ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

مدارس دینی استان سمنان

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

ویرایش در تاریخ ‏۱۷ اسفند ۱۳۹۰، ساعت ۰۷:۲۰ توسط 192.168.110.133 (بحث)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به: ناوبری, جستجو

استان سمنان از دير باز تاكنون، فضلا و اساتيد بزرگى را در دامان خود پرورانده است كه خود اين قضيه مديون مراكز علمى و مذهبى است كه از گذشته تاكنون در نقاط مختلف استان وجود داشته است و امروزه فعاليت آنها تشديد گرديده است.

در سال 1374، 19 مدرسه علوم دينى با 371 طلبه در استان سمنان وجود داشته است. از اين تعداد 6 مدرسه در شهرستان سمنان با 110 طلبه، 7 مدرسه در شهرستان شاهرود با 159 طلبه، 5 مدرسه در شهرستان دامغان با 69 طلبه و يك مدرسه در شهرستان گرمسار با 33 طلبه وجود داشته است.

مهم‏ترين مدارس استان عبارتند از مدرسه صادقيه در سمنان، باقر العلوم در بسطام، امام صادق عليه‏السلام در دامغان، ولى عصر(عج) در مهديشهر، اسماعيليه در شاهرود و مدرسه قائم(عج) در شهميرزاد.

مدارس دينى سمنان

حوزه علميه صادقيه

اين حوزه در سال 1377 ه .ق به وسيله آيت الله العظمى شيخ محمد صالح علامه حايرى مازندرانى با 14 حجره بنا گرديد، در حال حاضر با مديريت جديد حضرت حجه‏الاسلام حاج شيخ محمدتقى نصيرى، ضمن افزايش طلاب، بر تعداد حجرات و ساير امكانات رفاهى آن افزوده گرديده است.

اين حوزه داراى كتابخانه‏اى با حدود 3000 جلد كتاب اعم از درسى، اجتماعى، سياسى و ... است و همچنين 150 جلد كتب قديم دارد. نوار خانه حوزه هم كه زير نظر سازمان تبليغات اسلامى سمنان فعاليت مى‏كند، داراى 7000 نوار درسى مى‏باشد.

در حال حاضر 100 نفر طلبه بومى و غير بومى برادر و 17 نفر خواهر در اين حوزه مشغول به تحصيل هستند و 17 نفر از مدرسين در پايه‏هاى اصلى تدريس مى‏كنند. در اين مدرسه، طلاب تا پايه شش درس مى‏خوانند و سپس عازم حوزه علميه قم مى‏شوند.

مدارس دينى شاهرود

مدرسه علميه بازار

يكى از مهم‏ترين مدارس علوم دينى شهرستان شاهرود، مدرسه علميه اسماعيليه، معروف به بازار است. اين مدرسه بيش از 160 سال قدمت دارد و از بدو تأسيس تاكنون همواره محفل و مأمن عالمان دينى بوده است. ساختمان مدرسه كه پس از پيروزى انقلاب اسلامى بازسازى شده، با زير بناى حدود 900 متر مربع شامل 28 حجره، چند كلاس درس و اتاق ادارى مى‏باشد. طلاب در اين مدرسه، در پايه‏هاى اول تا دهم به تحصيل مشغول هستند. تعداد طلاب آن بيش از 70 نفر است، كه گروهى از آنها در درس خارج فقه، شركت مى‏كنند.

اين واحد آموزشى داراى يك كتابخانه با حدود 7000 جلد كتاب است. در ميان اين گنجينه نفيس، كتاب‏هاى ناياب و خطى نيز به چشم مى‏خورد.

مدرسه علميه باقر العلوم بسطام (شاهرخيه)

در كنار امام‏زاده محمد بسطام، مدرسه‏اى با معمارى دوره تيموريان، به چشم مى‏خورد، اين مدرسه از نخستين مدارس علوم اسلامى در منطقه است و بناى آن را به شاهرخ‏ميرزا، از فرزندان تيمور لنگ، نسبت مى‏دهند. در اين پايگاه علمى، عالمان بزرگى چون آيت الله العظمى شاهرودى و ميرمطلب بسطامى پرورش يافته‏اند.

اين مدرسه از 28 حجره، يك مسجد، يك گود زورخانه و يك كتابخانه با حدود 700 جلد كتاب تشكيل شده است. اكنون بيش از 40 طلبه در آن مشغول به كسب علم و معرفت هستند.

مدرسه عصمتيه

يكى از مراكز علمى شاهرود، موسسه تعليماتى و تربيتى امام صادق عليه‏السلام معروف به عصمتيه است. اين واحد علمى تنها مدرسه علوم دينى مخصوص خواهران در اين شهرستان است و اكنون بالغ بر 92 نفر در آن مشغول به تحصيل علوم دينى هستند.

مدارس دينى دامغان

شهر دامغان از ديرباز تا كنون، فضلا و اساتيد بزرگى را در دامان خود پرورانده است كه خود اين قضيه مديون مراكز علمى است كه در آن زمان وجود داشته و امروزه فعاليت آن تشديد گرديده است.

عمده‏ترين اين مراكز عبارتند از:

مدرسه حاج فتحعلى بيگ (پامنار)

اين مدرسه در محله قيصريه، زير گنبد خشتى بزرگ و مقابل در شمالى مسجد جامع واقع مى‏باشد. مدرسه را حاج فتحعلى بيگ قاجار در سال 1118 ه .ق، در زمان سلطنت شاه سلطان حسين صفوى ساخته است.

مدرسه موسويه

اين مدرسه كه در محله بالاى كوى دباغان واقع است. در سال 1270 ه .ق توسط حاج موسى آقاى قاجار بنا گرديده است. در ضلع شمالى آن تالار بزرگى واقع است كه از پنج در به طرف حياط منتهى مى‏شود. در دو طرف آن راهروى است كه مَدرس مدرسه است.

مدرسه مطلب خان

مدرسه مطلب خان در سال 1231 ه .ق بنا شده و بانى آن مطلب خان است. اين مدرسه جنب تكيه دباغان است.



منابع