ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

منابع آب استان قزوین

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

ویرایش در تاریخ ‏۲۱ فروردین ۱۳۹۱، ساعت ۱۶:۱۶ توسط 192.168.110.133 (بحث)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به: ناوبری, جستجو

منابع آب استان قزوين به دو گروه سطحى و زير زمينى دسته بندى مى‏شود.

گروه اول آبهاى سطحى استان عمدتا در دو آبريز جارى است حوضه شمالى (سفيد رود) كه از رودخانه‏هاى طالقان‏رود و الموت‏رود تشكيل مى‏شود. با ميزان آب دهى 750 ميليون متر مكعب در شهر لوشان از استان خارج مى‏گردد.

حوضچه آبريز جنوبى (شور) شامل رودخانه‏هاى حاجى عرب، خررود و ابهر رود و رودخانه‏هاى كوچك دامنه‏هاى جنوبى البرز مى‏شود.

رود حاجى عرب با حجم آبى در حدود 16 ميليون متر مكعب به صورت فصلى جريان دارد و ميزان آبدهى ساليانه خررود و ابهررود به ترتيب 160 و 46 ميليون متر مكعب مى‏باشد.

رودخانه‏هاى دامنه جنوبى البرز عموما فصلى بوده و آبدهى آنها حدود 250 ميليون متر مكعب مى‏باشد.

گروه دوم آبهاى زير زمينى شامل 5649 حلقه چاه با ميزان تخليه ساليانه 000/000/330/1 مترمكعب و 305 رشته قنات با تخليه ساليانه 000/000/102 مترمكعب مى‏باشد.

همچنين دو سد انحرافى سنگبان و زياران در استان وجود دارد.

رودهاى مهمى كه منطقه قزوين را مشروب مى‏كند عبارت از:

1ـ ابهررود

ابهررود از حوالى سلطانيه سرچشمه مى‏گيرد و پس از مشروب ساختن ابهر، خرم دره، هيدج و صاين قلعه به تاكستان، مى‏رسد و تعدادى از روستاها را مشروب مى‏سازد.

2ـ خررود

خررود از كوه‏هاى قزل داغ واقع در خرقان خمسه سرچشمه مى‏گيرد و پس از پيوستن به رودهاى آوه و كلنجين از دهستان‏هاى افشاريه رامند وزهرا مى‏گذرد و به ساو جبلاغ جريان پيدا مى‏كند.

3ـ حاجى عرب

رودخانه حاجى‏عرب از كوه‏هاى مركزى سرچشمه گرفته و تا سگزآباد ادامه دارد. در برخى از سال‏ها به علت وجود سيلاب‏ها، آب اين رود زياد است.

4ـ رود الموت

رود الموت از كوه هفت خانى ارتفاعات البرز سرچشمه گرفته و پس از آنكه پانزده رود ديگر به آن مى‏پيوندند به صورت رودخانه‏اى بزرگ و پر آب به نام الموت جريان مى‏يابد و در جنوب صاين كلايه، اندجرود به آن مى‏پيوندد.

5ـ شاهرود

اين رودخانه تنها رودخانه جنوبى البرز است كه آب آن به درياى مازندران مى‏ريزد. اين رودخانه از دو شاخه اصلى طالقان رود و الموت رود تشكيل مى‏شود كه در شمال غربى روستاى شيره كوه به هم مى‏پيوندند رودخانه شاهرود همواره طغيانى است و تا اواخر بهار باگل و لاى فراوان همراه است آبرفت اين رودخانه براى شاليزارهاى پيرامون آن اهميت دارد. اين رود سرانجام با جهت شرقى ـ غربى به درياچه سد سفيدرود مى‏ريزد.



منابع