ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

آب و هوای استان آذربایجان غربی

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

پرش به: ناوبری, جستجو

آذربايجان غربى گرچه تحت تأثير جريان‏هاى مرطوب اقيانوس اطلس و مديترانه قرار مى‏گيرد، ولى در برخى از ماه‏هاى زمستان، توده‏هاى هواى سرد از سوى روسيه به اين طرف كشيده مى‏شود كه در كاهش دماى هواى آذربايجان غربى تأثير دارد.

علاوه بر جريان‏هاى مذكور، ارتفاع مكان، جهت‏گيرى ارتفاعات، وزش بادها و دورى از دريا، نقش مهمى در ميزان دما و ريزش باران در اين منطقه دارد تا جايى كه آب و هواى اين استان را مى‏توان حد فاصل آب و هواى سواحل درياى مازندران و اقليم نيمه صحرايى داخلى دانست.

در اين منطقه متوسط بارندگى ساليانه 400ـ300 ميلى‏متر است كه از ساير نقاط ايران در وضع مطلوب‏ترى قرار دارد. به استناد گزارش سازمان هواشناسى كل كشور كه بر اساس داده‏هاى آمارى ايستگاه‏هاى سينوپتيك اروميه، خوى، ماكو و مهاباد تنظيم شده است.

درجه حرارت هوا در نقاط مختلف استان متفاوت است؛ متوسط درجه حرارت از 4/9 درجه سانتى‏گراد در ماكو تا 6/11 درجه سانتى‏گراد در مهاباد متغير است. متوسط درجه حرارت در اروميه 8/9، خوى 8/10، ماكو 4/9 و مهاباد 6/11 درجه سانتى‏گراد است.

دوره بارش در اروميه از اواخر مهرماه و اوايل آبان‏ماه شروع مى‏شود و خردادماه خاتمه مى‏يابد؛ حداكثر بارندگى در اسفند و فروردين ماه است. اين دوره در مهاباد بين آبان تا ارديبهشت و در مياندوآب از آبان تا خردادماه است.

مجموع روزهاى يخبندان در اروميه حدود 120 روز است كه به ترتيب در آبان‏ماه 19، آذرماه 27، دى‏ماه 30، بهمن‏ماه 28، اسفندماه 14 و فروردين‏ماه 6 روز است. روزهاى يخبندان در خوى 104، در ماكو 108 و مهاباد 93 روز در سال است.


منابع