ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

دامپروری و دامداری در استان تهران

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

ویرایش در تاریخ ‏۲۴ اسفند ۱۳۹۰، ساعت ۱۷:۳۱ توسط 192.168.110.133 (بحث)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به: ناوبری, جستجو

با وجود مراتع در دره‏ها و دامنه كوههاى استان تهران، دامدارى يك فعاليت اقتصادى سنتى محسوب مى‏شود.

زمستانهاى سرد و پربرف نواحى كوهستانى و وجود روستاهاى مجاور دشت، سبب كوچ موقت بين اين نواحى و دشتهاى نسبتا گرم در زمستان شده است.

بز، گوسفند و گاو در روستاهايى كه قدرت ذخيره علوفه زمستانى را دارند. مهمترين دام‏هاى نواحى كوهستانى استان به شمار مى‏رود.

در ناحيه دشتهاى استان تهران، نگاهدارى گاو و تهيه علوفه در مزارع به صورت سنتى وجود دارد.

جمعيت روزافزون استان تهران و نياز به فرآورده‏هاى دامى در سالهاى اخير، سبب احداث مجتمع‏هاى دامپروى شامل گاودارى يا مرغداريها گرديده كه فراورده‏هاى لبنى و پاستوريزه آن در سطحى وسيع توزيع مى‏شود.

برابر آمارهاى داده شده، دام‏هاى موجود در روستاهاى استان، نقشى در تهيه و تأمينى مصارف تهران و ساير شهرها و شهرك‏هاى مجاور آن ندارند و استان تهران به وارد كردن دامهاى زنده از ديگر استانها و گوشت منجمد از خارج از كشور متكى است.

پرورش دام در استان تهران به دو صورت سنتى و صنعتى انجام مى‏گيرد. دامپرورى سنتى خود به دو صورت شبانى (رمه‏گردانى عشاير كوچنده) و خانگى است.

تعداد عشاير كوچنده در استان تهران بسيار كم مى‏باشد. ين عشاير بيشتر در نواحى كوهستانى و پايكوهى شمال استان پراكنده‏اند.

مهمترين شكل پرورش دام استان در مناطق روستايى (خانگى) انجام مى‏گيرد. تعداد زيادى دامدارى صنعتى استان نيز كه بيشتر به منظور توليد شير مى‏باشند كه در اطراف شهر تهران، ورامين و كرج استقرار يافته‏اند. از شير اين دامها در كارخانه‏هاى توليد لبنيات استفاده مى‏شود كه مصرف زيادى براى جمعيت انبوه شهرنشين اين استان دارد.

اخيرا شهردارى تهران به منظور بهسازى محيط زيست در صدد است تمام دامداريهاى صنعتى را به شهركهاى مخصوصى در بخش فشاپويه انتقال دهد. بر اساس آمار موجود، در سال 1378 در استان تهران تعداد: 434195 رأس گاو، 1468500 رأس گوسفند، 285000 رأس بز و بزغاله، 100 رأس گاو ميش و 3800 نفر شتر وجود داشته است.

در اين سال 753 واحد گاودارى در استان به پرورش گاو شيرى و 431 واحد گاودارى به پرورش گوساله گوشتى مشغول بوده‏اند كه در مجموع داراى 286600 رأس گاو و گوساله بوده‏اند.

همچنين در اين سال تعداد طيور استان در حدود 421498388 قطعه بوده است. تعداد مرغدارى‏هاى استان در سال 78 برابر با 1184 واحد با ظرفيت 81004283 قطعه بوده است كه از اين تعداد 919 واحد آن فعال و 265 واحد آن غيرفعال بوده‏اند.