ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

دوره پهلوی دوم در استان بوشهر

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

ویرایش در تاریخ ‏۱۵ فروردین ۱۳۹۱، ساعت ۲۲:۴۱ توسط 172.16.1.19 (بحث)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به: ناوبری, جستجو

انقلاب اسلامی

امواج مخالفت با رژيم در اين استان در نهم آبان 1356 برخاست در صبح اين روز، اولين برخورد با ناراضيان رژيم بود كه با پاره كردن پلاكاردهاى مخصوص روزهاى چهارم و نهم در ميدان شهر و جلوى كتابخانه عمومى و شهردارى همراه بود.

تا ششم بهمن ماه 1356 مردم شاهد شب نامه‏هايى بودند كه در معابر نصب مى‏شد و در آن مردم را بر عليه دستگاه ديكتاتورى شاه بسيج مى‏كرد. در اين ماه حتى بر سطح جاده‏ها و خيابانها بر عليه رژيم شعار نوشته مى‏شد.

در 22 شهريور 1357 مردم مسلمان و متعهد گناوه به خيابان‏ها ريخته و قتل و عام رژيم در 17 شهريور را محكوم نمودند و شعارهايى چون مرگ بر شاه و يا مرگ يا خمينى، سر دادند كه با دخالت مأمورين رژيم متفرق شدند.

در 12 آبان 1357 به دنبال تظاهرات و راه‏پيمايى‏ها كه دامنه آن تا روستاها نيز كشيده شد مردم خون گرم و شجاع حيات داوود و رود حلّه به پاخاستند و با نشان دادن اسلحه خود ترس و رعبى در دل مأمورين شاه انداختند، گزارش زير انعكاس اين قضيه است: از: استاندارى بوشهر

به: بخشدارى بندر گناوه

به طورى كه گزارش رسيده در تظاهرات روز گذشته در روستاهاى اطراف گناوه عده‏اى از افراد روستايى مسلحانه مشاركت داشته‏اند از طرف ديگر به طورى كه در اطلاعيه مزبور اعلام شده اسلحه زيادى وارد منطقه شده دستور فرمايند چگونگى موضوع را دقيقا بررسى و گزارش آن را به استاندارى اعلام نمائيد.

13 آبان 1357 استاندارى بوشهر

در روزهاى 19 و 30 آبان و 7 و 20 آذر ماه نيز مردم به خيابانها ريختند و عليه رژيم شعارهايى دادند. در اين روزها روحانيون در پيشاپيش مردم حركت مى‏كردند.

همچنين در روز عيد فطر سال 1357 حجت الاسلام عاشورى از روحانيون مبارز منطقه پس از اداى نماز، به شدت، دولت شريف امامى را مورد انتقاد قرار داد و به اخطارهاى ساواك توجه نكرد.

بدنبال آن در 13 آبان ماه 1357 خانه او مورد حمله همه جانبه ساواك قرار گرفت، آنان از در و ديوار و بام به داخل خانه هجوم آوردند، و پيكر پاكش را غربال گلوله‏هاى ناجوانمردانه قرار دادند و حتى اجازه ندادند تا بدن ايشان در بوشهر دفن شود و او را به روستاى چغاوك منتقل نمودند.

در همين رابطه امام امت طى نامه‏اى كه براى خانواده آن شهيد مرقوم فرمودند شهادت ايشان را به خانواده و مردم استان را چنين تسليت گفتند:

بسمه تعالى

خدمت عائله محترم مرحوم ثقة الاسلام آقاى عاشورى(ره)

من از واقعه تاسف آور و مصيبت وارده بر شما كه خودم هم شريك هستم متأثر هستم و به شما تسليت مى‏دهم، اميد است خداوند تعالى ايشان را رحمت و به شما و ما صبر و اجر عنايت فرمايد و در پناه خود شما را حفظ فرمايد.

والسلام عليكم و رحمة الله و بركاته

روح الله الموسوى الخمينى

در اواخر دى ماه 1357 فعاليت روحانيون در بوشهر دو چندان شد و از طرف آيت الله سيد محمد صالح طاهرى و آيت الله سيد مصطفى حسينى در شهرهاى مختلف استان سخنرانى‏هايى در ارتباط با حكومت اسلامى با شركت مردم بوشهر، اهرام، چغارك و برازجان برپا شد. همچنين در اين ايام اتومبيل حجت الاسلام حسينى مورد اصابت گلوله قرار گرفت و در محله صلح آباد نيز عده‏اى از مأمورين ژاندارمرى به سوى مردمى كه در منازل خود بودند آتش گشودند. در اين حادثه يك كودك خردسال و مادرش مجروح شدند و در بيمارستان بسترى شدند.

در صبح پنج شنبه در پى تظاهرات و راه پيمايى افسران و همافران و درجه‏داران نيروى هوايى در بوشهر، پايگاه ششم شكارى اين شهر به محاصره نظاميان هوابرد درآمد و نظاميانى كه در تظاهرات شركت داشتند شناسايى و دستگير شدند و 80 تن از دستگير شدگان به تهران اعزام شده‏اند و در پى اين اقدام خانواده‏هاى اين افراد وحشت زده به منازل روحانيون شهر پناه بردند.

از سوى ديگر حضرت آيت الله حسينى با تيمسار استاندار بوشهر تماسهايى گرفت و در پى آن مردم شهر به عنوان اعتراض به دستگيرى نظاميان تظاهر كننده دست به راهپيمايى در خيابان‏هاى شهر زدند همچنين در روز گذشته تظاهرات وسيعى در سطح شهر انجام گرفت. بدنبال اعلام نخست وزيرى مهندس بازرگان در بوشهر تظاهرات وسيعى به طرفدارى از امام خمينى و نخست وزيرى بازرگان صورت گرفت و با پيروزى انقلاب اسلامى مردم به خيابان‏ها ريخته و به شادى پرداختند.

در روز 21 بهمن 1357 مردم گناوه در جلو ژاندارمرى تجمع كردند و ژاندارمرى نيز به مردم پيوست.



منابع