ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

محیط زیست استان قم

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

پرش به: ناوبری, جستجو

امروزه يكى از مسايل و مشكلات عظيم كه فكر بشر را به خود مشغول كرده، مسئله محيط زيست است و لذا مراقبت و حفاظت از محيط زيست اهميّت زيادى يافته است.

اگرچه محيط زيست استان قم هنوز مانند محيط زيست شهرهاى شلوغ و پرجمعيت ايران و جهان با خطرات جدّى مواجه نيست اما بعضى نقاط استان به ويژه شهر قم داراى مشكلات زيست محيطى مختلفى است كه اگر در حال حاضر به حلّ و رفع آنها اقدام نشود در آينده نه چندان دور به صورت مشكلات جدّى ظاهر خواهند شد.

آلودگى‏هاى زيست محيطى شهر قم شامل آلودگى هوا، آلودگى صوتى و آلودگى آبها مى‏باشد. آلودگى هواى شهر قم در سال‏هاى اخير افزايش يافته است. اين افزايش معلول افزايش بى‏رويه جمعيت ناشى از ساعات شبانه روز به ويژه در خيابان‏هاى مركزى، افزايش تعداد كارخانه‏ها و صنايع داراى مصرف سوخت‏هاى فسيلى و بالاخره بادهاى شرقى و جنوب شرقى كه همراه خود از بيابان‏هاى مركزى كشور گرد و خاك فراوان به همراه مى‏آورند، بوده است.

همچنين به دليل نبودن سيستم مناسب، فاضلاب شهرى و نفوذ آنها به داخل زمين و سفره‏هاى آب زيرزمينى، منابع آب زيرزمينى آلوده مى‏شوند كه مى‏توان اين مشكل را با تأمين آب آشاميدنى مورد نياز شهر از سدّ پانزده خرداد و تسريع در ايجاد و توسعه شبكه فاضلاب شهرى به صورتى بهداشتى برطرف نمود.

براى جلوگيرى از تشديد آلودگى هوا و آلودگى صوتى شهر مى‏توان اقدامات مختلفى مانند: گسترش فضاهاى سبز در داخل و اطراف شهر، تشويق مردم به استفاده بيشتر از وسايل نقليه عمومى و گسترش خدمات عمومى حمل و نقل، تعريض خيابانهاى قديمى و ايجاد بلوار، ايجاد پايانه‏هاى مجهزّ و امن در خارج شهر و جلوگيرى از تردّد و پارك وسايل نقليه سنگين باركش و مسافركش در داخل خيابانها و حتّى كوچه‏ها، انتقال تعميرگاهها و كارگاهها به يك نقطه معين در حاشيه شهر، افزايش مراكز هنرى و ورزشى براى نوجوانان و جوانان و كاهش تراكم و شلوغى آنها در معابر و كوچه‏ها، جايگزين ساختن سوخت‏هاى فسيلى تميزتر (كه خوشبختانه در سالهاى اخير با توسعه مصرف گاز طبيعى به جاى نفت و گازوييل در منازل و صنايع تا حدّ زيادى اين هدف تأمين شده است)، ايجاد يك سيستم صحيح و بهداشتى و نيز دفع زباله‏هاى شهرى و ... انجام داد.

طبيعى است كه ميزان اثردهى هر يك از اقدامات مذكور زمانى كافى خواهد بود كه با آموزشهاى لازم به مردم در زمينه‏هاى بهداشت فردى و اجتماعى همراه باشد كه مى‏توان آن را از طريق تريبون مساجد و نماز جمعه و راديو و احتمالاً اعمال مقررات در مردم ايجاد نمود.



منابع