ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

رده:آثار و بناهای تاریخی و گردشگری استان قزوین

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

ویرایش در تاریخ ‏۱۴ فروردین ۱۳۹۱، ساعت ۱۱:۱۸ توسط 172.16.1.19 (بحث)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به: ناوبری, جستجو


جاذبه‏هاى طبيعى و تاريخى

آب انبار پنجه على قزوين

آب انبار حاج كاظم قزوين

آب انبار حكيم قزوين

آب انبار سردار بزرگ قزوين

آب انبار سردار كوچك قزوين

آرامگاه پيرسفيد محله پنبه ريسه قزوين

آرامگاه حمدالله مستوفى محله پنبه ريسه قزوين

آرامگاه خليل بن غازى قزوينى ميدان محله آخوند قزوين

آرامگاه رئيس المجاهدين جاده قزوين ـ كرج

آرامگاه شيخ احمد غزالى كوچه امام‏زاده اسماعيل قزوين

آرامگاه صدر جهان (امام‏زاده اباذر) ارتفاعات شمال شرقى قزوين

امام‏زاده آمنه خاتون محله پنبه ريسه قزوين

امام‏زاده اسماعيل جاده قزوين ـ رشت

امام‏زاده اسماعيل خ شهدا ـ قزوين

امام‏زاده بى‏بى سكينه سنقرآباد ـ قزوين

امام‏زاده زرآباد رودبار الموت

امام‏زاده سلطان سيد محمد خ مولوى قزوين

امام‏زاده سلطان قيس (ويس) 16كيلومترى قزوين،روستاى نياب

امام‏زاده شاهزاده حسين قزوين

امام‏زاده عبدالله روستاى فارسجين قزوين

امام‏زاده على اكبر روستاى سگزآباد قزوين

امام‏زاده على روستاى شكرناب قزوين

امام‏زاده كمال روستاى ضياءآباد دودانگه قزوين

امام‏زاده محمد طاهر روستاى آوج قزوين

امام‏زاده نجم‏الدين 43 كيلومترى جاده قزوين ـ رشت

امام‏زاده ولى روستاى ضياءآباد دودانگه

بازار تاريخى قزوين قزوين

برج سنگى با كتيبه كوفى شمال شرق قلعه ساسان

برج‏هاى خرقان 32 كيلومترى جاده قزوين ـ همدان

پل شاه عباس قزوين ـ بوئين زهرا

پل لوشان جاده قزوين ـ رشت

پيغمبريه قزوين

چشمه‏هاى آب معدنى آب ترش و لرزان 45 كيلومترى جاده قزوين ـ رشت

چشمه آبگرم خرقان 95 كيلومترى قزوين

حسينيه امينى‏ها خ مولوى قزوين

درياچه اوان قزوين

روستاى تاريخى گازرخان الموت

روستاى تاريخى هرزويل بعداز پل لوشان

سد قديمى سپهسالار قزوين

سد قديمى سيد على خان قزوين

سراى رضوى جنوب قيصريه ـ قزوين

سراى شاهرودى قزوين

سراى ضرابخانه ميان بازار قديمى ـ قزوين

سراى گلشن قزوين

سردر عالى قاپو قزوين

عمارت چهل ستون قزوين

عمارت چهل ستون قزوين

قلعه الموت قزوين

قلعه و آثار ايوان نياق 16 كيلومترى قزوين

قلعه ساسان (آرامگاه بزرگ) دهستان طارم

قلعه سميران دهستان طارم

قلعه سنگرود شمال قزوين

قلعه لمبسر شرق «شترخان» قزوين

قلعه محمد زمان خان رشوند شمال قزوين

قلعه نويزر شاه قزوين

كاروانسراى پنبه قزوين

كاروانسراى سلطان آباد 10 كيلومترى قزوين

كاروانسراى قربان على نمازان قزوين

كاروانسراى محمدآباد خره جاده قزوين ـ بوئين زهرا

كافر گنبد روستاى نياق، 16كيلومترى قزوين

گرمابه صفا انتهاى خيابان مولوى قزوين

مسجد پنجه على خ پيغمبريه قزوين

مسجد جامع كبير خ شهداء، قزوين

مسجد حيدريه محله پنبه ريسى قزوين

مسجد و مدرسه سردار خ تبريز قزوين

مسجد و مدرسه شيخ الاسلام خ شهداى قزوين

مسجد و مدرسه صالحيه خ مولوى قزوين

موزه عمارت كلاه فرنگى قزوين

يله گنبد 37 كيلومترى جاده قزوين ـ رشت

شهرستان تاكستان

امام‏زاده زلان 6 كيلومترى تاكستان، روستاى نرجه

امام‏زاده صالح و امام‏زاده سليمان روستاى نهاوند

امام‏زاده فضل‏الله جاده ابهر، تاكستان

بقعه پير جنب قبرستان تاكستان

چشمه آبگرم تاكستان، جاده تاكستان ـ آوج

چشمه يله گنبد قاقازان تاكستان

حمام شاه عباس تاكستان

قلعه دختر(قزل قلعه) 15 كيلومترى زنجان ـ تاكستان

هر چند كه در اين استان مراكز ديدنى فراوانى وجود دارد. اما از لحاظ امكانات رفاهى براى گردشگرى امكانات مناسبى وجود ندارد. در اين استان در سال 1377 تعداد چهار مهمانسراى دو ستاره و يك ستاره با 126 اتاق وجود داشته است. در شهرستان قزوين 2 مهمانسراى دو ستاره و يك مهمانسراى يك ستاره و در شهرستان تاكستان تنها يك مهمانسراى دو ستاره وجود داشته است. شهرستان بوئين زهرا فاقد مهمانسرا بوده است.

آثار و بناهاى تاريخى

سردر عالى قاپو

يكى از بناهاى مهم دوره صفويه در قزوين حياط نادرى با عمارت‏ها و باغ‏هاى بسيار زيبا بوده است. اين مجموعه داراى هفت در بوده است كه يكى از آنها را عالى قاپو مى‏ناميدند. هم اكنون از درهاى آن جز در عالى قاپو بر جاى نمانده است. سردر عالى قاپو در زمان شاه طهماسب ساخته شده كتيبه‏هايى به خط عليرضا عباسى (از سر آمد خطاطان كشور) بر كاشى معرق بر سر در عالى قاپونمايان است. هم اكنون سردر عالى قاپو و حياط و ساختمان‏هاى شمالى آن، محل اداره نيروى انتظامى قزوين است. اين بنا به شماره 213 جزء آثار تاريخى ايران به ثبت رسيده است.

عمارت چهل ستون

عمارت چهل ستون از آثار به جاى مانده دوره صفويه در وسط يك باغ قرار گرفته است. بنا داراى دو طبقه و تالار بزرگى است كه نشانگر روزهاى طلايى حكومت صفويه است، در روزگار رونق داراى درهاى خاتم كارى، راهروهايى با نقاشى‏هاى گرانبها، كاشى كارى و طلا كارى بوده است. اين مجموعه هنرهاى زيبا در گذشت روزگار از بين رفته و يا زيبايى اوليه خود را از دست داده است. اين بنا به شماره 389 ثبت آثار تاريخى مى‏باشد.

قلعه الموت (آشيانه عقاب)

قلعه الموت برفراز قله سترگ الموت در سال 246 ه .ق به دست حسين بن زيدالباقرى از علويان مازندران بنا شده است. از شگفتيهاى قلعه مى‏توان از معمارى دفاعى آن و انتقال آب از راه دور و پايين كوه به وسيله حفر كانال و جوى و به كارگيرى تنبوشه‏ها و هدايت آن به درون قلعه است. معمارى دفاعى آن سالها مخالفان اسماعيليه را در فتح قلعه ناكام گذاشته است طول قلعه 120 متر و عرض آن بين 10 تا 35 متر متغير است. اكنون از قلعه اسماعيليان، الموت به جز تلى خاك و ديوارهاى فرو ريخته چيزى بر جاى نمانده است.

بازار قزوين

يكى از پر جاذبه‏ترين ديدنى‏هاى قزوين، مجموعه بازار آن است. بازار قزوين در دوره صفويه بنا شده و در دوران شاه طهماسب توسعه يافته و هر راسته‏اى از آن به صنف خاصى اختصاص يافته است. در گذر هر يك از اين بازارها، مسجد، حمام، سراها، تيمچه‏ها و قيصريه‏ها وجود داشته است. قيصريه‏ها محل صنعتگران بوده است در حال حاضر به جز چند اثر كوچك از بازار چيزى بر جاى نمانده است. بازارچه سعدالسلطنة نيز كه از خيابان امام خمينى قزوين تا ديوار شمالى مسجد نبى صلى‏الله‏عليه‏و‏آله امتداد دارد. از بناهاى چشمگير و زيباى بازارچه مى‏توان از هشتى زيباى آن نام برد.

تيمچه سرباز

بناى دو طبقه تيمچه سر باز در شمال قيصريه قرار دارد. در ورودى اين تيمچه داراى قوس كليل است. لچكى‏هاى طاقنماى حجره‏هاى آن با كاشى‏هاى زرد و صورتى كه نمايشگر صحنه‏هاى شكار، گل بوته و پرندگان است تزئين گرديده. درهاى تيمچه نيز داراى ارسى‏هاى چوبى بسيار زيبايى مى‏باشد. ديگر تيمچه‏ها عبارت از تيمچه حاج سيد كاظم، رضوى، درويش مهدى، حاج محمد تقى مى‏باشد.

سراى وزير

سراى وزير، در محوطه بازارچه وزير روبروى قيصريه واقع شده است. بنا دو طبقه و در چهار طرف آن حجره هايى قرار دارد. طبقه پائين سرا، داراى حياطى وسيع است. از ويژگى‏هاى خاص اين سرا لچكى‏هاى طبقه بالاى آن است كه با كاشى‏هاى زيبا به رنگ‏هاى سبز، زرد لاجوردى و آبى با نقش‏هاى زيبايى مانند شكارگاه، خورشيد، پرندگان و گل بوته تزئين شده است. از ديگر سراهاى قزوين مى‏توان از سراى ضربخانه، سراى گلشن، سراى حاجى رضا، سراى شاهرودى و سراى رضوى نام برد.

برج‏هاى خرقان

برج‏هاى دو گانه خرقان از شگفتى‏هاى معمارى قرن پنجم، در خرقان واقع در كيلومتر 99 جاده قزوين ـ همدان قرار دارد. برج شرقى داراى آرامگاهى قديمى با ارتفاع 15 متر، هشت ضلعى، با ستون‏هاى نگهدارنده، مدور و روپوش تزئين آجرى، در سال 460 ه .ق بنا شده است. كتيبه‏اى باريك به خط كوفى كه آياتى از قرآن مجيد را در بر دارد چون كمر بندى، برج را احاطه كرده است. داخل برج داراى تزئينات فراوان، مملو از طرح‏هاى مختلف خورشيد، طاووس، ستاره، گل و بوته و خطوط كوفى بسيار زيبا مى‏باشد. برج غربى در سال 486 ه .ق يعنى 26 سال پس از بناى برج اول بنا شده است و داراى ويژگى‏هاى برج اول مى‏باشد. تا چندى پيش هر برج داراى ضريح چوبى منبت كارى شده از دوران صفويه بوده است و معروف است كه فرزندان امام موسى كاظم عليه‏السلام محمد و حديده خاتون در آنجا مدفون مى‏باشند. كتيبه ضريح نشانگر سال 964 ه .ق بوده است.

مدرسه سردار

مدرسه سردار متعلق به دوره قاجار در سال 1231 ه .ق به وسيله دو برادر، حسين خان و حسن خان از سرداران قاجار بنا شده است. مدرسه در دو طبقه بنا شد و دور تا دور حياط مدرسه از چهار سو با اشعار محتشم كاشانى به خط نستعليق به رنگ سفيد در كاشى بنفش تزيين شده است. سر در مدرسه با كاشى‏هاى الوان زينت يافته و اشعارى به خط نستعليق ممتاز در سنگ مرمر كنده كارى شده است. مدرسه سردار در خيابان تبريز قزوين واقع شده است.

مدرسه شيخ الاسلام (مسعوديه)

مدرسه شيخ الاسلام در خيابان شهداى قزوين قرار گرفته است و به امر يكى از اميران تركمن قزوين به نام «آقاسى» بنا شده است. در سال 1321 ه .ق به وسيله حاج ميرزا مسعود، شيخ الاسلام قزوينى تجديد بنا شده است.

مدرسه صالحيه

مدرسه صالحيه از بناهاى قرن سيزدهم، به وسيله ملاصالح برغانى از مجتهدان قزوين، در خيابان مولوى بنا شده است. بالاى سر در مدرسه داراى تزئيناتى از كاشى و خطوط نستعليق زيبا به رنگ ليمويى در متن كاشى‏هاى لاجوردى مى‏باشد.

حمام صفا

حمام صفا يكى از زيباترين حمام‏هاى قزوين، در سال 1259 ه .ق به وسيله حاج حسن تبريزى در خيابان مولوى بنا شده است. در طرفين درب ورودى حمام دو سر باز در سنگ مرمرين حجارى شده است. حمام داراى سر بينه (لباس كنى) وسيعى است كه در وسط آن حوض زيبايى از مرمر نفيس در حالى كه مجسمه‏هاى زيبا، تنديس چهار شير در حاليكه سنگ آب‏هايى بر روى آن قرار دارد، وجود دارد. پوشش گنبدى شكل سربينه بر روى هشت ستون سنگى بسيار زيبا استوار شده است.

آب انبار حاج كاظم

آب انبار حاج كاظم يكى از زيباترين آب انبارهاى قزوين، در انتهاى خيابان تبريز شهر قزوين قرار گرفته است. حاج كاظم كوزه‏گر به همراهى حاج اسماعيل نامى آب انبار را در سال 1256 ه .ق بنا نموده‏اند. اين آب انبار با 37 پله از سطح زمين به محل برداشتن آب متصل مى‏شود. سر در بنا با كتيبه‏اى زيبا از سنگ مرمر به خط نستعليق خوش، به تاريخ بنا و بانى در آن حك شده است.

آب انبار مسجد جامع

آب انبار مسجد جامع قزوين در خيابان سپه، در شمال مسجد قرار گرفته است. بانى بنا، على خان نامى، از اميران بزرگ نظامى، آن را در اواخر قرن يازدهم بنا نموده است. بر سر در بنا كتيبه‏اى مرمرين، خوش تراش به خط خوش نستعليق قرار داشته كه با گذشت زمان برخى از سنگ‏هاى آن شكسته و از ميان رفته است.

امام‏زاده اسماعيل

بناى امام‏زاده اسماعيل در كوچه امام‏زاده اسماعيل، در پشت خيابان شهدا قرار دارد. گنبد بنا در سال 1300 ه .ش كاشيكارى شده است. قبر شريف امام‏زاده در سرداب زيرين قرار دارد. اسماعيل را از فرزندان امام صادق عليه‏السلام دانسته‏اند.

بقعه پيغمبريه (چهار انبياء)

بقعه پيغمبريه، منسوب به چهارتن از انبياء بنى اسرائيل، سلام، سلوم، سهولى والقيا مى‏باشد. مزار صالح بن حسن عليه‏السلام نيز در اين مقبره واقع شده است بقعه در حاشيه خيابان پيغمبريه قرار دارد.

امام‏زاده حسين

امام‏زاده حسين يكى از كهن‏ترين و مشهورترين امام‏زاده‏هاى كشور، در قزوين قرار دارد. بناى امام‏زاده از شاهكارهاى معمارى دوره صفويه به شمار مى‏رود صندوق منبت كارى و ظريف ضريح در سال 806 ه .ق ساخته شده است. بسيارى از بزرگان دينى و سياسى همچون شاه اسماعيل صفوى و عارفانى چون آية الله سيد موسى زرآبادى در اين امام‏زاده مدفون هستند.

بقعه پير

بقعه پير در قبرستان تاكستان قرار دارد. نقشه بنا چهار گوشه است كه طول ضلع خارجى 5/6 متر و طول ضلع داخلى آن 40/4 متر است. بنا توسط سازمان ميراث فرهنگى تعمير و بازسازى شده است. اين بقعه به شمار 384 ثبت آثار تاريخى ايران مى‏باشد.

مقبره ملا محمد تقى برغانى (شهيد تالث)

مقبره ملا محمد تقى برغانى، معروف به شهيد ثالث در خيابان سلامگاه، مقابل امام زاده حسين قرار گرفته است. حاج ملا تقى، در محراب مسجد به دست پيروان فرقه ضاله بهائيت به شهادت رسيده، مسجد مقبره نيز به مسجد شهيد معروف است. بناى مسجد از بناهاى دوره صفويه به شمار مى‏رود.

آرامگاه خليل بن غازى قزوينى

اين آرامگاه در يكى از كوچه‏هاى ميدان محله آخوند قرار دارد و به مولا خليلا (متوفى 1089 ه .ق) منسوب است. آرامگاه درى بزرگ و حياطى نه چندان بزرگ با ديوارى آجرى دارد. در انتهاى حياط چند مزار ديده مى‏شود كه يكى آرامگاه مولى خليلا و سه قبر ديگر از آن فرزندان وى سلمان، احمد و ابوذر است.

آرامگاه احمد غزالى (احمديه)

آرامگاه احمد غزالى بزرگ دانشمند بزرگ شافعى، برادر امام محمد غزالى، در كوچه امام‏زاده اسماعيل و نزديك خيابان پيغمبريه قزوين در طبقه زيرين مسجد احمديه مدفون است. غزالى در سالهاى پسين عمر در قزوين مى‏زيسته و در بين سالهاى 504ـ527 ه .ق در آنجا در گذشته است. مقبره غزالى در نزد برخى از قزوينيان به امام‏زاده احمد و يا احمديه مشهور است.

آرامگاه حمدالله مستوفى

آرامگاه حمدالله مستوفى، جغرافيدان معروف در شهر قزوين، در محله پنبه ريسه و شرق ميدانگاه در ميان امامزاده على و امامزاده آمنه خاتون قرار گرفته است. آرامگاه مستوفى در ميان اهالى قزوين به «گنبد دراز» شهرت دارد. آرامگاه وى برجى است كه در قرن هشتم ه .ق بنا شده است و بيش از 20 متر مربع بناى برج است. اين بنا با شماره 232 ثبت آثار ملى ايران مى‏باشد.

حسينيه امينى‏ها

حسينيه امينى‏ها در خيابان مولوى قزوين واقع شده است. بناى حسينيه در سال 1275 ه .ق به وسيله حاج محمدرضا امينى، از تاجران قزوين ساخته شده است بناى حسينيه از سه تالار در جهت شرقى و غربى تشكيل شده است. تالار ميانى از دو تالار ديگر بزرگتر است. درب‏هاى شيك چوبى، آميخته‏اى از طرح‏هاى شيشه‏اى الوان همراه با سقف آينه كارى، تزئينات گچ برى بسيار زيبا و هماهنگ با ديگر قسمتهاى بنا از ويژگى‏هاى حسينيه امينى‏ها به شمار مى‏رود. از ديگر قسمت‏هاى زيبا و ديدنى حسينيه مى‏توان از نقوش برجسته سنگى حسينيه نام برد. اين حسينيه با شماره 377 ثبت آثار ملى تاريخى ايران مى‏باشد.

مسجد پنجه على

مسجد پنجه على در خيابان پيغمبريه، جنب مدرسه علميه امام صادق عليه‏السلامواقع شده است. مسجد را شاه اسماعيل صفوى بنا نموده و در گذشته اين مسجد، مسجد حرمسراى صفويه بوده است و به وسيله دالانى به كاخ شاهى راه داشته است. تاريخ بناى مسجد سال 945 ه .ق ذكر شده است. علت شهرت مسجد به پنجه على، سنگ مرمرينى بوده كه روى آن پنجه بزرگى قرار داشته كه به حضرت على منسوب بوده و بر بالاى محراب قرار داشته است.

مسجد جامع كبير

مسجد جامع كبير در محله دباغان، در كناره غربى خيابان شهدا واقع شده است. و از قديمى‏ترين مساجد ايران محسوب مى‏گردد. و بخشى از بنا همچون گنبد، منارها، ايوان‏هاى بلند، گچ برى‏هاى نفيس و با شكوه آن، ياد آور دوره‏هاى پرشكوه تاريخ ايران است. شالوده مسجد در سال 192 ه .ق به فرمان هارون الرشيد، بر يك آتشكده ساسانى پايه گذارى شده است. گنبد در پوشه آجرين و شبستان بى مانند آن، يادگار دوره سلجوقى است. مقصوره خمار تاشى آن كه در سال 509 ه .ق بنا شده در شمار شاهكارهاى مكتب معمارى قزوين است. در دوره صفويه نيز بناهايى همچون ايوان غربى (1081 ه .ق)، ايوان جلوى شبستان (1069 ه .ق) و ديگر بناهاى افزوده شده است. اين مسجد در فهرست آثار ملى به شماره 121 به ثبت رسيده است.

مسجد حيدريه

مسجد حيدريه در محله پنبه ريسه و گذر بلاغى واقع شده و يكى ديگر از آتشكده‏هاى دوره ساسانى است كه پس از اسلام به مسجد تبديل شده است. اين مسجد در قرن‏هاى نخستين هجرى به «جامع اصحاب ابوحنيفه» مشهور بوده و جايگاه اصحاب ابوحنيفه بوده است. مسجد در اثر آسيب‏هاى زلزله، در سال 513 ه .ق مرمت و بازسازى شده است. از مسجد اكنون شبستانى بيش باقى نمانده است. اين بنا به شماره 200 ثبت آثار تاريخى ايران مى‏باشد.

مسجد النبى

مسجد النبى در كنار بازارچه سعدالسلطنه قرار دارد. شكوه و عظمت آغاز جلوخان مسجد، هر بيننده‏اى را در نگاه اول، مسحور خود مى‏سازد. بناى مسجد به دوره صفويه باز مى‏گردد اما در دوره قاجاريه به مدت 22 سال به بازسازى و مرمت آن پرداخته شده است. صحن بزرگ حياط 6666 مترمربع مساحت دارد. مسجد النبى در روزهاى جمعه، پذيراى انبوه جمعيت نماز گزار است كه به سوى نماز جمعه مى‏شتابند.

مسجد سوخته چنار

مسجد سوخته چنار از بناهاى كهن قزوين، پيش از صفويه، است. شبستان مسجد در مجاورت آرامگاه «داود بن سليمان غازى» راوى صحيفة الرضا عليه‏السلام قرار گرفته است. چون در مقابل آرامگاه درخت چنار كهنسالى قرار دارد مسجد به «سوخته چنار» مشهور است.

این رده در حال حاضر حاوی هیچ صفحه یا پرونده‌ای نیست.