودهاى مرزى ايران و جمهورى آذربايجان مى‏باشد كه از ارتفاعات شرقى كوههاى برزند سرچشمه مى‏گيرد.

شاخه اصلى اين رودخانه از شرق گرمى تا شهر بيله سوار مرز مشترك ايران و جمهورى آذربايجان را تشكيل مى‏دهد. از شاخه‏هاى فرعى بالها رود، گرمى چاى، سارى قميش، از ارچاى، شره دره و ازادلو را مى‏توان نام برد.

قسمت جنوبى حوزه آبريز خزر شامل حوزه قزل اوزن مى‏باشد كه كوههاى بز قوش، جنوب شرقى سهند و طالش را در بر مى‏گيرد. در اين قسمت نيز كه منطقه نسبتا وسيعى از جنوب استان اردبيل يعنى شهرستان خلخال را تحت پوشش دارد، وجود كوههاى مرتفع و برف‏گير، جارى شدن رودهاى پر آبى را سبب گشته است كه از طريق شريان اصلى خود يعنى قزل اوزن از استان خارج، و از طريق دره سفيد رود به درياى خزر مى‏ريزند.

در استان اردبيل آبگيرهاى كوچكى به صورت بركه و درياچه كوچك وجود دارند كه در حوالى شهر اردبيل دو نوع از آنها به نامهاى بركه نوئور و درياچه شور اردبيل از همه مهمتر مى‏باشند.

درياچه نوئور

اين درياچه كوچك يكى از آبهاى راكد استان مى‏باشد و در 48 كيلومترى جنوب شرقى اردبيل قرار دارد.

مساحت درياچه 210 هكتار و عمق آن 3 متر مى‏باشد. اين بركه در فصل تابستان به علت كاهش آب به دو درياچه كوچكتر تقسيم مى‏گردد.

آب آن كه شيرين هم هست به وسيله دوازده چشمه كه در كف درياچه قرار دارند تأمين مى‏شود.

درياچه نوئور جزء مناطق حفاظت شده بوده و در حال حاضر به منظور تكثير و پرورش ماهى مورد استفاده قرار مى‏گيرد.

درياچه شورابيل

اين درياچه در جنوب اردبيل قرار دارد و مساحت آن 64 هكتار است و اطراف آن را گل و لاى و لجن سياه پوشانيده است.

سطح آن را قشرى از املاح سفيد نمك به ضخامت 5 تا 8 سانتى‏متر پوشانيده است كه در معالجه بيمارى‏هاى پوستى و رماتيسم مؤثر مى‏باشد. اطراف درياچه به وسيله كوههاى نسبتا بلندى احاطه شده است.



منابع