ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

صنایع ماشینی در استان خراسان رضوی

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

ویرایش در تاریخ ‏۲۲ اسفند ۱۳۹۰، ساعت ۱۸:۵۲ توسط 192.168.110.133 (بحث)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به: ناوبری, جستجو

صنايع را مى‏توان بر حسب مقدار مصرف مواد اوليه و كيفيت توليد به دو دسته عمده «صنايع سنگين» و «صنايع سبك» تقسيم نمود. صنعت ذوب فلزات (آهن و مس) و صنعت استخراج و تصفيه نفت و گاز از جمله صنايع سنگين و صنايع غذايى و نساجى و سيمان و ديگر صنايع مصرفى از جلمه صنايع سبك محسوب مى‏شوند.

انواع فعاليتهاى صنعتى در استان خراسان عبارتند از: صنايع غذايى، صنايع نساجى، برق و الكترونيك، شيميايى و دارويى، چوب و سلولزى، كانى غير فلزى، صنايع فلزى.

صنايع غذايى

اين صنعت سابقه ديرينه‏اى در خراسان دارد و شامل صنعت قند و شكرسازى، كنسرو سازى و تهيه رب گوجه فرنگى، تصفيه روغن (توليد روغن نباتى)، آرد، نشاسته و بيسكويت سازى، تهيه ماكارونى، نان ماشينى، نوشابه‏هاى غير الكلى و كارخانه بوجار مى‏باشد.

صنايع نساجى

اين گروه از صنايع كه يكى از مظاهر اوليه انقلاب صنعتى است در استان خراسان شامل كارخانه‏هاى نخ‏ريسى و نساجى، ريسندگى پشم و پنبه، تريكوبافى، تهيه انواع پوشاك، فرش ماشينى، موكت، تهيه الياف مصنوعى، توليد انواع پوست و چرم و چرم نيمه ساخته (سالامبور) مى‏باشد.

صنايع برق و الكترونيك

اين گروه از صنايع به مونتاژ وسايل برقى و الكترونيكى، توليد كابل، لامپ و كليد و پريز مى‏پردازند.

صنايع شيميايى

شامل كارخانه‏هايى مى‏شوند كه به توليد مواد بهداشتى، ضدعفونى كننده، پلاستيك سازى، رنگ‏سازى، پاك كننده‏هاى جامد و مايع اشتغال دارند.

صنايع سلولزى

اين دسته از صنايع به توليد فرآورده‏هاى چوبى و مشتقات آن مى‏پردازد.

صنايع كانى‏هاى غير فلزى

شامل سيمان سازى، توليد انواع آجر، موزاييك و سراميك، سنگ كوبى و سنگ‏برى مى‏باشد.

صنايع فلزى

اين گروه از صنايع به ساخت پروفيل و لوله، ريخته‏گرى، تراشكارى، كارخانه رينگ و قالپاق و توليد انواع وسايل خانگى مى‏پردازد.

مجتمع فولاد خراسان

احداث مجتمع فولاد از سال 1353 در وزارت صنايع و معادن مطرح بوده است. به طورى كه بخش خصوصى داخلى و خارجى با همكارى شركت ملى صنايع فولاد ايران، قصد احداث مجتمعى با ظرفيت اوليه 500000 تن و قابل توسعه تا 2/1 ميليون تن در سال را در نيشابور داشته‏اند.

پس از انقلاب فعاليتهاى مربوط به ادامه پروژه مدتى متوقف گرديد و در سال 1362 مجدداً پيگيرى عمليات مربوط به ايجاد واحد فولادسازى در اين استان مورد توجه مسؤولان قرار گرفت. در سال 1363 توسط شركت ملى فولاد ايران، مجرى و مهندسان مشاور طرح فولاد خراسان انتخاب گرديدند. اين مجتمع در 20 كيلومترى شمال غربى نيشابور قرار دارد. سنگ آهن اين مجتمع از معادن سنگان تأمين مى‏شود. عمده ماده كمكى مجتمع، سنگ آهك مى‏باشد كه طبق مطالعات اوليه بر روى چند معدن اطراف نيشابور، اين مواد نيز با كيفيت عالى وجود دارد.