آب و هوای استان گیلان
از ویکی اطلس فرهنگی ایران
پيشينه هواشناسى در گيلان بالغ بر نيم قرن است. اولين مشاهدات هواشناسى به وسيله كارمندان شيلات بندر انزلى با همكارى همسايه شمالى آغاز گرديد و در سال 1355 ه .ش ايستگاه هواشناسى با تجهيزات كافى در انزلى تأسيس شد.
گيلان بر اساس تقسيمات برخى از كارشناسان هواشناسى گيلان داراى چهار نوع آب و هوا به شرح زير است:
1ـ آب و هواى معتدل مرطوب
اين آب و هوا شامل تمام بخشهاى جلگهاى و كم ارتفاع ساحلى استان گيلان، از رودسر تا هشتپر مىباشد و حد جنوبى آن امامزاده هاشم است.
مشخصه اصلى اين نوع آب و هوا اين است كه ميزان متوسط درجه حرارت در سردترين ماه سال بين 18 درجه سانتيگراد و 3 درجه زير صفر و در گرمترين ماه سال از 22 درجه سانتيگراد تجاوز مىكند. حداكثر بارندگى اين نواحى در فصل پائيز است.
2ـ آب و هواى بحرالرومى
اين نوع آب و هوا شامل نوارى از اراضى استان گيلان مىگردد كه در فاصله بين جلگههاى پست ساحلى و ارتفاع 1000 تا 1500 متر از سطح دريا قرار گرفته است. مشخصه اين نوع آب و هوا اعتدال گرماى سال و باران زمستانى است.
3ـ آب و هواى معتدل جنگلى سرد
اين نوع آب و هوا مخصوص نواحى كوهستانى است كه درجه گرما به علت ارتفاع جغرافيائى تقليل پيدا مىكند. ميزان متوسط سردترين ماه سال از 3 درجه سانتيگراد كمتر و ميزان متوسط گرمترين ماه از 10 درجه سانتيگراد بيشتر مىباشد.
4ـ آب و هواى نيمه صحرائى يا نيمه بيابانى
اين نوع آب و هوا در استان گيلان منحصر به بخش كوچكى از شهرستان رودبار و سد سفيد رود و درههاى شرقى و غربى آن را در بر مىگيرد و نقاطى مانند لوشان، منجيل و گيلوان نمونههايى از آن به شمار مىرود. از مشخصات اصلى اين نوع آب و هوا، خشكى يعنى كم بارانى است. ميزان متوسط گرماى سردترين ماه سال از 18 درجه سانتيگراد بيشتر است.
بر اساس آمارهاى موجود، پر بارانترين فصل سال پائيز با 39 درصد بارندگى ساليانه و كم بارانترين فصل سال بهار با 14 درصد بارندگى ساليانه مىباشد. همچنين فصل زمستان با 23 درصد بارندگى و تابستان 24 درصد بارندگى ساليانه حد متوسطى از بارندگى را دارا مىباشند. استان گيلان همواره در معرض هجوم هواى سرد آنتى سيكلول سيبرى قرار دارد و بر اثر هجوم اين نوع آب و هوا در برخى مناطق استان از جمله دماى هوا گاهى تا 19 درجه زير صفر كاهش مىيابد.
نفوذ دريا در بندرانزلى موجب شده است كه روزهاى يخبندان در 25 سال اخير، به 11 روز تقليل پيدا كند. در حالى كه روزهاى يخبندان در رشت كه فاصله بيشترى با دريا دارد در همان زمان بيشتر از سه برابر بندر انزلى يعنى 36 روز بوده است.