ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

مدارس دینی استان خوزستان

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

پرش به: ناوبری, جستجو

در سال 1379 در استان خوزستان 34 مدرسه علميه وجود داشته است. شهرستان اهواز با 8 مدرسه داراى بيشترين تعداد مدرسه بوده است. شهرستان‏هاى آبادان و دزفول هر كدام داراى 5 مدرسه علميه بوده‏اند. شهرستان بهبهان داراى 3 مدرسه، شهرستان شوشتر داراى 2 مدرسه و شهرستان‏هاى اميديه، انديمشك، ايذه، باغملك، بندر ماهشهر، خرمشهر، رامهرمز، شادگان و مسجد سليمان داراى يك مدسه علميه بوده‏اند. شهرستان شوش فاقد مدرسه علميه است.

برخى از مدارس علميه اين استان عبارتند از:

مدرسه علميه آيت الله بهبهانى (رامهرمز)

مدرسه علميه آيت الله بهبهانى در رامهرمز به وسيله عالم ناشناخته، آيت الله سيد على بهبهانى در حدود سال 1370 ه .ق در يكى از خيابان‏هاى مركز شهر بنيان نهاده شد و خود نيز به تدريس در آن مدرسه پرداخت.

بسيارى از طلاب شهرستان رامهرمز از اين مدرسه برخاسته‏اند و بسيارى از طلاب اين مدرسه در طول جنگ تحميلى به فيض شهادت نايل آمدند.

مدرسه علميه رامهرمز

پس از پيروزى انقلاب اسلامى با توجه به استقبال چشمگير جوانان از حوزه‏هاى علميه، مدرسه‏اى نو در رامهرمز در زمينى به مساحت 6500 مترمربع بنا گرديد. اين مدرسه داراى 36 حجره، يك كتابخانه، چهار مدرس و ساير امكانات رفاهى مى‏باشد. اين مدرسه همچنين داراى منازلى براى سكونت اساتيد آن مى‏باشد.

مدرسه علميه امام‏زاده فضل (بهبهان)

اين مدرسه در سال 1287 ه .ق به توصيه آخوند ملا عباس (از دانشوران بهبهان) احداث شده و محل تحصيل و تدريس علوم حوزوى گرديد و پس از چندى فعاليت علمى آن به خاموشى گراييد. پس از گذشت ساليان دراز، به همت فرزانه‏اى ديگر (آيت الله اثنى عشرى) و هميارى نيكوكاران بهبهانى، به ويژه مرحوم حاج محمد محمدى تجديد بنا شد و رونق علمى و فرهنگى تازه‏اى به خود گرفت.

اين مدرسه كه جنب امام‏زاده فضل واقع شده چندين بار بازسازى شده است.

مدرسه علميه امام‏زاده ابراهيم

آيت الله شيخ عبدالهادى مجتهدى به توصيه آيت الله العظمى سيد ابوالحسن اصفهانى(ره) در سال 1322 ه .ش به احداث اين مدرسه علميه همت گماشت. او با تشكيل جلسات علمى و تدريس در آن رونق خاصى بدان بخشيد و دانشوران بسيارى در آن پرورش يافتند. اين مدرسه در كنار امامزاده ابراهيم قرار داشته و در سال‏هاى اخير بازسازى شده است. مقبره پاك بنيانگذار آن در يكى از حجره‏هاى مدرسه قرار دارد.

مدرسه علميه مرتضوى

اين مدرسه در سال 1328 ه .ش با همت و تلاش عالم وارسته مرحوم سيد محمد على مرتضوى و كمك‏هاى حاج على سرساز و ديگر خير خواهان ساخته شد. هم اكنون سرپرستى و تدريس در اين مدرسه با حجج اسلام سيد عبدالمجيد و سيد ابوالفضل مرتضوى است.

مدرسه علميه شاه مير عالى حسين (معروف به مدرسه موسوى)

در سال 1396 ه .ق مصادف با 1355 ه .ش با تلاش حجت الاسلام و المسلمين سيد محمد حسين موسوى و مساعدت نيكوكاران اين ديار بنا شده است. اين مدرسه در جنب امام‏زاده مير عالى حسين واقع شده است.

حوزه علميه امام صادق عليه‏السلام

حوزه علميه امام صادق آبادان در سال 1358 ه .ش به همت حجت الاسلام و المسلمين سيد كاظم رشتى آغاز گرديد. با بحران جنگ تحميلى و شهادت 4 تن از كاركنان آن در سال 1363 بناى آن نيمه تمام ماند تا آنكه با پايان جنگ تحميلى بناى آن در سال 1370 به پايان رسيد. حوزه علميه امام صادق داراى 46 حجره و يك كتابخانه مى‏باشد. تا پايه هشتم حوزه در آن تدريس مى‏شود. اين حوزه سالانه ظرفيت پذيرش بيست طلبه را در خود دارد و تحت نظارت مركز مديريت حوزه علميه قم اداره مى‏شود. اين حوزه در خيابان آيت الله طالقانى قرار دارد.

حوزه علميه قائميه

حوزه علميه قائميه آبادان به همت حجت الاسلام و المسلمين عبدالرسول قائمى در آبادان بنا شده است و يكى از مهمترين كانون‏هاى مذهبى و سياسى آبادان محسوب مى‏شود. اين حوزه قبلاً به حوزه علميه آبادان مشهور بوده است. اين حوزه در جريان جنگ تحميلى آسيب فراوانى ديده است.

مدرسه علميه امام خمينى

مدرسه علميه امام خمينى اهواز در سال 1360 ه .ش به همت آيت الله موسوى جزايرى تأسيس گرديد و اين مدرسه در زمينى به مساحت 12000 بنا شده و داراى 150 حجره و چندين مدرس و مسجدى بزرگ است. در اين مدرسه از مقدمات تا سطوح خارج تدريس مى‏شود و داراى 400 طلبه مى‏باشد. اين مدرسه در بزرگراه آيت الله بهبهانى اهواز قرار دارد.

مكتب الزهرا عليهاالسلام

مكتب زهرا عليهاالسلام، حوزه علميه خواهران در سال 1361 ه .ش به همت آيت الله موسوى جزايرى امام جمعه اهواز بنيان نهاده شد. دروس اين مدرسه تلفيقى از دروس حوزه و دانشگاه مى‏باشد. هم اكنون در اين حوزه 300 نفر از خواهران در مقاطع مختلف مشغول به تحصيل مى‏باشند. اين مدرسه در اهواز، سه راه فرودگاه واقع شده است.

ساير مدارس

مدرسه علميه آيت الله بهبهانى اهواز، بزرگراه آيت الله بهبهانى، چهار راه آبادان
مدرسه علميه امام خمينى(ره) اهواز، بزرگراه آيت الله بهبهانى
مدرسه علميه آل طيب اهواز، خيابان وكيلى، جنب مسجد چيت ساز
مدرسه علميه جزايريه شوشتر، آيت الله طالقانى، كوچه مسجد جامع
مدرسه علميه آيت الله قاضى دزفول، جنب مصلى
مدرسه علميه امام صادق عليه‏السلام انديمشك، جنب مصلى
مدرسه علميه على بن ابيطالب عليه‏السلام ايذه، خيابان حافظ جنوبى
مدرسه علميه رضويه خرمشهر
مدرسه علميه امام موسى كاظم عليه‏السلام شادگان، خ فتح المبين، خ بسيج
مدرسه علميه امام محمد باقر عليه‏السلام شوش دانيال، خ طباطبايى
مدرسه علميه المهدى مسجد سليمان
مدرسه علميه امام صادق عليه‏السلام باغ ملك

برخى از مدارس علميه ويژه خواهران عبارتند از:

مكتب الزهرا عليهاالسلام دزفول، خ غدير
جامعه زينب عليهاالسلام ايذه، خ طالقانى
مكتب الزهرا عليهاالسلام شوش دانيال، پشت حرم دعبل خزايى
مجتمع علمى فرهنگى مكتب قرآن خواهران خرمشهر، فلكه معلم
مكتب بانوان اهواز اهواز، خ شهيد موسوى
مدرسه علميه خواهران شوشتر، بلوار شهيد شرافت 

بر اساس سرشمارى عمومى نفوس و مسكن در سال 1375، تعداد 1027 نفر در مدارس دينى استان مشغول به تحصيل علوم دينى بوده‏اند كه از اين تعداد، 776 نفر مرد و 251 نفر زن بوده است.

برخى از مدرسين مشهور حوزه‏هاى دينى اين استان عبارتند از:

ناممدرّسشهرستان

آيت الله سيد محمد على موسوى جزايرىخارجاهواز

آيت الله سيد على شفيعىخارجاهواز

آيت الله سيد رضا مروجخارجاهواز

آيت الله مرتضى انصارىخارجاهواز

آيت الله سيد ابوالقاسم هاشمىخارجاهواز

آيت الله حاج شيخ على انصارىخارجدزفول

آيت الله محمد كاظم بيگدلىخارجدزفول

آيت الله مصطفى عاملىخارجدزفول

حجت الاسلام سيد محمد كاظم آل‏طيبسطحاهواز

حجت الاسلام سيد محمد حسين امام‏فردسطح عالىاهواز

آيت الله محمد كاظم تديّنسطحدزفول

حجت الاسلام سيد عبدالله موسوى معلمسطحشوشتر

حجت الاسلام سيد محمد حسن موسوى جزايرىسطحشوشتر



منابع