محیط زیست استان یزد
از ویکی اطلس فرهنگی ایران
در طول دو دهه گذشته، سياستهاى اجرايى به كار گرفته شده موجب گرديده تا واحدهاى توليدى و صنعتى كوچك و بزرگ نساجى و كورههاى آجر پزى و ريختهگرى و آبكارى با سرعت رشد يابد و استقرار بى رويه صنايع در قبل از انقلاب و اشغال فضاهاى وسيع در پيرامون و حاشيه شهر يزد سبب اختلال در كاركردهاى شهر و سيستم ارتباطات درون و برون شهر شده كه در نهايت مىتواند موجب تخريب اكوسيستمهاى موجود در منطقه شود.
استان يزد در حال حاضر با آلايندهها و پارامترهاى محدود كنندهاى روبرو است كه كم و بيش تنگناهايى را در امر توسعه و امر ارتقاء كيفيت زيست محيطى ايجاد مىكنند. بطور خلاصه شرايط آب و هوايى استان خشك و كويرى است كه به لحاظ منابع آب با فقدان منابع آب دائمى و سطحى و كمبود شديد آب در حد بحران شورى رو به تزايد است.
خاكهاى استان عمدتا خاكهاى كويرى، يا شبه خاك بوده كه همواره با فرسايش طبيعى و انسانى روبرو مىباشد. عناصر و پارامترهاى اصلى تشكيل دهنده اكوسيستمهاى حساس محيط زيست استان به دليل تخليه فاضلاب شهرى و خانگى بدون تصفيه، وجود صنايع نساجى و كشاورزى و ساير واحدهاى توليدى در پوكه قنوات و چاههاى جاذب و زمينهاى اطراف منابع آبى شهرها، استفاده واحدهاى توليدى و صنعتى در يزد و نيروگاه و كورههاى آجر پزى از سوختهاى فسيلى (مازوت و گازوئيل) در فرآيند توليد، احتراق ناقص وسايط نقليه موتورى و وسايل گرمايش مراكز مسكونى و همچنين استفاده از سموم دفع آفات نباتى و كودهاى شيميايى، در معرض تهديد و ايجاد آلودگىهاى مختلف قرار گرفته است. لذا به منظور كمك به امر حفاظت از نسل حيات وحش و دسترسى به تنوع زيستى، ارائه راهبردها و تمهيداتى جهت رفع تنگناها با اتكا به مديريت علمى بر منابع محيط زيست طبيعى و انسانى همچنين اتخاذ استراتژى و برنامه و خط مشى مدون جديد، جهت توسعه استان ضرورى به نظر مىرسد.