ÌÓÊÌæ ÇÑÊÈÇØ ÈÇ ãÇ ÎÇäå  

زراعت و باغداری در استان همدان

از ویکی اطلس فرهنگی ایران

(تفاوت بین نسخه‌ها)
پرش به: ناوبری, جستجو
 
 
(یک ویرایش میانی توسط یک کاربر نشان داده نشده‌است)
سطر ۱: سطر ۱:
 
[[رده:زراعت و باغداری]]
 
[[رده:زراعت و باغداری]]
 +
استان همدان از مراكز مهم باغدارى كشور در زمينه توليد گردو مى‏باشد. محصول گردو به ويژه در تويسركان از لحاظ كمى و كيفى بى نظير است. اولين مركز تحقيقات گردو در كشور در شهر تويسركان تأسيس شده است. شهرستان ملاير نيز از قطب‏هاى توليد انگور كشور به شمار مى‏رود. محصولات مهم ديگر استان در قسمت‏هاى كوهستانى انواع ميوه به ويژه سيب، گلابى و در دامنه‏ها انگور است.
 +
 +
در مجموع 9/3 درصد از وسعت كشاورزى استان (950 هزار هكتار) به باغدارى اختصاص دارد.
 +
 +
بر اساس اطلاعات سازمان كشاورزى استان، مجموع اراضى مزروعى استان همدان در سال 1378 بيش از 950 هزار هكتار برآورد مى‏شود كه نسبت به سال 1377 به ميزان 37 هزار هكتار (4 درصد) افزايش داشته است.
 +
 +
حدود 587 هزار هكتار از اراضى مزروعى زير كشت و بقيه به صورت آيش بوده است. از كل اراضى استان، 3/33 درصد آبى و بقيه به صورت ديم بوده است.
 +
 +
در سال 1378 از كل اراضى زراعى ديم، 41 درصد آيش و 59 درصد زير كشت بوده است و از كل اراضى آبى نيز حدود 1/26 درصد آيش و 9/73 درصد زير كشت قرار داشته است.
 +
 +
همچنين 48 درصد سطح زير كشت استان به توليد گندم، 7 درصد به كشت جو، 10 درصد به كشت علوفه، 9/2 درصد به كشت سيب زمينى، 9/1 درصد به كشت چغندرقند، 1/5 درصد به كشت حبوبات و 1/25 درصد به ساير محصولات اختصاص داشته است.
 +
 +
ضمنا مهمترين محصولات زراعى استان در سال 1378 به ترتيب عبارت از گندم، علوفه، جو، حبوبات، سيب زمينى و چغندرقند بوده است كه در مقايسه با نسبت‏هاى مشابه سال 1376 غير از چغندرقند و ساير محصولات سالانه بقيه كاهش داشته‏اند.
 +
 +
در سال 1378 كل توليد اقلام مهم زراعى استان حدود 98/1 ميليون تن بوده كه در اين بين علوفه با 25 درصد از كل توليد رتبه اول، سيب زمينى با 22 درصد رتبه دوم، گندم با 18 درصد رتبه سوم و چغندرقند نيز با 4/17 درصد رتبه چهارم را به خود اختصاص داده است.
 +
 +
بررسى اطلاعات موجود نشان مى‏دهد كه كل گندم توليد شده در استان در سال 1378 بيش از 358 هزار تن بوده كه نسبت به سال قبل به ميزان 246 هزار تن كاهش داشته است.
 +
 +
در سال 1378 عملكرد در هكتار گندم (اعم از آبى و ديم) برابر با 1272 كيلوگرم بوده كه نسبت به سال 1377 به ميزان 271 كيلوگرم كاهش داشته است، همچنين عملكرد در هكتار جو (آبى و ديم) برابر 1391 كيلوگرم بوده است.
 +
 +
شايان ذكر است كه عملكرد در هكتار محصولات جاليزى و علوفه نيز به ترتيب برابر با 20671 و 8451 كيلوگرم بوده است، مقايسه عملكرد در هكتار اقلام مهم زراعى استان در سال 1378 با ارقام مشابه در سال 1377 نشان مى‏دهد كه محصولات جاليزى افزايش و بقيه اقلام كاهش داشته‏اند.
 +
 +
مهمترين محصولات باغى استان عبارتند از: سيب، گلابى، به، زردآلو، آلبالو، گيلاس، گوجه، قيسى، هلو، شفتالو، شليل، آلو، انگور، توت، بادام، گردو، فندق، پسته، سنجد، زرشك، سماق، زالزالك، انجير.

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۴ اسفند ۱۳۹۰، ساعت ۱۹:۳۱

استان همدان از مراكز مهم باغدارى كشور در زمينه توليد گردو مى‏باشد. محصول گردو به ويژه در تويسركان از لحاظ كمى و كيفى بى نظير است. اولين مركز تحقيقات گردو در كشور در شهر تويسركان تأسيس شده است. شهرستان ملاير نيز از قطب‏هاى توليد انگور كشور به شمار مى‏رود. محصولات مهم ديگر استان در قسمت‏هاى كوهستانى انواع ميوه به ويژه سيب، گلابى و در دامنه‏ها انگور است.

در مجموع 9/3 درصد از وسعت كشاورزى استان (950 هزار هكتار) به باغدارى اختصاص دارد.

بر اساس اطلاعات سازمان كشاورزى استان، مجموع اراضى مزروعى استان همدان در سال 1378 بيش از 950 هزار هكتار برآورد مى‏شود كه نسبت به سال 1377 به ميزان 37 هزار هكتار (4 درصد) افزايش داشته است.

حدود 587 هزار هكتار از اراضى مزروعى زير كشت و بقيه به صورت آيش بوده است. از كل اراضى استان، 3/33 درصد آبى و بقيه به صورت ديم بوده است.

در سال 1378 از كل اراضى زراعى ديم، 41 درصد آيش و 59 درصد زير كشت بوده است و از كل اراضى آبى نيز حدود 1/26 درصد آيش و 9/73 درصد زير كشت قرار داشته است.

همچنين 48 درصد سطح زير كشت استان به توليد گندم، 7 درصد به كشت جو، 10 درصد به كشت علوفه، 9/2 درصد به كشت سيب زمينى، 9/1 درصد به كشت چغندرقند، 1/5 درصد به كشت حبوبات و 1/25 درصد به ساير محصولات اختصاص داشته است.

ضمنا مهمترين محصولات زراعى استان در سال 1378 به ترتيب عبارت از گندم، علوفه، جو، حبوبات، سيب زمينى و چغندرقند بوده است كه در مقايسه با نسبت‏هاى مشابه سال 1376 غير از چغندرقند و ساير محصولات سالانه بقيه كاهش داشته‏اند.

در سال 1378 كل توليد اقلام مهم زراعى استان حدود 98/1 ميليون تن بوده كه در اين بين علوفه با 25 درصد از كل توليد رتبه اول، سيب زمينى با 22 درصد رتبه دوم، گندم با 18 درصد رتبه سوم و چغندرقند نيز با 4/17 درصد رتبه چهارم را به خود اختصاص داده است.

بررسى اطلاعات موجود نشان مى‏دهد كه كل گندم توليد شده در استان در سال 1378 بيش از 358 هزار تن بوده كه نسبت به سال قبل به ميزان 246 هزار تن كاهش داشته است.

در سال 1378 عملكرد در هكتار گندم (اعم از آبى و ديم) برابر با 1272 كيلوگرم بوده كه نسبت به سال 1377 به ميزان 271 كيلوگرم كاهش داشته است، همچنين عملكرد در هكتار جو (آبى و ديم) برابر 1391 كيلوگرم بوده است.

شايان ذكر است كه عملكرد در هكتار محصولات جاليزى و علوفه نيز به ترتيب برابر با 20671 و 8451 كيلوگرم بوده است، مقايسه عملكرد در هكتار اقلام مهم زراعى استان در سال 1378 با ارقام مشابه در سال 1377 نشان مى‏دهد كه محصولات جاليزى افزايش و بقيه اقلام كاهش داشته‏اند.

مهمترين محصولات باغى استان عبارتند از: سيب، گلابى، به، زردآلو، آلبالو، گيلاس، گوجه، قيسى، هلو، شفتالو، شليل، آلو، انگور، توت، بادام، گردو، فندق، پسته، سنجد، زرشك، سماق، زالزالك، انجير.