منابع آب استان یزد
از ویکی اطلس فرهنگی ایران
الف: آبهاى سطحى
رودخانهها
در اين استان دو رودخانه دائمى اعظم ـ بند پائين و شور بهاباد ـ جعفر آباد و چند رودخانه فصلى آن هم در بعضى از شهرستانها وجود دارد كه عبارتند از:
شهرستان يزد رودخانه پائين دره.
شهرستان اردكان رودخانههاى چاه متك، خرانق، دو كالى، رحمت آباد،كال هزار چيل.
شهرستان بافق آب سيّده، سفيدان، شور، شور آب، شور بافق و شور سيرنر.
رودخانه پايين دره
اين رودخانه از دامنههاى شيركوه طى ريزابههاى متعدد سرچشمه مىگيرد و پس از مشروب ساختن روستاهايى چون قوروق، شيخ على شاه، باغستان، آشنايى، باقى آباد، تزرجان، بناتك، منشاد و ثانى آباد از شمال بغداد آباد عبور مىكند و رو به سوى شمال شرقى به سوى روستاى فهرج روان مىشود و در ريگزار جنوب شرقى يزد ناپديد مىگردد.
رودخانه چاه متك
اين رودخانه فصلى از دامنه شمالى كوه هامانه، 52 كيلومترى شمال شرقى اردكان و 6 كيلومترى غرب روستاى چاه متك سرچشمه مىگيرد. در طول مسير از كنار آب انبارهاى شهريار و اسماعيل مىگذرد و در 7 كيلومترى غرب اردكان به مسيل رودخانه رحمت آباد وارد مىشود.
رودخانه خرانق
اين رودخانه از ارتفاعات پيرامون خرانق در 60 كيلومترى جنوب شرقى اردكان سرچشمه مىگيرد و رو به سوى شمال از روستاى خرانق و دوكالى مىگذرد. در روستاى دوكالى به سوى جنوب شرقى منحرف مىشود و به نام رودخانه دوكالى از مسيرى به نام گدار هزار چيل عبور مىكند و در 28 كيلومترى جنوب شرقى خرانق به كوير درانجير وارد مىشود.
رودخانه سفيدان
اين رودخانه از دامنه كوههاى پيرعلى و بند مرازون در 69 كيلومترى شمال شرقى بافق سرچشمه مىگيرد و در طول مسير خود از كنار حوض حسنعلى اسماعيل و حوض ملاّ مىگذرد و در 89 كيلومترى شمال شرقى بافق به كوير ساغند وارد مىشود.
رودخانه شور بافق
اين رودخانه از دهستان نوق حدود 60 كيلومترى شمال غربى رفسنجان سرچشمه مىگيرد و پس از آميختن با ريزابههاى متعدد به دهستان حرمه از شهرستان بافق وارد مىشود و در سر راه از كنار روستاهاى ده خواجه، عباس آباد، حسن آباد و همت آباد مىگذرد و در شرق شهر بافق به كوير درانجير وارد مىشود و در بخشهاى شمالى كوير مزبور ناپديد مىشود.
ب: آبهاى زيرزمينى
از روزگار كهن يكى از منابع مهم مورد استفاده مردم يزد آبهاى زيرزمينى بوده است. از سال 1333 ه .ش كار حفر و بهره بردارى از چاههاى عميق و نيمه عميق نيز شروع شده و به علت نياز دائم اين فعاليت به سرعت در منطقه گسترش يافته است به گونهاى كه امروزه در اغلب مناطق استان انواع چاههاى عميق و نيمه عميق جايگزين قنوات شده است.
سفرههاى كوهستانى
بيشتر درههاى ارتفاعات شيركوه مانند طزر جان، ده بالا، منشاد، بنادك سادات، سانيج، على آباد، قطر آباد و كذاب به صورت سفرههاى محلى كم عمق تشكيل شده كه برداشت از اين سفرهها همچنان از طريق چشمهها و قنوات صورت مىگيرد.
سفرههاى مناطق نيمه كوهستانى
دشتهاى مهريز و ابراهيم آباد و تفت عموما داراى سفرههاى نيمه عميق است و از طريق قنوات و چاههاى نيمه عميق مورد بهرهبردارى قرار مىگيرد.
سفره اصلى آب زير زمينى (دشت يزد ـ اردكان)
اين سفره كه بخش عمده دشت يزد ـ اردكان از جنوب فهرج تا شمال اردكان را شامل مىشود بزرگترين و بهترين سفره زيرزمينى استان است كه آب مورد مصرف كشاورزى، شرب و صنعت شهرستانهاى بزرگ يزد، ميبد، اردكان و توابع را تامين مىكند.
قناتها و چاهها
تعداد كاريزها يا قناتهاى داير يزد، رستاق، ميبد، اردكان و دشتهاى نيمه كوهستانى مهريز و تفت و ديگر نواحى استان 2943 رشته قنات با تخليه سالانه 873 هزار متر مكعب است. در استان يزد حدود 4361 حلقه چاه عميق و نيمه عميق مورد بهرهبردارى است كه حدود 1720 حلقه عميق و حدود 2641 حلقه نيمه عميق است.