ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

امام‌زاده‌ها و بقاع متبرکه استان مرکزی

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

پرش به: ناوبری, جستجو



محتویات

منابع


مسجدها و حسینیه ها

بر اساس آمار موجود تا سال 1375 تعداد كل مساجد استان بالغ بر 1830 باب بوده است.

در اين قسمت به برخى از مساجد فعال اين استان اشاره مى‏كنيم:

مساجد شهرستان اراك

رديفنام مسجدآدرس

1مسجد مطلع فجراراك، فلكه لعلى

2مسجد ابوالفضلاراك، خ كشتارگاه

3مسجد الزهرااراك، انتهاى خ كشتارگاه، پشت‏رودخانه

4مسجد محمديه ـ محمودىاراك، خ راهزان

5مسجد اميرالمؤمنيناراك، خ جهانگيرى

6مسجد خاتم الانبياء4 راه فوتبال

7مسجد الغديرفوتبال ـ انتهاى 15 مترى

8مسجد الاقصىخانه سازى قنات

9مسجد جلالىخ مولوى

10مسجد ابوالفضلخ عاشورا

11مسجد آقا شمسخ ملك

12مسجد امام حسن عسگرىرودكى

13مسجد حاج انتظامفلكه شريعتى

14مسجد رسول الله ـ الزهراخ مدرس، خ جهرم

15مسجد الزهراءهپكو

16مسجد انصار [انصارى]راه آهن، خ راه‏آهن

17مسجد حجت ابن الحسنخ سيدالشهداء، 5 مترى سعدى

18مسجد امام جعفر صادقشهر صنعتى

19مسجد فاطميهكوى قدس، شهرك فاطميه

20مسجد مرحوم ملا محمد صادقاراك، انتهاى خيابان محسنى

21مسجد هزاوه‏ايهااراك، پشت سپاه پاسداران

مساجد شهرستان آشتيان

رديفنام مسجدآدرس

1مسجد بازارآشتيان [واقع در ميدان بازار]

2مسجد حسنىآشتيان

3مسجد جامعآشتيان [روبروى خانه عالم]

4مسجد مصلاآشتيان

5مسجد جامع كرديجانآشتيان

6مسجد جامع هزار آبادآشتيان

7مسجد جامع فيض آبادآشتيان

8مسجد جامع نودهآشتيان

9مسجد جامع نجف آبادآشتيان

10مسجد جامع آهوآشتيان

مساجد شهرستان تفرش

رديفنام مسجدآدرس

1مسجد شهرك امام خمينى(ره)تفرش

2مسجد جامع ششناوتفرش

3مسجد صاحب الزمان خلچان(عج)تفرش

4مسجد جامع ترخورانتفرش

5مسجد قائميهتفرش

6مسجد نورالله امام‏زاده بى‏بى ستينتفرش

7مسجد كنگرانتفرش

8مسجد سفيدآبتفرش

9مسجد فرسمانهتفرش

مساجد شهرستان خمين و دليجان

رديفنام مسجدآدرس

1مسجد جامع شهداءخمين

2مسجد جامع قمر بنى‏هاشمخمين

3مسجد جامع ساداتخمين

4مسجد صاحب الزمان(عج)خمين

5مسجد امام خمينى(ره)خمين

6مسجد امام حسن مجتبى7خمين

7مسجد وليعصر(عج)خمين

8مسجد جواديهخمين

9مسجد جامعدليجان

10مسجد جامعنراق

مساجد شهرستان ساوه

رديفنام مسجدآدرس

1مسجد انقلابساوه

2مسجد امام حسن مجتبى7ساوه

3مسجد ولى عصر(عج)ساوه

4مسجد على ابن ابيطالب7ساوه

5مسجد النبىساوه

6مسجد حضرت صاحب الزمان(عج)ساوه

7مسجد امام سجاد7ساوه

8مسجد حضرت ابوالفضل7ساوه

مساجد شهرستان شازند

رديفنام مسجدآدرس

1مسجد حضرت سيد سجاد7شازند

2مسجد مصلىشازند

3مسجد جامع كلاوهشازند

4مسجد جامع ازناشازند

5مسجد آهنگران آستانهشازند

6مسجد امام‏زاده سهل بن على7 آستانهشازند

7مسجد قدمگاهشازند

مساجد شهرستان محلات

رديفنام مسجدآدرس

1مسجد القائممحلات

2مسجد سيدالشهداءمحلات

3مسجد جامع عليامحلات

4مسجد آقا ميرزا حسينمحلات

5مسجد امير بازارمحلات

6مسجد حسينيه شهيد محلاتىمحلات

7مسجد الجوادمحلات

8مسجد قمر بنى هاشممحلات

9مسجد حضرت ابوالفضلمحلات

10مسجد موسى بن جعفرمحلات

11مسجد رضويه گوشهمحلات

12مسجد حسينيه ارشادمحلات

13مسجد لريجانمحلات

14مسجد طايقانمحلات

تكيه و حسينيه در استان مركزى محل برگزارى اعياد مذهبى و مراسم سوگوارى شهداى كربلا مى‏باشد و هزينه برگزارى و انعقاد مجالس مذهبى در حسينيه از سوى مردم تأمين مى‏شود.

اين استان در سال 1375، داراى 25 تكيه ثابت و 159 حسينيه بوده است كه اسامى تعدادى از آنها به قرار زير است:

ـ حسينيه ترخوران (تفرش)

ـ حسينيه شش ناو (تفرش)

ـ حسينيه آقا زيارت (آشتيان)

ـ حسينيه صادق بك (آشتيان)

ـ حسينيه بازار (آشتيان)

ـ حسينيه سرود آباد (آشتيان)

ـ حسينيه حضرت ابوالفضل (سركمر ـ آشتيان)

ـ حسينيه ميان ده (آشتيان)

ـ حسينيه مرحوم حاج محمد راستين (اراك ـ كوچه راستين)

ـ حسينيه مدنى (اراك ـ انتهاى كوچه جنت)

ـ حسينيه خيابان رنگرزها (اراك ـ خيابان رنگرزها)

ـ تكيه محله پائين (ترخوران) (تفرش)

ـ تكيه محله بالا (ترخوران) (تفرش)

ـ تكيه ميان دره (تفرش)

ـ تكيه خلچان (تفرش)

ـ تكيه زاغرم (تفرش)

ـ تكيه ميان ده (تفرش)

ـ تكيه كوهين (تفرش)

ـ تكيه طراران بالا (تفرش)

ـ تكيه طراران پايين (تفرش)

در ضمن اين استان داراى 2 فاطميه، 7 مهديه، 2 زينبيه و حيدريه، 3 مصلى و 5 نماز خانه در شهرهاى اراك، تفرش، آشتيان، محلات و نراق مى‏باشد.

امامزاده‏ها و بقاع متبركه

در ميان اماكن مذهبى استان مركزى، امامزاده‏ها و بقاع متبركه از ويژگى و اهميت خاصى برخوردار مى‏باشند و از قديم الايام مورد توجه مردم بوده‏اند.

در سال 1375، بالغ بر 225 زيارت‏گاه امام‏زاده، 8 نظرگاه و قدمگاه و 11 زيارت‏گاه ساير بزرگان دين در اين استان سرشمارى شده است.

وجود تعداد زياد امام‏زادگان در اين استان نشانه پيشينه مذهبى منطقه اخلاص و ارادت مردم اين استان به خاندان اهل بيت عليهم‏السلام مى‏باشد.

در اين قسمت به شرح مختصر برخى از اين اماكن و بقاع متبركه مى‏پردازيم:

امامزاده سيد محمد (عابد) (مشهد ميقان)

اين بقعه در دو فرسنگى اراك واقع شده است. بقعه مزبور مربوط به شاهزاده سيد محمد عابد فرزند بلافصل امام موسى كاظم عليه‏السلام و برادر امام هشتم عليه‏السلام مى‏باشد.

بقعه مزبور محل زيارت و نذر مردم اراك و روستاهاى اطراف اراك و نيز مزار مردم ساير شهرهاى استان مركزى مى‏باشد. اعتقاد مردم به شاهزاده محمد عابد بسيار زياد است و تا كنون چند نفر از متوسلين به اين امام‏زاده شفا يافته‏اند.

امامزاده شاهزاده محمد

اين زيارتگاه در روستاى شاهسواران اراك واقع است. در اين محل دو بنا در نزديكى هم وجود دارد كه يكى مدفن شاهزاده محمد و ديگرى مدفن شاهزاده يوسف است. بقعه شاهزاده محمد از آثار قرن پنجم هجرى است. در جلوى بقعه رواقى نوساز و در جانب شمالى آن، مسجدى واقع است.

امامزاده سهل بن على (آستانه اراك)

شهر آستانه از توابع شهرستان سربند، در چهل كيلومترى جنوب غربى اراك، مدفن و مشهد چهار تن از خاندان عصمت و طهارت، يعنى حضرت سهل بن على، طالب بن على، جعفر بن على و فضل بن جعفر است كه زيارتگاه آنان به زيارتگاه سهل بن على شهرت يافته است. شهر آستانه به واسطه آستان مبارك حضرت امام‏زاده سهل بن على به آستانه مشهور شده است.

به تازگى سندى معتبر يافت شده است كه بر اساس محتواى آن نسب امام‏زاده‏هاى بزرگوار آستانه با شش واسطه به حضرت على بن الحسين امام سجاد عليه‏السلام امام چهارم شيعيان جهان مى‏رسد و مى‏توان اذعان كرد كه اين سند به بخش قابل توجهى از سؤالاتى كه درباره اين زيارتگاه وجود دارد پاسخ مى‏دهد و بعضى ابهامات را مرتفع مى‏سازد.

مطابق متن اين سند سهل بن على ابن ابيطالب ابن يوسف بن محمد بن حسين ابن على بن الحسين ابن زين العابدين در آستانه مباركه مدفون است و جعفر بن محمد الباقر و فضل برادر جعفر در نزد آن بزرگوار مدفونند.

توجه پادشاهان و حكام ايران در تمام ادوار تاريخى به اين زيارتگاه و زيارت اين امام‏زاده‏ها و دستور بازسازى اين زيارتگاه بالاخص در دوران صفويه و قاجاريه حكايت از اهميت و جلالت اين زيارتگاه‏ها دارد.

واقعه شهادت آنها نيز سينه به سينه و از نسلى به نسل ديگر انتقال يافته است و به همين لحاظ در تمام اعصار مورد توجه همگان بوده‏اند. از جمله مراسم مذهبى كه در آستانه اين امام‏زادگان اجرا مى‏شود مى‏توان به مراسم عزادارى ماه محرم اشاره كرد. در ايام سوگوارى دهه محرم به خصوص در تاسوعا و عاشوراى حسينى و بيست و هشتم صفر، مردم آستانه و روستاهاى اطراف در محوطه امام‏زاده و اطراف آن جمع شده و به عزادارى مى‏پردازند.

علاوه بر اين، هزاران نفر در قالب صدها هيأت سينه زن و زنجير زن از سراسر استان مركزى خود را به شهر آستانه مى‏رسانند و در دسته‏هاى منظم، گرداگرد اين زيارتگاه به عزادارى مى‏پردازند. همچنين از مراسم ملى كه تحت تأثير فرهنگ اين زيارتگاه مقدس، شكل مذهبى به خود گرفته، مراسم تحويل سال نو است.

امامزاده محمد

امامزاده محمد فرزند موسى بن جعفر عليه‏السلام در شرق تفرش در كويى است كه به مناسبت مزار همين امامزاده «كوى مشهد» ناميده مى‏شود. اين زيارتگاه در حال حاضر يكى از مشهورترين اماكن مقدسه تفرش است و مردم تفرش براى نذر و نياز به اين مكان مقدس مى‏آيند.

امامزاده احمد

يكى از امامزادگان مدفون در تفرش امامزاده احمد از نوادگان امام موسى كاظم عليه‏السلام است كه در روستاى كويين تفرش قرار دارد. مدفن اين امامزاده مشتمل بر بقعه، قبه، چند ايوان، حجره، صندوق منبت كارى شده و صحن مى‏باشد.

امامزاده سيد اسحاق

امامزاده سيد اسحاق را (حمدالله مستوفى ـ مورخ مشهور ـ در نزهه القلوب) فرزند بلافصل امام كاظم عليه‏السلام دانسته‏اند. گفته مى‏شود اسحاق با برادر خود حضرت امام رضا عليه‏السلام در سفر مرو تا ساوه همراه او بوده، ولى در ساوه بيمار شده و در آنجا از دنيا رفته است و امام رضا عليه‏السلامنسبت به كفن و دفن او اقدام كرده و آنگاه به راه خود ادامه داده است. البته اقوال گوناگون ديگرى در رابطه با اين امامزاده وجود دارد. بر لوح قبر اين امام‏زاده عبارت زير ثبت شده است:

«هذا تربه [التربة] الشريف لاسحاق بن الامام موسى كاظم اخ الرضا على بن موسى [بن] جعفر بن الامام محمد الباقر بن الامام المظلوم على زين العابدين بن الامام الشهيد حسين بن الامام الشهيد على بن ابيطالب عليه‏السلام».

امامزاده فاطمه صغرى

اين امامزاده در نه كيلومترى شهر آشتيان در روستايى به نام سياوشان واقع شده و معروف است كه ايشان طفلى بودند كه با خواهر گراميشان حضرت معصومه عليهاالسلام به قصد زيارت برادرشان امام رضا عليه‏السلام به مرو مى‏رفتند؛ كه در عبور از اين روستا فاطمه صغرى مريض مى‏شود و دار دنيا را وداع مى‏گويد. از آن پس به مرور زمان، امامزاده پايه‏گذارى و در دوره سلطنت شاه طهماسب، حرم آن ساخته شده است.

اين امامزاده محل اميد مردم آشتيان و روستاها و شهرهاى اطراف آن است. مردم اعتقادات مستحكمى به اين امامزاده دارند و در هنگام عزادارى ـ به ويژه در تاسوعا و عاشورا ـ با حضور در اين آستان پرفيض، به ساحت مقدس اهل بيت عليه‏السلام ابراز ارادت مى‏كنند.

امامزاده يوجان (امامزاده اسماعيل)

اين امامزاده در يوجان يكى از روستاهاى آباد خمين واقع است. امام‏زاده اسماعيل را از فرزندان امام موسى كاظم عليه‏السلام شمرده‏اند. اين امامزاده مورد زيارت و نذر و نياز مردم خمين و ساير نقاط اطراف مى‏باشد.

امامزاده موسى

اين بقعه در شهر محلات در دامنه تپه‏اى قرار گرفته است. مدفونين در بقعه، سه تن از سادات از احفاد موسى مبرقع فرزند امام جواد عليه‏السلام به اسامى شاهزاده موسى، ستى امامه و فاطمه خاتون دانسته شده‏اند. بناى امام‏زاده مجموعه‏اى است شامل بقعه، سه تالار، يك ايوان و يك صحن. بقعه از چهار جانب در ميان تالار و ايوان قرار گرفته است. تاريخ ساخت بنا 1231 ه .ق مى‏باشد.

امامزاده يحيى و فضل الرضا

اين امامزاده در شهر محلات واقع شده و شامل صحنى وسيع و حجره‏هايى در اطراف مى‏باشد. بانى محراب «على بن احمد بابويه ديلمى» ذكر شده است. ساخت بناى محراب در سال 330 ه .ق تخمين زده شده است.

بر روى جرز شرقى بقعه، لوحى از كاشى نصب شده كه درباره شخصيت امامزادگان مدفون چنين بر آن نوشته شده است: «هذا الروضة الشريفة المنورة و المشهد المقدسه للسيدين الشريفين الحسينى النسبين يحيى بن الامام الهمام موسى الكاظم و فضل الرضا على آبائهما التحية و الثناء».

امامزاده مشهد اردهال

امامزاده حضرت سلطان على بن امام محمد باقر عليه‏السلام فرزند بلافصل امام محمد باقر بوده. اين امامزاده از قديم الايام مورد احترام و توجه خاص مردم بوده است. اين امام‏زاده در دهستان مشهد اردهال از توابع شهرستان دليجان واقع است.

امام پنجم شيعيان در اوايل قرن دوم هجرى به دعوت اهالى فين و كاشان، فرزندش على را براى تبليغ دين اسلام و ارشاد مردم اين نواحى به منطقه مى‏فرستد. ايشان سه سال در منطقه به ارشاد و راهنمايى مردم مى‏پردازد تا اينكه خبر حضور او در منطقه و محبوبيتى كه نزد مردم پيدا كرده بود به گوش «ارقم شامى» كه در آن زمان از طرف حكام اموى، فرمانرواى قم بود مى‏رسد.

وى در سال 106 ه .ق سپاهى را براى قتل حضرت سلطان على به منطقه مى‏فرستد و آن حضرت سرانجام در يك جنگ نابرابر كه 13 روز طول كشيد همراه با يارانش در منطقه ييلاقى اردهال به شهادت مى‏رسد.

مردم فين پس از شنيدن خبر، سراسيمه به طرف اردهال حركت مى‏كنند ولى زمانى مى‏رسند كه حضرت به شهادت رسيده است. آنها حضرت را در قالى مى‏پيچند و در نهر آبى كه در آن نزديكى است شستشو مى‏دهند و دفن مى‏كنند.

واقعه شهادت حضرت على بن محمد باقر عليه‏السلام كه در 27 جمادى الثانى سال 106 ه .ق اتفاق افتاده همزمان با دومين هفته مهرماه سال شمسى بود كه آيين جشن و پايكوبى «مهرگان» در ايران بر پا مى‏شده است و همچنين مردم فين آيين خاصى به نام «جشن آبريزان» برگزار مى‏كردند و بنابراين به هنگام شهادت حضرت، مردم سرگرم برگزارى جشن بودند ولى به محض شنيدن خبر شهادت سراسيمه خود را به مشهد اردهال مى‏رسانند و از آن سال به بعد همه ساله در همان تاريخ (دومين جمعه مهرماه) به احترام شهادت فرزند امام پنجم مراسم قاليشويان را كه شباهتى با جشن آبريزان و آيين مهرگان دارد برگزار مى‏كنند. اين مراسم با شور و غوغاى زائدالوصفى همراه با عزادارى و نوحه خوانى در مشهد اردهال برگزار مى‏شود.

مردم فين در روز موعود، يكى از قالى‏هاى امامزاده را كه نماد پيكر غرقه به خون امامزاده است سردست مى‏گيرند و در حالى كه چوبهايى به نشانه خونخواهى از قاتلان حضرت در دست دارند، حسين حسين گويان به طرف نهر آبى كه در نزديكى امامزاده است حركت مى‏كنند، سپس قالى را به نشانه غسل پيكر حضرت در نهر آب شستشو مى‏دهند و دوباره به زيارتگاه باز مى‏گردند.

همه ساله ده‏ها هزار نفر از مردم سراسر كشور براى شركت در مراسم قاليشويان به منطقه سفر مى‏كنند و اين خود موقعيت خاصى از جهت گردشگرى به منطقه بخشيده است. بناى امامزاده يكى از كم نظيرترين مجموعه‏هاى تاريخى است. معمارى اين مجموعه علاوه بر بقعه، داراى گنبد عظيم طلايى، گلدسته‏ها، سه صحن در جنوب، غرب و شرق است و سلسله بناهاى ديگرى همچون مسجد، آب انبار، حمام و غيره نيز وجود دارد.

امامزاده شاهزاده يحيى

در پايين و خارج نراق، گورستانى وجود دارد كه در آن، دو بناى امامزاده يكى شاه هادى (امامزاده شاه هادى) و ديگرى، شاهزاده يحيى ديده مى‏شود. بناى شاهزاده يحيى در جانب شرقى گورستان قرار دارد و مدفن يكى از احفاد امام موسى كاظم عليه‏السلام است.

امامزاده شاه هادى

در پايين و خارج نراق، گورستانى وجود دارد كه دو بناى باستانى در آن وجود دارد. يكى از آنها بارگاه شاه هادى است كه مشتمل بر بقعه، ايوان، گنبد، صحن و چند بقعه خانوادگى است.

در اين بارگاه شش نفر به اسامى «شاه هادى» و «شاه سليمان» ـ از احفاد امام على بن ابيطالب عليه‏السلام و شاهزاده حسين، شاهزاده «مهدى»، شاهزاده «مطهر» و شاهزاده «طاهر» از احفاد امام موسى كاظم عليه‏السلام مدفونند.

ديگر امام‏زادگان استان مركزى عبارتند از:

امامزاده سلطان سيد احمد (هزاوه ـ اراك)

امامزاده بى بى حليمه خاتون (اراك ـ بُرز آباد)

امامزاده يحيى سيد جواد (اراك ـ ميلاجود)

امامزاده احمد و حوا خاتون (اراك ـ هوت آباد)

امامزاده زرينه و بهجت خاتون (اراك ـ سنجان)

امامزاده ابوالقاسم (اراك ـ ريز)

امامزاده اسماعيل (اراك ـ وفس)

امامزاده ابراهيم (اراك ـ نوده)

امامزاده هاشم و يحيى (اراك ـ كمال آباد)

امامزاده محسن (اراك ـ مشهد گرمه)

امامزاده حسين ابراهيم (اراك ـ ابراهيم آباد)

امامزاده امينه خاتون و ابوالحسن (اراك ـ ديز آباد)

امامزاده عبدالله (اراك ـ شهر اراك)

امامزاده ميمونه و مرضيه خاتون (اراك ـ شهوه)

امامزاده محمد (اراك ـ كميجان)

امامزاده هاشم و عبدالله (اراك ـ كهنه،حصار)

امامزاده حاج رضوان (اراك ـ وفس)

امامزاده جعفر و عبد صالح و بى‏بى مرضيه (اراك ـ مشهد الكربه)

امامزاده طالب بن على (اراك ـ آستانه)

امامزاده جعفر بن على (اراك ـ آستانه)

امامزاده چهل دختران يا اختران (اراك ـ انجدان)

امامزاده محمد خييفه (اراك ـ سربند)

امامزاده آمنه خاتون (اراك ـ استو)

امامزاده عبد الولى (اراك ـ نوازن)

امامزاده هديه خاتون (اراك ـ فيجان)

امامزاده عبدالله (اراك ـ دستجان)

امامزاده ابوالعلى يا ابويعلى (تفرش)

امامزاده حسن افطس (تفرش)

امامزاده بى‏بى طاهره (تفرش)

امامزاده اسماعيل (تفرش)

امامزاده ابوالحسين (تفرش)

امامزاده ساريه خاتون (تفرش)

امامزاده عبدالله (تفرش ـ فارسيجان)

امامزاده سرآبادان (تفرش ـ سرآبادان)

امامزاده عمران و حسين (تفرش)

امامزاده قاسم (تفرش ـ شاهواروق)

امامزاده عزيز (تفرش ـ ونيجرد)

امامزاده زلف آباد (تفرش ـ زلف آباد)

امامزاده محمد فم (تفرش ـ فم)

امامزاده يحيى غره (تفرش)

امامزاده زكريابن موسى بن جعفر (تفرش ـ بين عيسى‏آباد و ميدانك)

امامزاده عبدالله (ساوه ـ نيوشت)

امامزاده بى‏بى شرف خاتون (ساوه ـ پل آباد)

امامزاده شاهزاده اسمعيل (ساوه ـ قرونى)

امامزاده صابر (ساوه ـ دالستان)

امامزاده سيد حمزه (ساوه ـ حصار قليچ)

امامزاده شاهزاده محمد (ساوه ـ آلو مجرد)

امامزاده سيد حمزه (ساوه ـ غازم آباد)

امامزاده قوچ امامى (ساوه ـ قوچ امامى)

امامزاده عبدالله (ساوه ـ اوجان)

امامزاده ذاكر (ساوه ـ جرجين)

امامزاده يحيى (ساوه ـ حسين آباد)

امامزاده غيب (ساوه ـ شاه بستان)

امامزاده قدمگاه (ساوه ـ انوس)

امامزاده شاهزاده قاسم (ساوه ـ اكبر آباد)

امامزاده سيد معصوم (ساوه ـ استرج)

امامزاده شاهزاده سليمان (ساوه ـ آوه)

امامزاده صالح (ساوه ـ نوبران)

امامزاده ابراهيم (ساوه ـ حريفان)

امامزاده اسماعيل (ساوه ـ دروزان)

امامزاده طيب و طاهر (ساوه ـ فستق)

امامزاده هادى (ساوه ـ سنگلك)

امامزاده شاهزاده مسلم (ساوه ـ تجره)

امامزاده هاشم (ساوه ـ جوشقان)

امامزاده يوسف (ساوه ـ اردميم)

امامزاده داود (ساوه ـ ميچك)

امامزاده محسن (ساوه ـ بيوران)

امامزاده نو (ساوه ـ چمرم)

امامزاده نوح (ساوه ـ بالقلو)

امامزاده حليمه خاتون (آشتيان ـ آهو)

امامزاده عبدالله (آشتيان ـ آهو)

امامزاده شاهزاده احمد (آشتيان ـ محسن آباد)

امامزاده شاهزاده عبدالله (آشتيان ـ چريك آغاج)

امامزاده عبدالله (خمين ـ زبرقان)

امامزاده سليمان (خمين ـ دهنو)

امامزاده معصوم (خمين ـ ميشيجان عليا)

امامزاده عبدالعلى ريحان (خمين)

امامزاده محمد بن على (خمين ـ كفسان)

امامزاده بابا غيبى (خمين ـ مزاين)

امامزاده ابوطالب (خمين)

امامزاده عبدالله (خمين ـ رباط ارجمند)

امامزاده حسن (خمين ـ طبيب آباد)

امامزاده محمد بن مالك (خمين ـ گوشه)

امامزاده محمد (خمين)

امامزاده شاهزاده حسين محمود (خمين ـ آشناخور)

امامزاده عبدالله و امامزاده يحيى (خمين ـ ميشيجان عليا)

امامزاده اهل بن على (خمين ـ امامزاده حشيان)

امامزاده سيد على سرطاق (خمين)

امامزاده خديجه خاتون (خمين ـ حشمتيه)

امامزاده زينت (خمين ـ تهيق)

امامزاده حليمه خاتون (خمين ـ روستاى شهر ميزان)

امامزاده صالح (محلات ـ يمور)

امامزاده محمد (محلات ـ يمور)

امامزاده محمد ابوالقاسم و حكيم (محلات ـ خورهه)

امامزاده محمد تجيروان (محلات)

امامزاده محمد (محلات ـ وشتگان)

امامزاده ابوالفضل (محلات ـ كره جار)

امامزاده محمد (محلات ـ ورچان)

امامزاده اسحاق (محلات ـ پيچگان)

امامزاده شاهزاده اسماعيل (محلات ـ نيمور)

امامزاده شاهزاده عبدالله (محلات)

امامزاده عون بن على (محلات ـ كروگان)

امامزاده حوريه خاتون (دليجان)

امامزاده زبيده خاتون (دليجان ـ نراق)

اماكن دينى اقليتها

در شهر اراك دو كليسا وجود دارد كه يكى از آنها كليساى ارامنه اراك است و در سال 1914 م. بنا گرديده است و ديگرى كليساى عمانوئل مى‏باشد كه در كنار رودخانه و جنب هنرستان حرفه‏اى محسنى واقع است.