آداب ویژه ماه مبارک رمضان در استان تهران
از ویکی اطلس فرهنگی ایران
با نزديك شدن ماه رمضان شور و نشاطى خاص در مردم استان تهران پديدار مىشود و چهره استان تغيير مىكند.
در آخرين هفته ماه شعبان، «هفته عطر افشانى مساجد»، مردم به پاكيزه ساختن و عطر افشانى مساجد مىپردازند و رنگ و بوى تازهاى به مساجد خود مىدهند.
از چند روز قبل از فرا رسيدن ماه رمضان، مردم مسلمان در استقبال از ماه وحى، روزه مىگيرند. با نخستين طليعه ماه، مساجد رونقى ويژه مىيابد و مردم با تجمع در مساجد و برپايى مجالس وعظ و خطابه، اين ماه را گرامى مىدارند.
از مراسم پرشور ماه رمضان در بيشتر مساجد استان، برپايى مراسم قرائت قرآن در ردههاى مختلف است.
از ديگر مراسم منظم و پرشور كه از نخستين روزهاى ماه رمضان در حسينيهها و منازل برگزار مىشود، جلسات قرآن، احكام و مسائل دينى بانوان است كه حداقل در هر محله يك يا چند جلسه در صبح و يا عصر برگزار مىشود.
همزمان با فرا رسيدن ميلاد امام حسن عليهالسلام در نيمه ماه رمضان، مجالس جسن و سرور در مساجد برگزار مىشود و با آغاز شبهاى احياء و شهادت امام اميرالمؤمنين عليهالسلام، استان رنگ و بوى ماه محرم را به خود مىگيرد. در شبهاى احياء، مردم مسلمان ساعتى پس از افطار در مساجد اجتماع مىكنند و پس از برگزارى مراسم وعظ و خطابه به برگزارى مراسم احيا مىپردازند. معمولاً پس از برگزارى وعظ و خطابه، مراسم دعاى جوشن كبير و سپس مراسم قرآن به گرفتن آغاز مىشود و تا هنگام سحر مؤمنين به عبادت و شب زندهدارى مىپردازند.
بزرگترين و با شكوهترين مراسم احياء استان، در مرقد بنيانگذار جمهورى اسلامى ايران امام خمينى رحمهالله برگزار مىشود. در ديگر اماكن مذهبى، مانند حرم حضرت عبدالعظيم در شهر رى، مهديه واقع در خيابان اميريه، امامزاده صالح واقع در تجريش، مسجد ارك و ديگر اماكن، مراسم پرشكوه و روحافزا برگزار مىشود.
همچنين در روز شهادت مولاى متقيان، اميرالمؤمنين عليهالسلام در مساجد، تكايا و برخى خيابانها دستهاى سينه زن به عزادارى مىپردازند.
از سنتهاى پايدار مردم استان تهران، دادن افطارى است كه در بسيارى از مساجد در دهه دوم و سوم ماه رمضان، روزهداران در مساجد، ميهمان سفره الهى مىشوند.
علاوه بر اين، بسيارى از مؤمنين نيز در اين ايام، نزديكان و بستگان را به ميهمانى افطار فرا مىخوانند.