ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

آداب ویژه ماه مبارک رمضان در استان زنجان

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

ویرایش در تاریخ ‏۹ مهر ۱۳۹۱، ساعت ۱۶:۴۳ توسط Kabir (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به: ناوبری, جستجو

مردم زنجان از اواخر ماه شعبان به استقبال ماه مبارك رمضان مى‏روند. مردم برخى نواحى روز آخر ماه شعبان را بعنوان پيشواز روزه مى‏گيرند.

در روزهاى آخر شعبان مساجد را گردگيرى كرده و سيستم گرمايى و سرمايى آن را آماده و تعمير مى‏نمايند و مساجد را براى مراسم ماه رمضان مهيا مى‏نمايند.

همچنين مردم همه روستا و محله با مراجعه با سازمان تبليغات اسلامى تقاضاى روحانى مى‏نمايند و سازمان نيز يك روحانى در اختيار آنها قرار مى‏دهد كه در طول ماه مبارك از بيانات او استفاده كرده و پاسخگوى مسائل شرعى آنها باشد.

در مساجد اين استان در طول ماه مبارك رمضان نمازظهر و عصر و مغرب و عشا به صورت جماعت اقامه مى‏گردد ومراسم سخنرانى بعد از نماز مغرب و عشاء در مسجد برگزار مى‏شود.

لازم به ذكر است كه مردم پس از افطار نمودن براى اقامه نماز به مسجد مى‏آيند و حدود سه الى چهار ساعت را در مسجد خواهند بود و پس از مراسم سخنرانى به منازل مراجعت نموده و خود را آماده براى سحر مى‏نمايند.

براى بيدار شدن هنگام سحر اكثرا از ساعت استفاده مى‏كنند و ضمن سحرى خوردن به دعاى سحر كه از تلويزيون يا راديو پخش مى‏شود گوش مى‏دهند.

پس از صرف سحرى و اقامه نماز صبح مدت كوتاهى را استراحت مى‏نمايند وسپس بدنبال كار و كسب و فعاليت روزانه خود مى‏روند و هنگام ظهر جهت اقامه نماز به مساجد روى مى‏آورند. برخى نيز ساعتى قبل از اقامه نماز ظهر به مسجد مى‏آيند و به تلاوت قرآن مشغول مى‏گردند.

پس از اقامه نماز نيز در برخى مساجد جلسه قرائت قرآن بر پا مى‏شود وعده‏اى در اين جلسات شركت مى‏كنند و برخى نيز به منازل جهت استراحت مى‏روند.

هنگام اذان مغرب اكثر افراد در منزل بوده و بر سر سفره افطارى حاضر مى‏شوند. در برخى از نقاط بعد از نماز مغرب و عشا افطار مى‏نمايند.

معمولاً مردم روزه خود را با خرما بازكرده و پس از آن سوپ يا آش و مقدارى نان و پنير مى‏خورند و با فاصله زمانى كوتاهى بر سر سفره شام مى‏نشينند و شام مى‏خورند. در هنگام افطار روحانى را به همراه عده‏اى از اقوام دعوت مى‏نمايند.

در شب نيمه ماه مبارك كه مصادف با ولادت حضرت امام حسن مجتبى عليه‏السلام مى‏باشد، در مساجد مختلف استان مراسم جشن و سرور بر پا مى‏شود و در بين مردم شيرينى توزيع مى‏گردد و سپس روحانى درباره زندگى امام حسن عليه‏السلام صحبت مى‏نمايد.

در شب‏هاى قدر كه مصادف با ضربت خوردن و شهادت اميرالمؤمنين عليه‏السلام مى‏باشد مردم پس از صرف افطارى به مساجد مى‏روند و پس از اقامه نماز مغرب و عشا به عزادارى و نوحه خوانى مشغول مى‏شوند.

سپس به سخنان روحانى گوش فرا مى‏دهند و پس از آن دعاى جوشن كبير و زيارت عاشورا يا وارث را قرائت مى‏نمايند و مدتى نيز به اقامه نماز قضا بصورت جماعت مى‏پردازند و در پايان نيز قرآن به سر مى‏گيرند و مسجد شور و حال وصف ناپذيرى به خود مى‏گيرد و همه مسجد ناله و شيون مى‏شود.

هر كسى با نداى يارب يارب خود، به درگاه خداوند توبه و استغفار مى‏نمايند و با پايان يافتن مراسم به سرگيرى قرآن، مراسم احياء نيز خاتمه مى‏يابد و همگان براى تهيه و صرف سحرى به منازل مراجعت مى‏نمايند.

در روز 21 ماه رمضان نيز هيئت‏هاى عزادارى در سراسر استان به حركت در آمده و در غم شهادت اميرالمؤمنين در حالى كه لباس سياه بر تن دارند به عزادارى پرداخته و بر سر سينه مى‏زنند.

در روز آخر ماه رمضان نيز هر كسى سعى دارد كه ماه را رؤيت نمايد و اگر كسى موفق به رؤيت هلال ماه نشد با گوش دادن به راديو و تلويزيون به انتظار اعلام عيد از سوى اين رسانه‏ها مى‏نشينند و همين كه تلويزيون يا راديو پيام دفتر رهبرى را قرائت نمود و از رؤيت هلال ماه خبر داد، هر كسى به اطرافيانش تبريك مى‏گويد و به توزيع شيرينى مى‏پردازند و خود را براى عيد فطر و اقامه نماز آماده مى‏كنند.


منابع