پرورش ماهی در استان گیلان
از ویکی اطلس فرهنگی ایران
شيلات درياى خزر در اقتصاد مردم گيلان نقشى مهم و اساسى دارد. در دوران گذشته صيد ماهى در شمال ايران فقط به ماهيان فلسدار اختصاص داشت. از زمان صفويه و رفت و آمد بازرگانان و صيادان روسيه تزارى به گيلان و ساير نواحى شمالى كشور، اجازه بهره بردارى ازماهيان دريا و رودخانهها در قبال پرداخت هدايا و مبالغى ناچيز به اتباع روسيه واگذار مىشد.
با انعقاد قرارداد ننگين تركمنچاى و گلستان منافع ايران در قسمت جنوبى درياى خزر محدود گرديد. در سال 1306 ه .ش شركت مختلط ايران و شوروى براى صيد ماهيان در ناحيه جنوبى درياى خزر تشكيل گرديد.
در 12 بهمن 1331 ه .ش شركت شيلات ايران و شوروى ملى اعلام شد و تاكنون شركت سهامى شيلات ايران تحت نظارت سازمانها و وزراتخانههايى مانند، وزارت دارايى كشاورزى و اكنون بوسيله وزارت جهاد سازندگى اداره مىشود.
در كنار صيد، پرورش، تكثير و تحقيق بر روى آبزيان به وسيله مؤسسات تحقيقاتى وابسته به شيلات براى بارورى نسل ماهيان و رها سازى آن در رودخانهها و درياى خزر، بخشهاى دولتى و خصوصى نيز در استخرها به توليد ماهى پرورشى براى مصرف نيز مىپردازند.
در سال 1377 مقدار 73628 تن ماهى توسط شيلات و تعاونيها در اين استان صيد شده است. مهمترين ماهيهاى صيد شده عبارتند از كيلكا، استخوانى و خاويارى.