ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

آداب ویژه ماه مبارک رمضان در استان خراسان رضوی

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

پرش به: ناوبری, جستجو

در ماه رمضان مردم يك پارچه براى انجام تكاليف شرعى آماده مى‏شوند و در جهت بجا آوردن اين وظايف هر جمعيت و هر گروهى با آداب و تشريفات خاص خود مراسم رمضان را برگزار مى‏كنند.

در خراسان نيز چند روز قبل از ماه رمضان مردم به نظافت و پاكسازى خانه‏ها و مساجد و حسينيه‏ها مى‏پردازند. همچنين مردم مايحتاج ماه مبارك رمضان را قبل از فرا رسيدن اين ماه تهيه مى‏كنند.

يكى از رسوم پسنديده در ماه مبارك رمضان آشتى و ايجاد الفت بين افرادى است كه به سببى از يكديگر كدورتى به دل دارند. عقيده بر اين است كه اگر كسى روزه بگيرد در حالى كه از بستگان يا برادر دينى خود كدورتى به دل داشته باشد روزه‏اش مورد قبول درگاه خداوند نيست.

در اكثر نقاط ايران روز آخر ماه شعبان را روز «كلوخ اندازان» مى‏گويند. در اين روز ضمن اينكه مردم دور هم جمع مى‏شوند و به شادى و شادمانى مى‏پردازند خود را براى ماه رمضان آماده مى‏كنند. روز كلوخ اندازان بعضيها در خانه بزرگ خانواده جمع مى‏شوند و بسيارى از مردم در صورت مناسب بودن هوا به باغ‏ها و گردشگاه‏هاى اطراف شهر و آباديشان مى‏روند. در مشهد نيز مردم روز كلوخ‏اندازان به بيرون از شهر مى‏روند و آن روز را به شادى سپرى مى‏كنند.

قابل توجه اينكه عده‏اى از مردم يك روز و بعضى دو تا سه روز قبل از ماه رمضان، روزه پيشوازى مى‏گيرند.

در گذشته مردم ماه مبارك رمضان را با رؤيت هلال ماه آغاز مى‏كردند به اين صورت كه مردم غروب روز آخر ماه شعبان به بالاى مناره‏ها، گلدسته‏ها و پشت بامها مى‏رفتند و بانگاه دقيق در آسمان به جستجوى ماه مى‏پرداختند و در صورت مشاهده ماه اعمال مخصوص ماه رمضان را بجا مى‏آوردند. امروزه نيز علاوه بر اين كار، با استماع از صدا و سيما و شنيدن حكم مراجع جامع‏الشرايط، رمضان را آغاز مى‏كنند. در مشهد عقيده دارند وقتى هلال ماه رمضان را ديدند بايد به شمشير نگاه كنند. اگر شمشير نباشد به سبزه، گل، آب يا به چراغ نگاه مى‏كنند.

در قديم‏الايام براى بيدار شدن در سحرهاى ماه رمضان و تشخيص وقت دقيق سحر از وسايل و روشهاى گوناگونى از جمله: ستارگان، بانگ خروس، صداى نقاره، طبل و شيپور، بوق حمام، توپ در كردن و جار كشيدن استفاده مى‏كردند. اما امروزه زنگ ساعت متداول‏ترين وسيله‏اى است كه از آن براى بيدار شدن در سحر استفاده مى‏كنند. غير از اين مورد كوبيدن ديوار همسايه و يا به صدا درآوردن زنگ در يا تلفن و نيز صداى مناجات، از گلدسته‏هاى مساجد از ديگر روشهاى بيدار شدن در سحر مى‏باشد.

نحوه بجا آوردن اعمال سحر و خوردن سحرى در شهرها و روستاهاى مختلف تفاوتهايى دارد. اما آنچه بيشتر معمول است به اين صورت است كه ساعتى به سحر مانده اهل خانه بيدار مى‏شوند و وضو مى‏گيرند و مشغول خواندن دعاى سحر و قرآن مى‏شوند. بعد از ختم دعا و قرآن نيت مى‏كنند و خوردن سحرى را آغاز مى‏كنند.

بعد از كسب و كار روزانه، روزه‏داران براى اداى نماز مغرب و عشا يا به مسجد مى‏روند و يا در خانه نماز بجا مى‏آورند و نزد خانواده خويش افطار مى‏كنند. آنهايى كه در مسجد با جماعت نماز مى‏خوانند اغلب در همان مسجد بين دو نماز روزه خود را باز مى‏كنند. به اين صورت كه هر شب از طرف كسانى كه نذر دارند خرما، زولبيا، باميه، شيرينى يا حلوا بين نمازگزاران تقسيم مى‏شود.

غذاهاى افطار اغلب ساده و سبك است و روزه‏داران از خوردن غذاهاى سنگين پرهيز مى‏كنند. يكى از رسوم پسنديده در ماه مبارك رمضان افطارى دادن مى‏باشد و آنهايى كه استطاعت مالى دارند چند روز از ماه رمضان را افطارى مى‏دهند. در ماه مبارك رمضان در اغلب مساجد و تكايا و بسيارى از خانه‏ها ختم قرآن برگزار مى‏شود و مردها و زنها جداگانه در مجالس ختم قرآن شركت مى‏كنند.

شبهاى ماه رمضان واقعاً شبهاى عبادت و نيايش است. انسان احساس مى‏كند كه جز توسل به درگاه الهى و ستايش ذات پروردگار راه ديگرى ندارد و آن علاقه و كشش قلبى و عواطف انسانى و روحانى ايجاب مى‏كند كه انسان به سوى مجالس مذهبى و زيارت حضرت رضا عليه‏السلام و استفاده از مجالس و محافل مذهبى رهسپار شود و از بركات و فضائل و روحانيت اين مجالس بهره‏مند شود. در اين مجالس كه يك ساعت بعد از افطار تا نيمه شب برگزار مى‏شود ابتداء دو ساعت مراسم تلاوت قرآن مجيد و تفسير آن است و سپس مراسم روضه‏خوانى، وعظ و خطابه توسط وعاظ درباره زندگانى ائمه اطهار و درباره مسائل مذهبى برگزار مى‏شود و از مستمعين و حضّار و مدعوين با چاى، ميوه، زولبيا و باميه پذيرايى مى‏شود. حدود نيمه شب مجلس تمام مى‏شود.

ايام شهادت حضرت على عليه‏السلام مصادف با روزهاى نوزدهم، بيستم و بيست و يكم ماه مبارك رمضان است. در اين ايام مسلمانان و دوستداران مولاى متقيان در ماتم و حزن و اندوه فرو مى‏روند و همه جا يكپارچه سياهپوش مى‏شود. كسب و كار و بازار يكسره تعطيل، و تعزيه و عزادارى در همه جا برپا مى‏گردد. اين ايام با شبهاى قدر مصادف است و شيعيان شب هنگام تا سحر به دعا و نيايش پروردگار مشغول مى‏باشند و در تمام مساجد و تكايا در سوگ امام، نوحه‏خوانى و سينه‏زنى بر پاست.

در مشهد روزهاى نوزدهم و بيست و يكم هيئتهاى مذهبى در حال سينه زدن و زنجير زدن به حرم مطهر حضرت رضا عليه‏السلام مشرف مى‏شوند و پس از عزادارى در حرم به حسينيه‏ها و تكيه‏هاى خود برمى‏گردند. در ديگر شهرهاى استان خراسان نيز دسته‏هاى سينه‏زنى و زنجيرزنى در خيابانها راه افتاده و به عزادارى مى‏پردازند.

شبهاى نوزدهم، بيست‏ويكم و بيست و سوم ماه مبارك رمضان، شبهاى احيا شيعيان تا سحر به عبادت و خواندن قرآن و دعا مشغول مى‏شوند. بسيارى از مردم در مساجد و برخى هم در خانه اعمال و مراسم احيا را بجا مى‏آورند.

روز بيست و هفتم ماه رمضان را كه مصادف با كشته شدن ابن‏ملجم مى‏باشد، مردم جشن مى‏گيرند و شادى مى‏كنند. در اين شب بازار انواع خوراكيها از جمله كله‏پاچه رونق بسيار دارد.

در قديم در شهرستان بجنورد اعضاى هر خانواده شب بيست و هفتم دور هم جمع مى‏شدند و زنان لباس گلى مى‏پوشيدند و جشن مى‏گرفتند و براى افطار كله‏پاچه بار مى‏گذاشتند. هنگام خوردن كله پاچه هر يك از اعضاى خانواده چاقويى در دست مى‏گرفت و به كله گوسفند حمله مى‏بُرد تا از كله گوسفند جز استخوان چيزى باقى نمى‏ماند.


منابع