ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

امام‌زاده‌ها و بقاع متبرکه استان کرمانشاه

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

ویرایش در تاریخ ‏۹ فروردین ۱۳۹۱، ساعت ۱۱:۳۳ توسط 172.16.1.19 (بحث)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به: ناوبری, جستجو



منابع

مسجد ها و حسینیه ها

بر اساس آمار سال 1375، در اين استان 842 مكان مذهبى شامل 679 مسجد، 3 نمازخانه، 53 زيارت‏گاه امام و امام‏زاده، 12 نظرگاه و قدمگاه، 20 زيارت‏گاه ساير بزرگان دينى، 9 تكيه ثابت، 28 حسينيه، 2 مهديه، 18 خانقاه و 18 باب ساير مكانهاى مذهبى وجود داشته است.

مسجد جامع كرمانشاه

مسجد جامع كرمانشاه در سال 1196 ه .ق توسط حاج على خان زنگنه ساخته شده است. مسجد جامع از دو مسجد تشكيل شده است. در قسمت جنوبى مسجد جامع، مسجد ديگرى وجود دارد كه به مسجد اميرى معروف است.

مسجد جامع كنگاور

مسجد جامع كنگاور در محله پشت قلعه كنگاور قرار دارد. بناى اصلى آن در اثر زلزله سال 1336 ه .ش به كلى ويران شده و ساختمان كنونى در سال 1378 ه .ق بنا گرديده است.

مسجد جامع پاوه

مسجد جامع پاوه از جمله مساجدى است كه به صدر اسلام نسبت داده مى‏شود و مردم بر اين باورند كه عبدالله فرزند خليفه دوم آن را بنا كرده است. مسجد جامع پاوه در سال 1365 ه .ش مورد بازسازى قرار گرفته و توسعه پيدا كرده است. اين مسجد در خيابان امام شافعى واقع شده است.

مسجد آيت الله جليلى

كهن‏ترين مسجد تاريخى (مساجد موجود) كرمانشاه، مسجد آيه‏الله جليلى است كه در سال 1185 ه .ق در دوره كريم‏خان زند احداث شده است و در سال 1295 ه .ق مورد بازسازى قرار گرفته است. بانى اين مسجد، شفيع خان زند، آن را براى اقامه نماز جماعت آيه‏الله ملاعبدالجليل از عالمان بزرگ شيعه بنا نموده است.

مسجد دولتشاه

مسجد دولتشاه در كنار ديوان‏خانه كرمانشاه قرار دارد و توسط محمدعلى ميرزاى دولتشاه، در بين سالهاى حكومتش (1221ـ1237 ه .ق) بر كرمانشاه، ساخته شده است. ستونهاى زيبا و خوش‏تراش، سقف دو پوشه، مقرنس و گچ‏كاريها، زيبايى خاصى به مسجد داده است.

مسجد شاهزاده

مسجد شاهزاد در اراضى معروف به چهارباغ كرمانشاه به وسيله محمد على ميرزاى دولتشاه بنا گرديد و تاريخ بناى ساختمان به قبل از سال 1327 ه .ق باز مى‏گردد.

مسجد عمادالدوله

مسجد عمادالدوله در سال 1285 ه .ق بوسيله عمادالدوله حاكم غرب در شهرستان كرمانشاه بنا شده است و از باشكوهترين مساجد كرمانشاه محسوب مى‏گردد. پس از احداث اين مسجد، عمادالدوله يكى از درهاى حرم حضرت على عليه‏السلام را به كرمانشاه آورد و در مسجد نصب كرد. هم‏اكنون اين در به نام «بقايى شاه نجف» مشهور است.

مسجد حاج شهبازخان

مسجد حاج شهبازخان در سال 1235 ه .ق توسط شهبازخان و برادرانش (بنيانگذاران طايفه حاجى‏زادگان) بنا گرديد. اين مسجد سالها محل تحصيل طلاب علوم دينى و تبليغات مذهبى بوده است.

مسجد امام‏زاده

مسجد امام زاده كنگاور در شمال غربى بقعه شاهزاده ابراهيم واقع شده است.

مسجد ريجاب

مسجد ريجاب در روستاى شالان ريجاب شهرستان اسلام‏آباد قرار دارد. اين بنا ظاهرا از آثار پيش از اسلام بوده كه در دوره اسلامى به مسجد تبديل شده است. مردم ريجاب بناى آن را به عبدالله فرزند خليفه دوم نسبت مى‏دهند. از ديگر مساجد استان مى‏توان به موارد زير اشاره كرد:

كنگاور

مسجد خاتم الانبيا صلى‏الله‏عليه‏و‏آله بلوار انقلاب

مسجد حضرت امام حسن عسگرى عليه‏السلام خ شهدا

مسجد امام جواد عليه‏السلام خ امام خمينى(ره)

كرمانشاه

مسجد رشيدى چهار راه رشيدى

مسجد اميرالمؤمنين عليه‏السلام خ سيد جمال الدين اسد آبادى

مسجد اميرى خ مدرس

مسجد امام حسن مجتبى عليه‏السلام خ جليلى

مسجد فاطمه‏الزهرا عليهاالسلام بلوار شهيد بهشتى

مسجد معتضدى ميدان شهردارى سابق

هرسين

مسجد صاحب الزمان خ امام(ره)

مسجد آيت الله نجفى خ امام(ره)

مسجد حجة ابن الحسن عسگرى عليه‏السلام خ امام، پايين‏تر از ميدان جمهورى

روانسر

مسجد محمد رسول الله صلى‏الله‏عليه‏و‏آله خ بهار، كوچه روبروى بهزيستى

مسجد فاروقه خ پمپ بنزين

سنقر

مسجد امام خمينى(ره)

مسجد باب الحوائج عليه‏السلام

مسجد قمر بنى‏هاشم عليه‏السلام

مسجد امام‏زاده

صحنه

مسجد صاحب الزمان(عج)

مسجد امام خمينى(ره)

مسجد اميرالمؤمنين عليه‏السلام

اسلام آباد غرب

مسجد امام حسين عليه‏السلام

مسجد اميرالمؤمنين عليه‏السلام

مسجد قمر بنى هاشم عليه‏السلام

جوانرود

مسجد نور بلوار جانبازان

مسجد آل محمد پايين‏تر از قبرستان

مسجد خاتم الانبياء صلى‏الله‏عليه‏و‏آله خ سعدى

پاوه

مسجد انقلاب خ صلاح الدين ايوبى

مسجد شهدا جنب سپاه پاسداران

مسجد بلال حبشى خ امام محمد شافعى

سرپل ذهاب

مسجد انصار الحسين روبروى اداره پست

مسجد صاحب الزمان(عج)

ب) حسينيه‏ها و تكيه‏ها

استان كرمانشاه داراى 28 حسينيه، 9 تكيه و 2 مهديه مى‏باشد كه به برخى از آنها اشاره مى‏شود.

حسينيه امام جمعه

حسينيه امام جمعه از دو بخش قديم ساز و جديدساز تشكيل شده است. قسمت قديمى در روزگار آقا عبد الله فقيه معروف بنا گرديده است. قسمت دوم بنا در حدود سال 1324 ه .ق توسط آقا اسد الله امام جمعه فرزند آقا عبد الله در شهرستان كرمانشاه ساخته شده است.

حسينيه آيه‏الله جليلى

حسينيه آيه‏الله جليلى در سال 1277 ه .ق در شهرستان كرمانشاه احداث گرديد و در سالهاى گذشته تجديد بنا شده است.

حسينيه رئيس العلماء

حسينيه رئيس‏العلماء نزديك حسينيه امام‏جمعه واقع گرديده است. سبك بناى حسينيه و گنبد آن شبيه حسينيه امام‏جمعه مى‏باشد. بانى آن رئيس‏العلماء از علماء دوره مشروطيت مى‏باشد.

تكيه معاون الملك

تكيه معاون الملك از زيباترين بناهاى شهرستان كرمانشاه، در حدود سال 1315 ه .ق توسط حسن خان معين‏الرعايا ساخته شد و پس از آن كه در جريان حوادث مشروطيت آسيب فراوان ديده بود، در سال 1331 ه .ق بازسازى و به شكل كنونى درآمده است.

تكيه بيگلربيگى

تكيه بيگلربيگى به وسيله عبدالله خان مشهور به بيگلربيگى در شهرستان كرمانشاه بنا گرديده است كه از لحاظ آينه كارى، تركيب بنا و درها از بناهاى زيبا و تاريخى استان محسوب مى‏گردد. اين تكيه داراى تالار آينه كارى بزرگى است كه به حسينيه معروف است. با استناد به كتيبه‏هاى موجود، تاريخ آينه كارى بنا سال 1326 ه .ق مى‏باشد.

امامزاده‏ها و بقاع متبركه

استان كرمانشاه داراى 53 زيارتگاه و امامزاده، 12 نظرگاه و قدمگاه و 20 زيارتگاه بزرگان دين مى‏باشد.

بقعه سيده فاطمه

بقعه سيده فاطمه در شهرستان كرمانشاه نزديك راه طاق بستان واقع شده است. در اين بقعه دو قبر وجود دارد. نوشته‏هاى روى هر دو سنگ به خط كوفى مى‏باشد كه تاريخ سنگ قبر سيده فاطمه به سال 165 ه .ق باز مى‏گردد. بقعه در سال 1287 ه .ق به وسيله والى غرب، مصطفى قلى‏خان احداث شده است. بقعه سيده فاطمه محل اجتماع و از زيارتگاههاى بانوان محسوب مى‏گردد.

سر قبر آقا

مقبره آقا محمدعلى، معروف به «سرقبرآقا» متعلق به آيه‏الله آقا محمدعلى از نوادگان وحيد بهبهانى مى‏باشد. وى در سال 1216 ه .ق در كرمانشاه در گذشته است. اين مكان در ايام عزادارى‏هاى مذهبى، از جمله روزهاى تاسوعا و عاشورا محل تجمع دسته‏هاى سينه‏زنى و زنجيرزنى مى‏باشد.

مقبره مظفر على‏شاه و حيرانعلى شاه

مقبره مظفرعلى‏شاه و حيرانعلى‏شاه از اقطاب صوفيه در شهرستان كرمانشاه قرار دارد. مظفرعلى شاه را برخى مولوى ثانى لقب داده‏اند. وى داراى تأليفات بسيارى چون، سبع‏المثانى، جواهرالاسرار و ديگر كتب مى‏باشد كه در زمان فتحعلى‏شاه به امر وى از كرمان به كرمانشاه كوچ كرده است. حيرانعلى شاه نيز از اقطاب صوفيه كرمانشاه بوده و بر حسب وصيتش در كنار مظفرعليشاه دفن شده است.

مقبره اويس قرنى

اويس قرنى از مشاهير تابعين و از اصحاب حضرت على عليه‏السلام و از پارسيان نامدار در اوايل عهد اسلامى است بعد از وفات پيامبر صلى‏الله‏عليه‏و‏آله اويس به حضرت على عليه‏السلامپيوست و بنا بر مشهور در جنگ صفين شهيد شد و مقبره‏اى در صفين منسوب به اوست. برخى نيز مرگ وى را در غير صفين دانسته‏اند و هم‏اكنون درشهر كرمانشاه مقبره‏اى منسوب به اويس وجود دارد. اين مقبره از زيارتگاههاى مردم كرمانشاه مى‏باشد.

امامزاده سيد جمال الدين

امامزاده سيدجمال‏الدين فرزند امام صادق عليه‏السلام در روستاى فش، بلوك فش كنگاور قرار دارد، بناى امامزاده آجرى قديمى است كه از خارج چهار ضلعى و از داخل دايره است. ضريحى چوبى و ساده در وسط بنا قرار دارد.

بقعه شاهزاده محمدابراهيم (امامزاده كنگاور)

امامزاده محمدابراهيم فرزند على‏بن حسين، امام چهارم در محله گچ كن كنگاور قرار دارد. بناى امامزاده بر اثر زلزله سال 1336 تخريب شد و بنايى نوساز و بزرگتر به جاى آن بنا گرديده است. در شمال غربى امامزاده، مسجدى دو طبقه به صورت مستطيل شكل بنا شده است.

مقبره احمد بن اسحاق

مقبره احمد بن اسحاق از محدثان بزرگ شيعه در ابتداى جاده سرپل ذهاب به ديره قرار دارد. احمد بن اسحاق از امام جواد و امام هادى عليه‏السلام روايت نقل كرده و از خواص اصحاب امام حسن عسكرى عليه‏السلام بوده است. احمد به فرمان امام حسن عسكرى عليه‏السلام مسجد امام قم را بنا نموده است. او شيخ قمى‏ها و از وكلاى ائمه محسوب مى‏گرديده است.

قبر حمزه قارى

گور حمزه قارى در سراب ذهاب بر سر راهى كه به مله ديزكه منتهى مى‏گردد قرار دارد. قبر در يك آتشكده ساسانى قرار دارد. حمزه فرزند حبيب از قاريان هفتگانه (قراء سبعه) مى‏باشد. وى در سال 156 ه .ق در 76 سالگى در حلوان (سرپل ذهاب) درگذشته است. اين قبر در نزد اهالى محل به سيد حمزه مشهور است.

بقعه مالك

بقعه مالك در شهر سنقر بر روى تپه‏اى در يك كيلومترى شهر ساخته شده است. مردمان سنقر بر خلاف شواهد تاريخى اين بقعه را به مالك اشتر منسوب مى‏دارند (در حالى كه مالك در راه مصر توسط عوامل دستگاه حكومتى معاويه مسموم و شهيد شده است). بنابر برخى نقل‏ها، اين بقعه در حدود چهل سال پيش مورد دستبرد قرار گرفته و بسيارى از اشياء نفيس آن به سرقت رفته است.

امامزاده كوسه

امامزاده كوسه در روستاى حجيج در بيست كيلومترى غرب پاوه در كنار رودخانه سيروان قرار دارد. درباره نسب اين امامزاده مى‏گويند: «وى امامزاده عبيدالله مشهور به امامزاده كوسه، فرزند امام موسى‏الكاظم عليه‏السلام است كه پس از رحلت امام هفتم شيعيان به اطراف اين روستا پناه آورده‏اند و پس از مرگ در اين روستا مدفون گرديده‏اند».

مقبره ابودجانه

مقبره ابودجانه در روستاى ريجاب شهرستان اسلام‏آباد قراردارد. سماك بن خرشه، مشهور به ابودجانه از طايفه اوس و از بزرگان صحابه و دلاوران عرب بوده است. وى در جريان جنگ احد تنها كسى بوده كه همراه با حضرت على عليه‏السلام بعد از فرار بسيارى از صحابه از جان پيامبر دفاع كرده است. اين مقبره مانند بسيارى از مقابر ديگر كه در اين منطقه منسوب به صحابه و بزرگان اسلام مى‏باشد داراى مستند تاريخى نمى‏باشد و در برخى موارد قرائن و شواهدى بر خلاف آن در تاريخ اسلام ثبت شده است.

مقبره بابا يادگار

مقبره بابايادگار از مشايخ اهل حق در روستاى بان زرده نزديك قلعه معروف يزدگردى در شهرستان اسلام آباد واقع شده است. مقبره بابا يادگار از بقاع متبركه و زيارتگاههاى اهل حق مى‏باشد.

مقبره پير بنيامين و پير موسى

در شهر كرند اسلام‏آباد غرب مقبره بزرگان اهل حق از جمله پير بنيامين و پير موسى قرار دارد. اين دو مقبره از زيارتگاهها و بقاع متبركه اهل حق محسوب مى‏گردند.